marec 27, 2020

Petek in koronavirus v naših krajih

Drugi teden strogih ukrepov v boju proti novemu koronavirusu se izteka. Boja še ni konec, številke okuženih še rastejo, prav tako smrti. Kaj zaznamuje današnji petek, preverjamo in sproti dopolnjujemo. Kliknite in preverite.

Koronavirus kroji življenje praktično po vsem svetu. (Foto: Pixabay)

SLOVENSKE KONJICE - Iz občine Slovenske Konjice so sporočili, da je bila danes potrjena prva okužba s koronavirusom tudi v konjiški občini. Občane in občanke prosijo, da dosledno spoštujejo navodila in priporočila ter ukrepe pristojnih služb. 

ŠMARJE PRI JELŠAH, CELJE
– V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah so potrdili da je okužba s COVID-19 pri njih terjala novo, tretjo žrtev med stanovalci. Po zadnjih podatkih je okuženih 39 stanovalcev in 7 zaposlenih. Ob tem so v Splošni bolnišnici Celje prav tako postregli z zadnjimi številkami, in sicer: skupaj je hospitaliziranih 12 obolelih, 2 sta na respiratorju v intenzivni enoti.


ZREČE -
Občina Zreče je skupaj s štabom civilne zaščite na Abanko poslala poziv za odprtje enote v Zrečah v času največjih gostitev prihodnji teden, ko bo izplačilo pokojnin. Štab je na podlagi ocene tveganja ugotovil, da bo v Slovenskih Konjicah zaradi zaprtja poslovalnice v Zrečah, 31. marca  pred in v konjiški poslovalnici nastala prevelika gostitev upokojencev. Kot so sporočili iz zreške občine so s strani Abanke prejeli odgovor, da poslovalnica v Zrečah ostaja zaprta. Občina zato, občane in občanke prosi, da 31. marca in 1. aprila ne hitijo z vpisom in dvigom svojih pokojnin v poslovalnico v Slovenske Konjice, ampak raje to storijo kasneje v mesecu aprilu ali uporabijo, katerega izmed treh bankomatov v Zrečah, ki jih občinski štab civilne zaščite večkrat dnevno razkužuje, prihodnji teden pa jih bo dopoldne za vsakim uporabnikom.

CELJE - Mestna občina Celje
podjetnike in obrtnike, zlasti lastnike kozmetičnih in masažnih salonov, prosi, da morebitne zaloge mask in druge zaščitne opreme, ki jih trenutno ne potrebujejo, donirajo Civilni zaščiti Celje. Podatke o tem, koliko zaščitne opreme imajo na voljo in koliko lahko donirajo, naj podjetniki sporočijo po telefonu 041 774 686 ali na elektronski naslov civilna.zascita@celje.si

CELJSKO - Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da se je v času epidemije s COVID-19 zmanjšala dostopnost kroničnih bolnikov, med katere spadajo tudi bolniki z multiplo sklerozo, do rednih obdobnih pregledov v specialistični nevrološki ambulanti bolnišnice, ki do nadaljnjega niso možni. Zato so bolnikom z multiplo sklerozo v času epidemije s COVID-19 podali nekaj priporočil. Osnovne informacije in navodila glede ravnanja v tem času so v celoti dostopna TUKAJ.

SLOVENIJA
- Skupno število umrlih oseb, okuženih s koronavirusom, se je v Sloveniji povzpelo na 9. Virus naj bi danes novo žrtev po poročanju STA zahteval v Šmarju pri Jelšah, česar pa nam na občini še niso mogli potrditi, saj tega podatka še nimajo. V Sloveniji je skupno potrjenih 632 primerov okužbe. Na Twitterju je Vlada sicer zapisala: Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 26. 3. 2020 (od 00:00 - 24:00):
- Število testiranih: 1075
- Število pozitivnih oseb: 70
- Število hospitaliziranih: 90
- Število oseb na intenzivni negi
- Število umrlih oseb: 2.


ŠENTJUR
- V Zdravstvenem domu Šentjur so sprejeli in izvajajo vse možne ukrepe ter priporočila za zaščito pacientov, svojega osebja in za čim bolj učinkovito delovanje zdravstvene dejavnosti. 11. marca so pred stavbo zdravstvenega doma vzpostavili triažo, v prvem tednu so obravnavali tri primere suma na prisotnost virusa Covid 19, bolnikov ne testirajo na okužbo s koronavirusom. Od 17. marca do vključno danes so preko telefonske obravnave zaradi suma na koronavirus samoosamitev odredili 275 osebam, na pregled v bolnišnico so napotili 18 ljudi. Podrobneje o tem in o delu v času epidemije v Domu starejših Šentjur pa TUKAJ.


SLOVENSKA BISTRICA -
V Slovenski Bistrici so se tako kot marsikje drugje po državi odločili za razkužitev javnih površin v mestu. Delavci Komunale Slovenska Bistrica pri razkuževanju posebno pozornost namenjajo točkam z največjo frekvenco pešcev in urbani opremi. S pometačem strojno razkužujejo tlakovane površine in pločnike. Ekipa z nahrbtnimi škropilniki pa razkužuje koše za smeti, tipke na semaforjih, parkomate, električne polnilne postaje, klopi in igrala. Z razkuževanjem bodo nadaljevali po potrebi večkrat tedensko dokler ne mine nevarnost širjenja nalezljive bolezni.


