junij 29, 2021

Zame je pomemben vsak posamezni učenec

Osnovna šola Podčetrtek obeležuje 230 let in je od nekdaj sinonim za šolo življenja, dela in sodelovanja. Inovativnost, vztrajnost, pogum, odgovornost in odločnost »Samorastnikov ob Sotli« je omogočila vsestranski razvoj in pomagala graditi lepšo in boljšo prihodnost številnim generacijam. Zadnja leta jo vodi Sonja Švajger, ki spoštljivo gleda na zgodovino šole in na vse, ki so soustvarjali šolstvo v Podčetrtku. K šoli spada tudi vrtec, ki  deluje na dveh lokacijah; v Podčetrtku in v Pristavi pri Mestinju. Zaradi povečanega priseljevanja so pravočasno načrtovali povečanje kapacitet.

Ravnateljica OŠ Podčetrtek Sonja Švajger spoštljivo gleda na zgodovino šole in na vse, ki so soustvarjali šolstvo v Podčetrtku.

Že leta 1956 so prvi v Jugoslaviji ustanovili šolsko banko in hranilnico, leta 1958 se je oglasil šolski radio, učenci so skrbeli za šolski vrt in čebelnjak, imeli so cvetličarno, knjigarno, pošto, prodajalno in celo meteorološko postajo. Vse to brez ključavnic. Leta 1967 je šola prejela najvišje priznanje v Jugoslaviji za dosežke na vzgojno-izobraževalnem področju – kipec kurirja Jovice. Zaradi inovativnosti so privabljali številne obiske strokovnjakov s področja šolstva in gospodarstva.
Danes šolo vodi ravnateljica Sonja Švajger z jasno vizijo, predanostjo in po svojih najboljših močeh poskrbi za vsakega posameznika. Že kot otrok je želela postati učiteljica. Najraje pa je ponosna mama Mihe in Neže, ki sta odgovorna, samostojna in empatična. Družina se veseli poletja, ko bodo imeli več časa drug za drugega.

»Pomembno je, da so učenci napredovali kot ljudje, da so postali bolj odgovorni, spoštljivi in sproščeni mladi ljudje. Vendarle je za nami izjemno naporno leto, štiri mesece so bili otroci doma in so se šolali od doma. Ne znam opisati trenutka, ko so si na valeti devetošolci upali spontano objeti razredničarko … In res bi si želela spoznati tistega, ki bi ta objem v tistem trenutku prepovedal.«  

Ob koncu tega posebnega šolskega leta prisluhnite ravnateljici OŠ Podčetrtek Sonji Švajger v posnetku radijskega srečanja v nadaljevanju. Z njo se je pogovarjala Tanja Jurjec.

 

Galerija slik