marec 30, 2020

Ostanite na varnem, ne hitite z dvigom pokojnine

Upokojenci bodo na jutrišnji zadnji dan marca dobili nakazne pokojnine. Tako banke kot pošta Slovenije, najranljivejšo skupino v času epidemije koronavirusa pozivajo, naj obisk, če se le da, preložijo.

V bankah in Pošti Slovenije apelirajo na svojce naj pomagajo starejšim. (Fotografija je simbolična.)

Naj pomagajo svojci
Marsikateremu upokojencu dvig pokojnine pomeni varnost in ima večji pomen, kot dvig gotovine same. Vendar pa so ravno upokojenci v času epidemije novega koronavirusa najbolj ogrožena skupina ljudi, zato banke in Pošta Slovenija svetujejo, da ta vsakomesečni opravek vsaj za nekaj časa preložijo. Starejše pozivajo, naj ne gredo, le res ni nujno, jutri takoj zjutraj v poslovalnice, tudi ne prvi dan, pač pa obisk, če res morajo, opravijo kasneje v april.
Tudi državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič pravi:

Ob tem v bankah apelirajo na svojce, naj pomirijo svoje starše ali stare starše, da je denar, čeprav ga nimajo pri sebi, na njihovem bančnem računu. Stanje bodo lahko preverili na bančnem izpisku, ki ga dobijo na začetku vsakega meseca. Veliko starejših je na svojih bančnih računih že pooblastilo svoje otroke ali vnuke. To pomeni, da jim lahko položnice plačujejo prek svojih digitalnih poti. Če bodo kljub temu, potrebovali gotovino, pa jim jo lahko svojci pomagajo dvigniti na bankomatih.
K previdnosti v času epidemije COVID-19 poziva tudi Pošta Slovenije. Kot so zapisali na svoji spletni strani, so z Zavodom za pokojninsko zavarovanje zaradi epidemije koronavirusa prilagodili postopke izplačila pokojninskih nakaznic, ki jih pismonoše izplačujejo prejemnikom v dostavi na domovih prejemnikov. »Izplačila pokojnin prek pokojninskih nakaznic v dostavi oziroma na terenu bodo v največji meri potekala na ustaljen način, z minimalnimi prilagoditvami zaradi upoštevanja varnostnih ukrepov. Izplačilo bo potekalo na »brezkontaktni« način na primernem mestu na naslovu prejemnika, o čemer bodo ti prejeli ustne napotke od pismonoše,« so navedli. Še več podrobnosti najdete TUKAJ. Sicer pa ima večina pošt te dni prilagojen delovni čas. Odprte so od 9. do 15. ure oziroma nekatere od 9. do 11. ure. Ob sobotah pošte ne poslujejo, prav tako ne poslujeta dežurni pošti. (NS)