Foto: Komunala Slovenska Bistrica

MARIBOR
- Krizni štab UKC Maribor je sprejel sklep o aktivaciji FAZE 5, ki bo v celoti stopila v veljavo v ponedeljek, 30. marca. Kot so sporočili, je razlog naglo večanje števila COVID-19 pozitivnih pacientov, predvsem tistih, ki potrebujejo intenzivno terapijo. FAZA 5 zajema naslednje ukrepe:


- delujejo le dežurne službe (urgentne operacije in urgentni ambulantni pregledi),
- ustavi se delovanje vseh ambulant (razen urgentnih),
- ustavi se ves operativni program, razen nujnih operacij (vključno s karcinomskimi operacijami),
- ustavi se vsa diagnostika (razen tiste, ki se opravlja v dežurni službi),
- ambulantno delo se izvaja v obliki telefonskih konzultacij. 

Ob tem vse prosijo, da dosledno upoštevajo navedena navodila in protokole na kontrolnih točkah.


ROGATEC
Občina Rogatec je na svoji spletni strani objavila informacije o odpiralnih časih storitvenih dejavnosti v občini Rogatec in drugi storitvenih dejavnostih v času epidemije COVID-19. Dostopne so TUKAJ.


CELJE - Rokometna zveza Slovenije je sklenila, da zaključi sezono 
2019/20. Za državnega prvaka je razglasila ekipo Celja Pivovarne Laško. "Na izredni seji so predstavniki vseh 12 klubov soglasno sklenili, da se sezona 2019/20 predčasno zaključi in da kot končna razvrstitev obvelja lestvica Lige NLB, sestavljena iz registriranih rezultatov tekem do 26. marca. Naslov državnega prvaka je tako sedmič zapored pripadel Celju Pivovarni Laško. Za Celjani, ki so 24. v zgodovini postalo najboljše slovensko rokometno moštvo, so se zvrstile ekipe Rika Ribnice, Trima Trebnjega, Gorenja Velenja, Dobove, Jeruzalema Ormoža, Krke, Kopra, Slovenj Gradca, Urbanscape Loke, Maribora Branika in Butan plina Izole," so sporočili.

LAŠKO - Občina zaradi epidemije koronavirusa podaljšuje roke za prijavo na javne razpise, in sicer do srede, 15. aprila, za: 
- sofinanciranje letnega programa športa v Občini Laško v letu 2020
- sofinanciranje programov veteranskih organizacij v Občini Laško za leto 2020
- sofinanciranje programov na področju socialno-humanitarnih dejavnosti v Občini Laško za leto 2020
- sofinanciranje programov in dejavnosti na področju ljubiteljske kulture v Občini Laško za leto 2020
- sofinanciranje ukrepov ohranjanja in spodbujanja razvoja kmetijstva in podeželja v občini Laško za leto 2020.


VELENJE -
Ponoči se je iz Madrida s posebnim poletom v Ljubljano vrnilo 50 potnikov, ki bodo morali v skupinsko karanteno. Namestili naj bi jih v velenjski hotel Paka. Iz Občine Velenje so ob tem sporočili: "Nesprejemljivo je, da je lokalna skupnost to informacijo izvedela iz medijev, zato zjutraj pričakujemo od Vlade Republike Slovenije vsa pojasnila v zvezi z namestitvijo oseb v izolacijo. Velenje je bilo v preteklosti vedno naklonjeno ljudem, ki so prihajali iz območij, kjer so bili ogroženi zaradi različnih vzrokov. Še vedno smo pripravljeni pomagati ranljivim skupinam posameznikov, pričakujemo pa, da bomo v takšne odločitve aktivno vključeni, saj bomo le tako lahko pravočasno sprejemali potrebne preventivne in varnostne ukrepe ter o tem obveščali javnost."


SLOVENIJA - Mednarodna matura,
ki bi morala potekati med 30. aprilom in 22. majem, je zaradi pandemije novega koronavirusa
odpovedana. Kakšna bo usoda splošne mature, še ni znano.

ŠTORE –
Danes od 8. do 12. ure bo pri trgovskem centru Mercator na Lipi kmečka tržnica, kjer bo za nakup na voljo ponudba lokalne hrane.


SLOVENIJA
– Tudi naš radio, Štajerski val, se pridružuje vseslovenski akciji radijskih postaj: stopimo skupaj in zaploskajmo tistim, ki v teh težkih dneh skrbijo za nas. Točno ob 10. uri bomo v živo zaploskali tudi v našem radijskem etru – zdravnikom in celotnemu ostalemu medicinske osebju, farmacevtom, trgovcem, policistom, gasilcem, voznikom, negovalcem, varnostnikom, vojakom, komunalnim delavcem, poštarjem in navsezadnje tudi številnim prostovoljcem. Pridružite se nam ob 10-ih z aplavzom tudi vi …