februar 13, 2018

Otroci, učenci, dijaki in študenti v sredo doma

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju so valentinovo sredo določili za dan stavke. Zanjo je glasovalo več kot 37 tisoč zaposlenih, kar je dobrih 94 odstotkov. Večina vrtcev in šol bo jutri zaprtih, organizirali bodo le varstvo za nujne primere.

Večina šolskih učilnic bo jutri praznih ...

Kakšne so zahteve?
Kot naštevajo v Sindikatu vzgoje in izobraževanja (SVIZ), zahtevajo zaposleni vse od vrtcev do univerz zvišanje plač za od dva do tri razrede, prav tako ustrezno ovrednotenje razredniškega dela ter regres za letošnji letni dopust v višini 1.200 evrov bruto za vse zaposlene v javnem sektorju, katerih osnovna plača je nižja ali enaka minimalni plači.

Pouka ne bo, organizirano le nujno varstvo
Stavkali bodo v večini vrtcev, osnovnih in srednjih šol, pa tudi na univerzah. Šole in vrtci bodo zaprti, v vrtcih in nižjih razredih osnovnih šol bodo organizirali le varstvo za nujne primere in po vnaprejšnjem dogovoru, pri čemer pa ne bo pouka in ostalih vsebin. O poteku stavke so starše in učence pravočasno obvestili. Zaposleni, ki se pridružujejo stavki, bodo sicer stavkali na delovnem mestu, nekateri pa odhajajo tudi na protestni shod v Ljubljano.

Kje stavke ne bo?
So pa tudi izjeme. V nekaterih vrtcih in šolah namreč ne bodo stavkali, saj so se pridružili splošni stavki javnega sektorja 24. januarja. V naših krajih so to celjska vrtca Tončke Čečeve in Zarja, Vrtec Šentjur, Vrtec Lipa Štore in Osnovna šola Štore. Kot so nam povedali, stavke prav tako ne bo v Vrtcu Žalec. Ponekod pa se stavki pridružuje le del kolektiva. (AD)