februar 16, 2021

Zoran Predin: Mnogokrat sem zgodnja ptica

Zoran Predin je Mariborčan, ki živi v Ljubljani. Ustanovitelj glasbene skupine Lačni Franz (1979)  je tudi avtor glasbe številnih slovenskih filmov, televizijskih nadaljevank in gledaliških predstav, piše pa tudi prozo. Znan je po glasu, pesmih in avtentični poetiki, ki je nepogrešljiv del jugoslovanske glasbene identitete. Iskrenost, originalnost, duhovitost so njegova osnovna načela pri vsem, kar počne. In prav to je tisto, kar ga ohranja na glasbeni sceni. 

Zoran Predin, kantavtor, pevec, šansonjer in pisatelj, ki piše tudi glasbo za filme, televizijske nadaljevanke in gledališke predstave. In eden redkih slovenskih glasbenikov, dolga leta uspešen po vsem Balkanu.

Pri osemnajstih je postal prvič oče in v želji po samostojnosti opravljal dela hišnika, poštarja, nočnega čuvaja, bil je zavarovalniški agent, prodajalec plošč, učitelj na vasi. Konec 80-ih let pa se je odločil, da bo živel od glasbe.

"Svojega življenja si ne znam predstavljati drugače. Ne bom se upokojil, jaz bom enkrat nekje na odru ali v garderobi 'ugasnil', do takrat bom pa delal.''

Zase pravi, da je uspešen glasbeni "gastarbajter" na Balkanu, ker nikoli nikomur ni hodil v zelje, ampakj je deloval na svoj način. S svojo poetiko premaguje jezikovne ovire. Ob 40 letnici delovanja na sceni je imel svoj zadnji večji razprodani koncert  lani   6. marca v koncerti dvorani Lisinski v Zagrebu, kjer so ga spremljali  zagrebški filharmoniki. Album “Zoran pjeva Arsena” je bil v prvi polovici leta 2019 najbolj prodajan in predvajan  albuma na Hrvaškem. Izjemno je tudi sodelovanje z Arsenovim sinom Matijem, s katerim sta posnela  dva albuma. 
»Mnogokrat sem zgodnja ptica,« pravi. 
S pesmijo Naša Lidija je pri vojakih postal začetnik slovenskega turbo folka, s Šukarji je pobegnil v etno z Mentol bonbon, odkril gypsy swing in zgodbo nadaljeval z izvrstno zasedbo Mar Django Quartet … 
Zoran Predin je eden redkih glasbenikov, ki je z različnimi sodelavci izdal toliko albumov, kot je let na sceni. Ponosen je na svoje pesmi in svoje delo, najbolj pa na svojih pet otrok. S čim se ukvarjajo, kako se sam spopada z vsakdanom, ki je umetnikom skrajno nenaklonjen, in še marsikaj zelo osebnega o svojem življenju in delu je razkril v pogovoru s Tanjo Jurjec, ki mu lahko prisluhnete v spodnjem posnetku.

Galerija slik