april 25, 2018

Pametne vasi priložnost tudi za naše kraje?

Po mnenju mnogih so pametne vasi priložnost, da mladi ostajajo na podeželju, kjer se ni mogoče preživljati le s kmetijstvom, temveč tudi z drugimi dejavnostmi. Tako bi ohranjali vitalnost podeželja. O izzivih pametnih vasi, ki jih podpira tudi Evropska unija, so govorili na posvetu v Slovenskih Konjicah.

Udeleženci posveta v dvorani Konjičanka so si bili enotni, da je razvoj podeželja ključen tudi za ohranitev slovenske identitete.

Za več evropskega denarja na slovensko podeželje
Gostitelj omizja konjiški župan Miran Gorinšek je uvodoma pozdravil idejo in širjenje gibanja za pametne vasi in dodal, da podeželje ni samo kmetijstvo."Primeri dobre prakse kažejo, da je na podeželju mogoče razvijati marsikaj. Cilj pametnih vasi je v tem, da mladi na podeželju vidijo prihodnost v svojem delu in zadovoljivem zaslužku," je med drugim dejal evropski poslanec Franc Bogovič in pojasnil, da poskušajo skozi projekt pametnih vasi pripeljati namenski razvojni denar na slovensko podeželje. "Mladi vsekakor podpiramo projekt pametnih vasi, ker temelji na sodelovanju. In tudi zato, ker se sliši glas mladih s podeželja," pa je dejala Ana Bračič, predsednica Društva podeželske mladine Slovenske Konjice. V razpravo se je vključil tudi Stane Levart, nosilec družinske kmetije z Dobrneža pri Slovenskih Konjicah, sicer pa specialist za sirarstvo na Kmetijskem zavodu Ptuj. "Sirarstvo je bilo pred 15 leti zaničevano, danes pa imamo tudi pri nas kakovostne sirarne, ki zagotavljajo zaslužek okoli 200 sirarjem." Opozoril je, da poleg mladih na kmetijah živijo in delajo tudi starejši, ki jih je potrebno razumeti in spoštovati. "Vas mora ostati vas z vsemi svojimi značilnostmi. To pa bomo dosegli le, če bomo ohranjali družinske kmetije," je še poudaril Levart in spomnil, da evropski turist vse pogosteje išče oddih na vasi, kjer najde mir, kakovostno hrano, prijazne ljudi in neokrnjeno naravo. (BF)