april 30, 2015

Optimistične napovedi za oživitev Vonarskega jezera

Država je naposled le zagotovila pomoč pri uresničitvi Turistično-rekreacijskega centra Vonarsko jezero. Projekt, ki predstavlja izjemen turistični potencial, bo stal več kot 12 milijonov evrov. Denar naj bi zagotovile država in občine.

Župana sta ministra popeljala na ogled območja ob Sotli.

Obljube so dane
Na pobudo županov Občin Rogaška Slatina in Podčetrtek, Branka Kidriča in Petra Misje, sta Rogaško Slatino obiskala minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek in ministrica za okolje in prostor, Irena Majcen. Dogovorili so se o aktivnostih za vzpostavitev Turistično-rekreacijskega centra Vonarsko jezero. Kot je dejal Počivalšek, je na projekt čustveno zelo navezan, saj si je za njegovo uresničitev kot direktor Term Olimia prizadeval že v minulih letih. Po njegovem bo potrebno najprej določiti kvote ojezeritve. To je predpogoj za uresničitev turistično pomembnega projekta za Obsotelje in Kozjansko.

Počivalšek: „Revolucionaren projekt“
„Z jezerom bomo dobili najmočnejšo turistično destinacijo v Sloveniji, saj bo na tem območju ustvarjeno preko 700 tisoč nočitev. Če k temu dodam še potencial na hrvaški strani, ki se ravno tako razvija, gre za res pozitivno zgodbo, ki jo je potrebno realizirati, “ ocenjuje minister. Kako pomemben je projekt za širši razvoj tega območja se vseskozi zaveda tudi slatinski župan Branko Kidrič. Pravi, da je občina za pripravo dosedanje dokumentacije v zadnjih petih letih porabila okoli 200 tisoč evrov. Minister Počivalšek pa je bil, kot še pravi Kidrič, prvi, ki se je odzval njihovemu povabilu.

Kakšne vsebine se obetajo?

Idejno zasnovo projekta z načrtovano infrastrukto je na srečanju prvič predstavil župan Branko Kidrič. Napovedal je ureditev gostinsko-turističnega objekta s prostorom za šotorišča, avtodome in bungalove. Na delu območja za šport in rekreacijo na vodi so predvideni čolnarna, pomoli, skladišča za jadrnice itd. Za šport in rekreacijo naj bi poskrbeli tudi z ureditvijo športnih igrišč, zelenih površin in sprehajalnih poti. Do uresničitve ideje je sicer še dolga pot. A minister Zdravko Počivalšek verjame, da jo je možno uresničiti že v času njegovega ministrovanja. Za 12 milijonov evrov in pol vreden projekt si bo država prizadevala zagotoviti dobro polovico denarja, preostanek naj bi plačale občine. (SP)