maj 10, 2016

Otroci naj migajo vsaj eno uro na dan

Ljudje smo vse manj telesno aktivni. Zato so vse pogostejše kronične nenalezljive bolezni, ki so posledica nezdravega življenjskega sloga. K izboljšanju navad strokovnjaki spodbujajo ob današnjem svetovnem dnevu gibanja.

Poskrbite, da bodo vaši najmlajši dovolj telesno aktivni. In ne pozabite, da dajete kot starši najboljši vzgled.

Gibanje za boljše zdravje
Delež telesno nedejavnih prebivalcev po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije narašča v številnih državah, kar negativno vpliva na zdravje svetovne populacije. Nezdrav življenjski slog namreč poveča tveganje za nastanek kroničnih bolezni, kot so zvišan krvni tlak, sladkorna bolezen, tudi rak. „Kronične nenalezljive bolezni predstavljajo skoraj polovico splošnega globalnega bremena bolezni. Ravno tako telesna nedejavnost predstavlja četrti glavni dejavnik tveganja za splošno umrljivost (6 % smrti) in s tem sledi visokemu krvnemu tlaku (13 % smrti), kajenju (9 %) in povišanemu sladkorju v krvi (6 %). Prekomerna telesna masa in debelost pa povzročata 5 % vseh smrti,“ naštevajo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Koliko vadbe na teden?
Svetovna zdravstvena organizacija odraslim priporoča vsaj 150 minut zmerne telesne aktivnosti na teden oz. 75 minut visoko intenzivne. Za otroke in mladostnike je priporočljive vsaj 60 minut zmerne do visoko intenzivne telesne dejavnosti vsak dan. Oblika je lahko najrazličnejša, bodisi tek, hitrejša hoja, rolanje, kolesarjenje ali ukvarjanje s katerimkoli drugim športom … Vsem starostnim skupinam zdravstveni strokovnjaki priporočajo tudi vaje za krepitev večjih mišičnih skupin. Starejši od 65 let ter slabše gibljive osebe naj bi izvajali tudi vaje za ravnotežje. O gibanju sta to jutro spregovorila tudi Katja in Davor, s profesorjem športne vzgoje iz OŠ Šmarje pri Jelšah Žigo Čakšem. Prisluhnite v spodnjem posnetku. (AD)

Datoteke

Katja in Davor z Žigo Čakšem o gibanju