januar 5, 2023

VPOGLED: Ob vstopu Hrvaške v schengen

Hrvaška je s 1. januarjem vstopila v schengensko območje, s čimer je odpravljen nadzor na meji s Slovenijo. Vstop Hrvaške v območje brez meja je prinesel drastično spremembo režima ob meji, zaznamoval pa bo tudi življenja prebivalcev ob meji.

Takole so na mejnem prehodu Rogatec prebivalci z obeh strani meje proslavili vstop Hrvaške v schengensko območje. (Foto: Beti Dirnbek Brlet)

V tokratni oddaji Vpogled smo preverili, kakšne so po vstopu Hrvaške v schensko območje novosti pri prehajanju državne meje, kako je po odprtju meja poskrbljeno za varnost državljanov in kaj se bo zgodilo z infrastrukturo na nekdanjih mejnih prehodih. Odgovore nam bo nanizal Tomaž Pavček, vodja oddelka za upravljanje meja v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi. Pred mikrofon smo povabili tudi predstavnike obmejnih občin Rogatec in Bistrica ob Sotli, kjer so vstop južne sosede v schengen množično proslavili z dvigom zapornic na mejnih prehodih in prižigom zelene luči na semaforju, ki dovoljuje prehod meje. Župana obeh občin, Martin Mikolič in Franjo Debelak, si po odprtju meja obetata predvsem manj prometne gneče, lažji prehod delovne sile in še boljše sodelovanje z institucijami onkraj meje. Našim sogovornikom podrobneje prisluhnite v pogovoru s Snežano Prebil.

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota Društva novinarjev Slovenije.