april 17, 2020

PETEK in koronavirus v naših krajih

Še en teden strogih ukrepov v boju proti koronavirusu se izteka. Je pa Vlada že napovedala njihovo postopno rahljanje. V več občinah ob tem še vedno med občane delijo zaščitne maske. Aktualno dogajanje tudi danes pozorno spremljamo.

Covid-19 še vedno povzroča veliko težav in močno zaznamuje in omejuje naša življenja. (Foto: Pixabay)

SLOVENIJA – Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep, da bo s ponedeljkom, 20. aprilom, sprostila prepoved opravljanja tehničnih pregledov in ostalih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil, kar pomeni, da se bodo lahko začnele izvajati naloge tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij. Veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, se v vsakem primeru podaljšuje do 19. junija. S ponedeljkom bo sicer odpravljena tudi prepoved za nekatere oblike javnega linijskega prevoza. Pod posebnimi pogoji bodo dovoljeni posebni linijski prevozi potnikov, ki so trenutno namenjeni prevozu delavcev od doma do delovnega mesta in domov. Še vedno pa do 17.maja velja prepoved ponujanja oziroma prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom šolam vožnje in pooblaščenim organizacijam s področja voznikov.

CELJSKO
- Kar nekaj na novo okuženih je iz celjske regije. V občini Šmarje pri Jelšah se je številka povzpela za 8, na 163, s čimer je ta občinami po številu potrjenih okužb še vedno na drugem mestu v državi, za Ljubljano. V Rogatcu in Šentjurju so odkrili po dve novi okužbi, v Rogatcu jih je zdaj skupaj 5, v Šentjurju 11. Po enega na novo okuženega občana pa imajo po zadnjih podatkih v občinah Laško, Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Rogaška Slatina in Žalec. Številke iz ostalih občin najdete TUKAJ


ŠMARJE PRI JELŠAH
- V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah nujno potrebujejo pomoč zdravstvenih delavcev in čistilnih servisov, v javnem pismu piše direktorica doma Gordana Drimel. Podrobnosti TUKAJ.


CELJSKA REGIJA
- V Splošni bolnišnici Celje bodo od ponedeljka, 20. aprila, opravljali večji delež nenujnih zdravstvenih storitev. Podrobnosti si preberite TUKAJ.


CELJE
- V Splošni bolnišnici Celje so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 22 pacientov, od tega 6 v enoti intenzivne terapije. Dva pacienta so odpustili v domačo oskrbo.


SLOVENSKE KONJICE
- Zaradi epidemije in interventnih ukrepov je Splošna knjižnica Slovenske Konjice že dlje časa zaprta. Trenutno deluje virtualna knjižnica, na družbenih omrežjih, ki pa uporabnikom ne zagotavlja vsega potrebnega gradiva. Zato bodo s ponedeljkom, 20. aprilom, v Splošni knjižnici Slovenske Konjice uvedli izredno storitev za že vpisane člane Splošne knjižnice Slovenske Konjice, in sicer izposojo z brezplačno dostavo knjižničnega gradiva na dom. Iz konjiške knjižnice sicer prihaja še ena novica. Renata Klančnik ostaja direktorica knjižnice še naslednjih 5 let, bila je namreč ponovno imenovana.


SLOVENIJA
- Podatki o stanju epidemije COVID-19 v Sloveniji so spodbudni. Krivulja širjenja okužbe se je obrnila navzdol, zato sledi napovedano popuščanje ukrepov in omejitev, ki pa mora biti, kot opozarjajo strokovnjaki, postopno. Prvi paket odprave omejitev sledi že prihodnji ponedeljek. Katere dejavnosti bodo odprle vrata našteva gospodarski minister Zdravko Počivalšek:




Prav tako bodo na voljo storitve, ki se opravljajo na prostem, na primer vrtnarske storitve, krovska dela, fasaderska dela, možen bo tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki. Dovoljene bodo tudi športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi ob ohranjanju varne razdalje do drugih. Nov paket sprostitev dejavnosti nato sledi 4. maja. Počivalšek pravi, da bo vključeval:



Nadaljnje odpiranje gospodarstva oziroma odprava omejitev, po Počivalškovih besedah, nato sledi konec maja, a bo odvisna od takratne epidemiološke slike. 

