marec 21, 2020

OZS: Mala podjetja in samozaposleni najbolj na udaru

Epidemija koronavirusa bo zelo prizadela slovensko gospodarstvo, še posebej samostojne podjetnike. Vlada je pripravila nekaj ukrepov za blaženje posledic, a v obrtni zbornici opozarjajo: "Če so ukrepi, ki smo jih predlagali še prejšnji vladi, pred dvema tednoma delovali za državo nesprejemljivo, smo danes soočeni z realnostjo, da so ti ukrepi še premalo obsežni in učinkoviti."

Koronavirus bo, tudi ko bodo okužbe mimo, izjemno veliko breme. (Foto: Pixabay)

»Vsi v državi se moramo zavedati, da je predvsem od kondicije gospodarstva odvisno, kako hitro si bomo po končani epidemiji opomogli in spravili življenje v normalne okvirje,« poudarja Branko Meh, predsednik Obrtne zbornice Slovenije (OZS).   
 
V zbornici pozdravljajo prizadevanja države, hkrati pa zahtevajo, da se čim prej pomiri obrtnike in podjetnike in se jim predstavi bistveno bolj celovite ukrepe, kot so trenutne rešitve interventnih zakonov. Kaj vse je država že predlagala, V OZS sproti obveščajo na svojih spletnih straneh, pri čemer poudarjajo, da se mora pomoč zagotoviti v milijardah in to ne zgolj v obliki kreditov. "Mala podjetja in samozaposleni, ki so hrbtenica našega gospodarstva, so v tej kritični situaciji najbolj na udaru," so zapisali v izjavi za javnost.
 
Vsem podjetjem in samostojnim podjetnikom, ki imajo z odlokom prepoved opravljanja dejavnosti, je potrebno zagotoviti, da breme plač delavcev preide v celoti na državo, še menijo v OZS. Enako velja za samozaposlene – ti morajo ob oprostitvi plačila davkov in prispevkov dobiti tudi neko nadomestilo za čas, ko svoje dejavnosti ne smejo opravljati. Prav tako v obrtni zbornici predlagajo, da se Slovenija zgleduje po Avstriji, ki je v zadnjih dneh sprejela ukrepe in bo več milijard evrov pomoči namenila panogam, ki so morale prenehati s poslovanjem. (BGO)