avgust 9, 2018

Pazljivo pri hlajenju s klimatskimi napravami

Klimatske naprave so zelo dobrodošle v vročih poletnih dneh, vendar jih moramo pravilno vzdrževati ter uporabljati. Z nepravilno uporabo lahko ogrozimo svoje zdravje in povzročimo slabše počutje.

Tudi na Štajerskem valu se hladimo s klimo in upoštevamo vsa pravila.

Pogoste napake
Med najpogostejšimi napakami uporabe klimatskih naprav je prekomerno hlajenje, ki ustvari prevelike temperaturne razlike. Prav tako je marsikatera klimatska naprava usmerjena v ljudi, namesto vstran. Posledice so lahko glavobol, slabo počutje, pri preveliki razliki med zunanjo in notranjo temperaturo pa lahko povzroči tudi poslabšanje astme ali rinitisa.

Varna uporaba
Da zagotovimo varno in pravilno uporabo klimatske naprave, je potrebno zanjo skrbeti, jo redno ter pravilno čistiti in vzdrževati ter servisirati. Prav tako moramo poskrbeti za primerno temperaturo. Kot pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je pri vsakem posamezniku drugačna. „Kot cono toplotnega udobja opisujemo stanje, ko ne čutimo ne hladu ne vročine in ko ne zaznamo gibanja zraka ali njegove pretirane oziroma pomanjkljive vlažnosti. Po Pravilniku o prezračevanju in klimatizaciji stavb naj bi v prostorih, kjer so sedeče osebe, zagotavljali temperaturo med 22 in 26 stopinj Celzija in relativno vlažnost od 30 do 60 %. Srednja hitrost zraka v času hlajenja naj bo 0,15 metra na sekundo,“ navajajo v NIJZ in opozarjajo, da z uporabo klimatske naprave ne moremo nadomestiti rednega zračenja prostora.

Klima v avtu
Kaj pa klima na poti? Veliko smo v avtomobilu, saj se vozimo v službo, na počitnice, na izlete … Prav tako se moramo ohladiti, za kar večinoma uporabljamo klimo in z njo prav tako običajno ustvarimo preveliko temperaturno razliko. Da ni prevelik šok za telo, ko zapustimo avto, je priporočljivo, da 5–10 minut pred prihodom na cilj hlajenje nekoliko zmanjšamo. Prav tako ni priporočljivo sesti v pregret avto, pač pa ga prej prezračite in nekoliko ohladite. Še več nasvetov za varno uporabo klimatskih naprav, najdete TUKAJ. (TB)