LAŠKO
- Občina Laško in štab Civilne zaščite sta priskrbela še 1.000 dodatnih certificiranih, zaščitnih, kirurških mask. Vsi, ki maske nimate in jo potrebujete lahko le-to prevzamete na sedežu Območnega združenja Rdečega križa Laško, Aškerčev trg 4b, od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro, ob sredah tudi med 14. in 16. uro. Vsem občanom iz oddaljenih krajev maske pošljejo tudi na dom. Naročila sprejemajo od ponedeljka, 20. aprila, na telefonski številki: 041 736 166 ali 734 34 60 ali na e-naslovu: rdeci.kriz.lasko@siol.net.


SLOVENIJA
– Zaradi razmer, ki v državi vladajo zaradi virusa COVID-19, bo letos prvič po dvajsetih letih od uvedbe odpadlo nacionalno preverjanje znanja (NPZ), ki ga zakonsko opredeljujeta Zakon o osnovni šoli in Pravilnik o nacionalnem preverjanju znanja v osnovni šoli. Pri odločitvi se je ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. Dr. Simona Kustec oprla na enotno oceno stroke (Zavoda za šolstvo, Državni izpitni center (RIC), ravnatelji...), ki meni, da NPZ letos lahko izpustimo.

SLOVENIJA
- Po zadnjih podatkih je v Sloveniji potrjenih 1.304 potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom, številka se je od zadnjega štetja povišala za 36 primerov (slaba polovica jih je v domovih starejših). V zadnjem dnevu je bilo opravljenih 1.193 testiranj, skupaj že skoraj 40.000. Včeraj smo zabeležili tudi 5 novih smrtnih žrtev, skupaj je doslej umrlo 66 ljudi. Nacionalni inštitut za javno zdravje je sicer izdelal oceno stanja o številu aktivno pozitivnih na covid-19 v Sloveniji. Ocenjuje, da je takšnih nekaj več kot 350 ljudi.

SLOVENSKE KONJICE
- Lions Klub Konjice je v času pandemije bolezni COVID-19 v humanitarni namen kupil računalnike, ki jih bo po ključu zaznanih potreb razdelil med pet konjiških osnovnih šol – Ob Dravinji, Pod goro, Loče, Zreče in Vitanje.


ŠENTJUR
– V času epidemije konoravirusa iz občine Šentjur prihaja dobra novica. Zdravstveni dom Šentjur bo dobil prizidek. Na šentjurski občini so ob tem zapisali, da gre za pomembno pridobitev osrednje zdravstvene institucije v občini, s katero bo zavod nadgradil obstoječo stavbo in pridobil dodatne ustrezne pogoje za izvajanje ambulantne dejavnosti. Naložba je vredna skoraj 400.000 evrov, investitor je ZD Šentjur. Gradilo bo konjiško podjetje GMI. Pogodbo o izvedbi del bodo to dopodne podpisali šentjurski župan Marko Diaci, direktorica Zdravstvenega doma Šentjur Melita Tasić-Ilić in Aleksander Marguč, direktor podjtja GMI.


SLOVENSKE KONJICE
- Danes bodo delili maske za gospodinjstva, in sicer občanom, starejšim od 60 let, ter zdravstveno ogroženim osebam. Za območje KS Slovenske Konjice bo prevzem mask od 9. do 12. ure na parkirišču pred Rdečim križem. Prevzem za občane Krajevne skupnosti Loče bo danes in jutri med 8. in 9. uro v prostorih KS Loče. Sporočajo, da je možen tudi prevzem mask s strani svojcev ali sosedov, je pa treba imeti s sabo dokument, ki izkazuje prejemnika. Krajevna skupnost Vešenik - Brdo pa bo maske razdelila tistim, ki bodo poklicali na telefonski številki predstavnikov krajevne skupnosti, in sicer 031-538-994 ali 041 931 940. 

SLOVENIJA - V petek vstopamo s podatkom, da je v Sloveniji doslej potrjenih 1268 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 61 ljudi.

SLOVENIJA - Nekatere storitve bodo v ponedeljek spet na voljo, je sinoči odločila Vlada. Katere, preveri TUKAJ.