marec 9, 2023

VPOGLED: Skoraj 9 kilometrov gradiva v celjskem zgodovinskem arhivu

Arhivi so pomembna institucija za varovanje kulturne dediščine, vendar pa so med ljudmi pogosto premalo prepoznavni. Vlogo arhivov, njihovo delo in pomen bo predstavil dr. Borut Batagelj, direktor Zgodovinskega arhiva Celje, kjer se približujejo novem mejniku - 9 kilometrov arhivskega gradiva.

Arhivsko gradivo v celjskem zgodovinskem arhivu hranijo v okviru 1.730 fondov in zbirk. (Foto: Tomaž Črnej)

V Zgodovinskem arhivu Celje, ki je bil ustanovljen leta 1956, so v letu 2022 prevzeli 190 tekočih metrov gradiva. Arhivsko gradivo skupaj hranijo v okviru 1.730 fondov in zbirk. "V arhivu pričakujemo, da bomo tako že v prvem polletju 2023 dosegli nov mejnik, to je, da bo količina arhivskega gradiva, ki ga hranimo, presegla 9 kilometrov," izpostavlja direktor dr. Borut Batagelj in dodaja, da se z večanjem količin arhivskega gradiva povečuje tudi povpraševanje ljudi po njem. Kaj vse hranijo v arhivih, po kakšnem gradivu je med ljudmi največ povpraševanja in kakšen je odnos do dokumentarnega in arhivskega gradiva pri ustvarjalcih, je dr. Batagelj pojasnil v oddaji Vpogled, kjer je izpostavil tudi proces digitalizacije arhivov ter dejavnosti in projekte, s katerimi se želijo v Zgodovinskem arhivu Celje približati ljudem ter tako razširiti vedenje o pomenu arhivov. Oddajo je pripravila Snežana Prebil.

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.