december 18, 2015

Odvetniki brezplačno svetujejo

Drage odvetniške storitve so mnogim nedosegljive. Zato je Odvetniška zbornica Slovenije pred leti začela akcijo brezplačnih nasvetov. Tako jim en dan v letu nudijo brezplačno pravno svetovanje. V celjski regiji sodeluje več kot 30 odvetniških pisarn, danes množičnega obiska ni bilo.

Odvetniki v celjski regiji danes nimajo veliko dela z brezplačnimi svetovanji.

Prvi pravni nasvet je pomemben
V Odvetniški zbornici Slovenije ugotavljajo, da državljani, ki so v finančni stiski, pogosto ostanejo brez vsakršnega pravnega nasveta. Zato danes v številnih odvetniških pisarnah po vsej državi nudijo brezplačne pravne nasvete. Večina se jih je predhodno najavila. Nekaterim svetujejo po telefonu. Vsako leto pomoč izkoristi od 2.500 do 3.000 državljanov. Odvetniki posredujejo splošne informacije o problemu oziroma sporu, ljudem pojasnjujejo pravne možnosti, ki jih omogočata zakonodaja in sodna praksa. Na ta način se Odvetniška zbornica spominja 19. decembra 1868, ko je bil sprejet odvetniški red. Ker je 19. december letos sobota, odvetniki brezplačne nasvete delijo dan prej. Odvetniki ugotavljajo, da je že prvi pravni nasvet pomemben, vendar obenem poudarjajo, da njihova težava oziroma spor ne bo rešen že z obiskom na "pro bono" dan.

Na Celjskem približno sto obiskov
V celjski regiji brezplačne pravne nasvete delijo v 34 odvetniških pisarnah. Daljših vrst pred njimi pa ni. Po besedah celjskega odvetnika Tomaža Bromšeta, ki je tudi član upravnega odbora odvetniške zbornice, so sodelujoči odvetniki v povprečju sprejeli po tri oziroma štiri občane. "Največ povpraševanja je po nasvetih s področja civilnega prava, bistveno manj s področja kazenskega prava. Podoben odziv je bil tudi minula leta," še pravi Bromše. (BF)