maj 19, 2016

Parada učenja združila vse generacije

Parada učenja je poskrbela za pestro sredo v Šmarju pri Jelšah. Marsikaj je bilo mogoče videti, preskusiti in se naučiti ter se obtem tudi zabavati. To je bila ena od 13-ih Parad učenja pod okriljem nacionalnegaa Tedna vseživljenjskega učenja.

Na Paradi učenja so razglasili najboljši film Festivala amaterskega filma po izboru občinstva. Osnovnošolci so imeli čast, da jim je nagrado podelil Dejan Zavec.

Ponudba od Celja do Rogaške
Koordinatorstvo je prevzela Knjižnica Šmarje pri Jelšah, a predstavljali so se tudi ponudniki iz širše okolice. Na oder so z najrazličnejšimi točkami stopile vse generacije, od vrtčevskih otrok do članov univerz za tretje življenjsko obdobje. Na stojnicah so se predstavljali različni ponudniki izobraževanj, od šolskih centrov Rogaška in Šentjur do ljudskih univerz iz Rogaške, Šentjurja in Celja. Prišli so tudi obrtniki, ki so pod okriljem šmarske obrtne podjetniške zbornice prikazovali lepote poklicev, kot sta frizer ali cvetličar. Manjkal ni Rdeči križ s prikazi oživljanja, na Paradi učenja si bilo prav tako mogoče dati pregledati vid ali izmeriti krvni tlak …

Največja gneča okoli Dejana Zavca
Eden od vrhuncev je bil obisk boksarskega šampiona Dejana Zavca, z njim so poklepetali učenci šmarske osnovne šole. Prav devetošolcem te šole je Zavec podelil tudi nagrado občinstva za najboljši amaterski kratki film na nedavnem prvem šmarskem Festivalu amaterskega filma. Kako so ustvarjali film Prva laž, prisluhnite v spodnjem posnetku, Anja Deučman je pred naš mikrofon ujela eno od ustvarjalk Anjo Kunej. Na Paradi učenja so gostili še več zanimivih sogovornikov, med njimi Dušico Kunaver, učila je angleščino, in Boštjana Gorenca Pižamo, ki je ob koncu dneva podelil priznanja bralne značke za mlade.

Teden vseživljenjskega učenja še ni končan
Teden vseživljenjskega učenja, nacionalni projekt Andragoškega centra Slovenije, bo ponekod trajal še celo do konca junija, kaj vse se še obeta, preverite TUKAJ. V spodnjih posnetkih pa prisluhnite še direktoricam Ljudske univerze Celje Dubravki Milovanović ter Ljudske univerze Rogaška Lidiji Sovinc. Program je predstavila tudi Nina Salobir iz Ljudske univerze Šentjur, o pomenu vseživljenjskega učenja je za nas spregovorila ambasadorka tedna vseživljenjskega učenja citrarka Jasmina Levičar, o delavnici izdelovanja šopkov pa cvetličarka Ružica Polajžer. Tudi nekaj obiskovalcev smo ujeli pred naš mikrofon in jih povprašali, zakaj je učenje tako pomembno. (AD)

Povezan prispevek: 
ZA UČENJE NIKOLI PREZGODAJ NITI PREPOZNO

Datoteke

Anja Kunej o nagrajenem filmu

Dubravka Milovanovič o LU Celje

Lidija Sovinc o LU Rogaška

Nina Salobir o TVU na LU Šentjur

Jasmina Levičar o pomenu vseživljenjskega učenja

Ružica Polajžer o cvetličarski delavnici

Anketa - zakaj je pomembno vseživljenjsko učenje?