avgust 24, 2018

Oplotniški vodovod nima gradbenega dovoljenja

Občina Oplotnica je zgradila vodovod v naseljih Božje, Koritno in Brezje brez gradbenega dovoljenja. To je razvidno iz odločbe okoljskega inšpektorata, ki so nam ga posredovali ogorčeni občani. Ob tem dodajajo, da naj bi bila tudi kakovost vode vprašljiva. Kako na njihove očitke odgovarja župan?

Oplotniška občina je vodovod zgradila brez potrebnih dovoljenj. Okoljska inšpekcija zahteva, da jih pridobi do junija 2019. (Občina Oplotnica)

Kaj jezi občane?
V naseljih Božje, Koritno in Brezje je oplotniška občina vodovod gradila predlani in tako od začetka lanskega leta omogoča vodooskrbo 240 tamkajšnjim krajanom. Okoljski inšpektorat je te dni izdal odločbo, v kateri opozarja, da se je občina naložbe lotila brez gradbenega dovoljenja, prav tako, da ni pridobila vseh soglasij s strani lastnikov zemljišč. Nekateri od njih naj bi bili celo zavedeni oziroma neinformirani o gradnji in so zanjo izvedeli šele med potekom del. Na nepravilnosti naj bi župana in občinsko upravo opozarjali, a da naj bi jim ves čas zagotavljala, da imajo vse potrebne papirje. To pa še ni vse - vodovodni sistem prav tako nima uporabnega dovoljenja, analiza vode pa naj bi pokazala, da je kakovost vode zaradi prisotnosti nekaterih bakterij neustrezna.

In kaj pravi župan?
Na oplotniški občinski upravi priznavajo, da nov vodovod nima gradbenega dovoljenja, a zavračajo očitke, da so svetnike in javnost glede tega zavajali. Ob tem župan Matjaž Orter zagotavljala, da bodo gradbeno dovoljenje v naslednjih mesecih pridobili in tako preprečili odstranitev vodovoda. Časa imajo do konca junija naslednje leto. Župan pa zavrača očitke, da so med gradnjo vodovoda občinske svetnike in javnost zavajali, kar je, kot poudarja, razvidno iz zapisnikov sej občinskega sveta - obveščeni naj bi bili, da občina sicer vseh potrebnih soglasij še nima, a da jih pridobiva. Priznava pa, da je kakovost vode iz novega vodovoda nezadovoljiva. Dva vzorca nista bila v skladu s kriteriji, a zaradi tega zdravje občanov, zagotavlja župan, ni ogroženo. (BF)