maj 5, 2022

VPOGLED: Novinarstvo je pod najhujšimi pritiski v zadnjih 30 letih

Minuli 3. maj je bil svetovni dan svobode medijev. Zato smo Vpogled namenili medijem in novinarstvu. S profesorjem Markom Milosavljevićem smo se pogovarjali o pritiskih na novinarje, medijski zakonodaji, o tem, ali so mediji lahko uravnoteženi, in o pomenu dobrega novinarstva.

Kakšne pritiske občutijo novinarji in medijske hiše in zakaj ter kako poiskati dobre novinarske vsebine, med drugim slišite v tokratnem Vpogledu. (Foto: Štajerski val)

3. maja smo obeležili svetovni dan svobode medijev. Zato smo tokratni Vpogled namenili medijem. S profesorjem na Katedri za novinarstvo Fakultete za družbene vede v Ljubljani Markom Milosavljevićem smo se med drugim pogovarjali o poročilu Novinarjev brez meja, kjer je razbrati, da je Slovenija na indeksu medijske svobode padla za kar 18 mest. "To nam pove, da tudi svetovna javnost opaža vrsto zasukov na slabše na številnih področjih. Vemo, kakšna je bila situacija STA, kakšna je še vedno situacija na RTV. To se odraža tudi na ravni tviterskih in drugih napadov na novinarje, uredništva, urednike, lastnike," poudarja Milosavljević.

O tem, zakaj prihaja do političnih pritiskov in kako se jim upreti, zakaj imajo v medijih tako velik vpliv oglaševalci, zakaj mediji potrebujejo posodobljeno zakonodajo, ali so mediji res lahko uravnoteženi in kakšen je pomen kakovostnega novinarstva v družbi ter kako ga prepoznati, med drugim prisluhnite v spodnjem pogovoru. (TMG)


Naš sogovornik je bil profesor na Katedri za novinarstvo ljubljanske Fakultete za družbene vede Marko Milosavljević. (Foto: FDV)

Rubrika VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.