maj 19, 2017

Oplotničani praznujejo

Praznik občine Oplotnica je 20. maj. To je za Oplotničane tisti čas v letu, ko ocenijo razvojna prizadevanja in snujejo načrte za naprej. Predvsem pa je to čas za druženje in zabavo. Tudi letos bo tako. Pravijo, da se jim lahko pridružite.

Na Oplotniškem bodo ta konec tedna praznovali; se družili na kulturnih, zabavnih in rekreativnih dogodkih.

Upajo spet na boljše finančne čase
Oplotniška lokalna skupnost je podeželska, veliko občanov se ukvarja s kmetijstvom, stopnja brezposelnosti tudi v letih gospodarske krize ni bila zaskrbljujoča. Največ Oplotničanov se vozi na delo v sosednje slovenjebistriško, mariborsko in konjiško občino. "Oplotniška občina se je od ustanovitve uspešno razvijala, zadnja leta se je naložbeni utrip zaradi finančne podhranjenosti upočasnil. Država klesti povprečnino, evropski razpisi pa zamujajo. Župani smo nezadovoljni, ker Evropa ne bo več financirala gradnjo komunalne infrastrukture. Od slednje je najbolj odvisna kakovost življenja občanov," navaja župan Matjaž Orter. Kljub temu upajo, da bodo lahko z evropsko in državno finančno pomočjo čim prej začeli graditi še čistilno napravo. "Sicer pa verjamem, da bomo v naslednjih letih občine znova deležne postopnega dviga povprečnin za hitrejše uresničevanje novih razvojnih izzivov. Za vzgled bi nam morale biti naše severne sosede, kje imajo bolje urejeno financiranje lokalnih skupnosti. Zato se lahko ambiciozneje razvijajo," še dodaja Orter.

Iščejo novega direktorja občinske uprave
V občini Oplotnici bodo še nekaj mesecev brez direktorja oziroma direktorice občinske uprave. Davor Leskovar je direktorski stolček zapustil konec aprila, občina pa z javnim razpisom med desetimi prijavljenimi kandidati še ni našla primernega naslednika. Občina bo po napovedih župana Matjaža Orterja razpis ponovila konec poletja in v njem omilila zahteve glede izobrazbe kandidatov. Pričakuje, da bodo novega direktorja oziroma direktorico dobili jeseni. Dalo na občinski upravi kljub kadrovski vrzeli teče nemoteno. Prejšnji direktor je pred odhodom za tovrstno delo pooblastil enega od občinskih uradnikov. 

Nocoj slovesno, konec tedna poln raznovrstnih dogodkov
V dvorani Rudija Žnidariča bo zvečer slavnostna akademija; čez vikend pa bodo za pester prireditveni utrip poskrbela društva; lovci pripravljajo tekmovanje za najboljšega strelca, ribiči bodo prikazali ribolov v rezervatu "park", turistično društvo bo obeležilo 20. obletnico; ljubitelji rekreacije so dobrodošli na drugem Mlinčkovem teku, praznični utrip bo popestrilo tudi srečanje starejših. Sobotni večer bo v znamenju dalmatinske glasbe; v nedeljo pa vabita prvi festival narodno-zabavne glasbe "Pod Pohorjem" in veselica, na kateri bodo za dobro voljo poskrbeli Poskočni muzikanti. In kaj ob prazniku župan sporoča svojim soobčankam in soobčanom? Prisluhnite mu v spodnjem posnetku. (BF)

 

Datoteke

ŽUPAN MATJAŽ ORTER