april 10, 2020

PETEK in koronavirus v naših krajih

Število umrlih zaradi novega koronavirusa se je povzpelo še za 2 osebi, na 45. Ob tem je danes začelo veljati pravilo, da morajo imeti starejši od 65 let pri vstopu v trgovino pri sebi osebni dokument. Kaj še prinaša petek? Preverite s klikom na to novico.

Še en dan boja z novim koronavirusom je pred nami ... (Foto: Štajerski val)

CELJE - Podjetje Tuš je JZ Socio, Javnemu zavodu za socialno varstveno dejavnost Celje, predalo donacijo, s katero so želeli velikonočne praznike polepšati tudi oskrbovancem zavoda, med drugim Materinskemu domu Celje, Zavetišču za brezdomce Celje in Društvu regionalna varna hiša Celje.

ZAHODNA ŠTAJERSKA - Iz štaba Civilne zaščite Zahodno Štajerske poročajo: "Po podatkih NIJZ so na območju ZŠ regije potrjene okužbe v 21 občinah, na novo je potrjena okuženost v Občini Radeče. Število okuženih se je v zadnjih 24 urah povečalo za 5 oseb in jih je na območju ZŠ regije skupno 254. Največ okuženih je na območju občine Šmarje pri Jelšah in v tamkajšnjem domu upokojencev, skupaj 152."

CELJE - Inkubator Savinjske regije, ki ga je pred petimi leti ustanovila Mestna občina Celje, se je lotil dobrodelnega projekta. Podjetje Tanniyn, ki je član Inkubatorja Savinjske regije, izdeluje zaščitne vizirje s pomočjo 3D tiskalnika. Vizirje, ki so jih izdelali do zdaj, so donirali Zdravstvenemu domu Celje in domovom za starejše. S tiskanjem bodo še nadaljevali, pravita direktor podjetja Tanniyn Filip Černe in direktorica Inkubatorja Saša Lavrič.

Foto: MOC

CELJE, ŠENTJUR, ŠMARJE PRI JELŠAH, SLOVENSKA BISTRICA - V času epidemije covid-19 so zelo aktivni tudi v dobrodelni organizaciji Lions Slovenija. Člani Lions kluba Celje Keleia so ta teden skupaj s podjetji Mercator in Lidl ter v sodelovanju z drugimi organizacijami pripravili velikonočne pakete in z njimi vsaj malo polepšali prihajajoče praznike socialno ogroženim družinam. Pakete so razdelili družinam, ki so jih evidentirali ravnatelji celjskih osnovnih šol. Z uspešno pridobljeno donacijo s strani Mednarodne Lions fundacije so na distriktu Lions Slovenija nakupili 15.000 zaščitnih mask in jih donirali tja, kjer so bile najbolj potrebne, med drugim v Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah in v Dom starejših Šentjur. Lioni v Slovenski Bistrici so z donacijo hrane zaveselili dom starejših v Slovenski Bistrici.

ŠMARJE PRI JELŠAH - V domu upokojencev so zabeležili štiri nove okužbe z novim koronavirusom, tako da se je skupno število okuženih po podatkih STA povzpelo na 141. V domu sicer ta teden izvajajo dezinfekcijo prostorov, pri oskrbi okuženih stanovalcev še vedno pomagajo zdravstveni delavci iz več okoliških zdravstvenih ustanov.

DOBRNA - Tudi občina Dobrna se je odločila pomagati svojim občanom, tako da je vsem gospodinjstvom v občini poslala po 3 zaščitne maske. Na dopisu, ki je priložen, so poleg navodil navedene tudi vse pomembnejše telefonske številke, ki jih občani v tem času najbolj potrebujejo. Za kakršnokoli pomoč lahko sicer pokličejo na telefonsko številko Štaba CZ Občine Dobrna, 03 780 10 50.

