februar 8, 2022

ŽIGA MEDVEŠEK: EDEN DRUG'MU OGNJA DAJMO.

Žiga Medvešek je prepričan, da ljubiteljska kultura zlepa ne bo zamrla

Z Linhartovim citatom »Eden drug'mu ognja dajmo.« celjski gledališčnik in prejemnik priznanja Celjske zvezde ŽIGA MEDVEŠEK odgovarja na vprašanje, kako v zatišju epidemije ponovno oživiti ljubiteljsko kulturo in delovanje društev. 

Žiga Medvešek, samostojni ljubiteljski gledališki ustvarjalec, ki so ga odrske deske celjskega gledališča Zarja prevzele že v otroštvu.

»Drug drug'mu ognja dajmo. (A. T. Linhart) ... To potrebujemo danes, da drug drugemu predamo ta ogenj, ki gori v nas, ta ustvarjalni naboj …«

Žiga Medvešek, samostojni gledališki ustvarjalec, igralec, režiser in mentor mlajšim generacijam, ki je svojo ustvarjalno pot kot otrok začel v Gledališču Zarja Celje, je sicer prepričan, da ljubiteljsko ustvarjanje kljub vmesni pavzi v resnici ne more zamreti: »Začasno je ustvarjalni zanos res malo zastal, vendar pa je ljubiteljsko ustvarjanje veliko več kot zgolj ustvarjalni projekt. Je povezovanje, druženje, zabava, prijateljevanje ... Tista prava ljubezen do izražanja in ustvarjanja, do skupnih projektov, premier in polnih dvoran med ljudmi ne more povsem ugasniti.«

Žigi Medvešku, letošnjemu prejemniku priznanja Celjske zvezde za najvidnejše dosežke na področju kulture v preteklih dveh letih, lahko prisluhnete v spodnjem posnetku radijskega srečanja na radiu Štajerski val. Spregovoril je o svojih gledaliških začetkih v trnoveljskem gledališču Zarja, o svoji ustvarjalni poti, koronačasu, ki bo nekoč odličen material za gledališke ustvarjalce, in trenutnem stanju duha v kulturi. Z njim se je pogovarjala Greta Kokot Rajković.  

Žiga Medvešek je režiser in igralec v Gledališču Zarja Celje. Tu se je uveljavil kot režiser dveh gledaliških iger za najmlajše Pika in Čudežna srajca, lani pa je ustvaril gledališki spektakel Pod svobodnim soncem, v katerega je bilo vključenih kar pet kulturnih društev. Znano delo Frana Saleškega Finžgarja je posodobil in ga s tem približal sodobni publiki. V svoje delo prinaša nove pristope in poglede na slovenske ljubiteljske gledališke odre, kar dosega s predanostjo in s kakovostnim delom. Za svoje ustvarjalno delo je bil večkrat nagrajen.
Priznanja Celjske zvezde podeljujejo ustvarjalcem in skupinam oz. pravnim osebam za uspešno delo in izstopajoče dosežke s področja kulture, ki so pomembno prispevali k prepoznavnosti Celja v širšem prostoru ali so s svojim delom pripomogli, da se mesto razvija kot prostor, ki je odprt za različne umetniške oblike in kulturne prakse.

Galerija slik