CELJE - Mestna občina Celje bo občankam in občanom, ki so stari nad 60 let, razdelila pralne zaščitne maske. Občanke in občane, ki so do maske upravičeni in jo potrebujejo, prosijo, da pokličejo v klicni center, po telefonu 03 491 09 20 ali 041 774 686, da jih bodo uvrstili na seznam in jih seznanili z vsemi podrobnostmi.

CELJSKO - V celjski bolnišnici so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 16 pacientov, od tega 6 oseb v enoti intenzivne terapije.

SLOVENIJA
- Za koronavirusom sta umrli še dve osebi, skupno število umrlih se je tako povzpelo na 45. Po zadnjem štetju se je število potrjenih okužb povzpelo za 36, na 1160.


SLOVENIJA
- Kmetijska mnistrica Aleksandra Pivec sporoča, da se lahko vsi iskalci in ponudniki del v kmetijstvu obrnete na kmetijsko ministrstvo, in sicer po mailu cz.mkgp@gov.si ali številki 040 390 016.

CELJE - Tudi v Splošni bolnišnici Celje bodo prazniki sladki ... 

Foto: SBC

SLOVENSKE KONJICE - To popoldne bo čas za novo video pravljico. Na facebooku Splošne knjižnice Slovenske Konjice jo bo pripovedovala Maja Furman, in sicer pravljico Cesarjeva nova oblačila. Ob 18-ih. 

KOZJE - Občina Kozje in Civilna zaščita Občine Kozje v teh dneh v vsa gospodinjstva pošilja sterilne maske za enkratno uporabo. Občani bodo v poštne nabiralnike prejeli kuverto, v kateri bodo tri maske, navodilo za pravilno uporabo mask ter kontaktni podatki Občine Kozje za primer koronavirusa.

SLOVENIJA - Potrošniki, starejši od 65 let, bodo morali od danes ob vhodu v trgovino svojo starost dokazovati z osebno izkaznico ali drugo listino, s katero se dokazuje istovetnost oseb. Tako je včeraj na dopisni seji sklenila vlada.

SLOVENSKE KONJICE - Občina bo med občane, starejše od 70 let, razdelila 2.000 zaščitnih mask. Občani, ki živijo v Krajevni skupnosti Slovenske Konjice, bodo maske lahko prevzeli danes med 9. in 12. uro na parkirišču pred Rdečim križem v Slovenskih Konjicah. Krajani Krajevne skupnosti Vešenik-Brdo bodo maske lahko prevzeli danes med 9. in 10. uro ter med 16. in 17. uro pred prostori Doma krajanov v GajuPrevzem zaščitnih mask za občane v starosti 70 ali več let v Krajevni skupnosti Loče pa bo danes med 10. in 12. uro v prostorih KS Loče. Maske lahko prevzamejo tudi sosedi ali svojci, ki pa morajo s sabo imeti dokument prejemnika. Kaj pa maske za ljudi, mlajše od 70 let? Župan Darko Ratajc pravi:

ŠMARJE PRI JELŠAH – Prostovoljci so zapakirali zaščitne maske z navodili za vsa gospodinjstva v občini. Maske bodo občani prejeli danes. Na gospodinjstva občina pošilja maske za večkratno uporabo, ki so jih iz podarjenega blaga prostovoljno zašile šivilje, ter maske za enkratno uporabo.

Foto: Občina Šmarje

SLOVENIJA, SAVINJSKA in PODRAVSKA REGIJA - V petek vstopami s sledečimi številkami potrjenih okužb z novim koronavirusom: v vsej državi je potrjenih 1.124 primerov, od tega jih je v Savinjski regiji 246. In kako kaže po občinah? V občini Šmarje pri Jelšah je skupaj 149 okuženih, v Rogaški Slatini 36, v Celju 19. V Slovenski Bistrici je po zadnjih podatkih 11 okuženih, Šentjur ostaja pri številu 9, v Žalcu in v Oplotnici jih je 6. Rogatec ima tri potrjene primere, Podčetrtek in Laško 2; Vojnik, Vitanje, Slovenske Konjice, Kozje in Dobrna imajo po eno okužbo.