april 24, 2020

PETEK in koronavirus v naših krajih

V domovih za starejše imajo dovolj. Za to popoldne tako napovedujejo mirne proteste. V Rogatec pa je prišel minister Aleš Hojs, da se seznani z delom ob meji. Država pomoč obljublja starejšim kmetom. Kaj še prinaša petek?

Šesti teden strogih ukrepov v boju proti novemu koronavirusu se izteka. (Foto: Pixabay)

ROGATEC - Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je v Rogatcu srečal z župani šestih občin Obsotelja in Kozjanskega. Seznanili so ga z obmejno in prometno problematiko. Minister je ob tem ponovno poudaril potrebo po podelitvi dodatnih pooblastil vojski. Župani so ga pri tem podprli.  Več preberite TUKAJ.

SAVINJSKA DOLINA - Zaključila se je akcija, v kateri je hmeljarjem pomagalo 40 slovenskih športnikov. Akcijo je Pivovarna Laško Union, ki uporablja slovenski hmelj, organizirala, ker so imeli hmeljarji zaradi epidemije koronavirusa težave z iskanjem tujih sezonskih delavcev. Športniki so v 1.250 urah v dveh dneh na šestih kmetijah v Savinjski dolini pripravljali hmeljišča na sezono. Pod vodstvom hmeljarjev so okopavali zemljo in vanjo pritrjevali vrvice, ki bodo v prihodnjih tednih predstavljale hmelju oporo. Med njimi so bili tudi člani Rokometnega kluba Celje Pivovarna LaškoNogometnega kluba Maribor in Košarkaškega kluba Zlatorog, pa tudi biatlonci in smučarski skakalci z Jakovom Fakom in Petrom Prevcem na čelu.

Foto: KZS

SLOVENIJA - V domovih za starejše, kjer je med epidemijo koronavirusa je bil ob pol dveh protestni shod zaposlenih. Za 15 minut so zapustili prostore domov. S to gesto zahtevajo konec samovolje pristojnih na državni ravni, predstavili so tudi peticijo s svojimi zahtevami. Preverili smo dogajanje v Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane in Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah. Podrobneje o tem pa TUKAJ.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 10 pacientov, od tega 4 osebe v enoti intenzivne terapije.

SLOVENIJA - Med upravičenci za pomoč države so tudi kmetje, ki zaradi epidemije beležijo izpad dohodka. Tisti iz sektorjev vzreje govejega mesa in proizvodnje vina bodo na dom prejeli obrazce, s katerimi bodo lahko uveljavljali nadomestila. Obrazec morajo izpolniti in vrniti na Agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja, je danes dejala kmetijska ministrstica Aleksandra Pivec. "Upravičenci za izpad dohodka v dopolnilni dejavnosti in v gozdarstvu pa bodo v agenciji vložili svoje zahtevke za uveljavljanje nadomestil, ki bodo objavljeni na spletnih straneh agencije in ministrstva," je dodala. Solidarnostni dodatek pa bo pripadel kmetom in kmeticam, starejšim od 65 let. Prejeli bodo 150 evrov. Prav tako se obeta dvig zneska za opravljanje sezonskega dela v kmetijstvu z 20 na 400 evrov.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Iz Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah so sporočili, da podpirajo zahteve za ureditev stanja na področju skrbi za starejše, a se protestu fizično ne bodo uspeli pridružiti. "V tem času bo namreč ponovno potekal postopek dezinfekcije s hladnim zamegljevanjem, ki ga bo izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Prav tako po navodilih epidemiologa potekajo premestitve zdravih stanovalcev nazaj v njihove sobe," pravijo v domu. Kot je znano, je zahteve pripravila Skupnost socialnih zavodov Slovenije.
Sicer v domu pravijo, da se dnevno še vedno intenzivno spremlja zdravstveno stanje tako stanovalcev kot zaposlenih. Pri sumu na okužbo se še odvzemajo brisi stanovalcem in zaposlenim. V zadnjih dnevih ni bilo potrjenih novih okužb. "Večina okuženih stanovalcev se počuti dobro in je njihovo zdravstveno stanje po mnenju zdravniške ekipe kljub pridruženim obolenjem stabilno. Pet stanovalcev je trenutno na zdravljenju v bolnišnici Celje. Covid pozitivnim bolnikom se stanje brisov preverja po 14 dneh, ko nimajo več bolezenskih znakov, in sicer se ozdravitev potrdi z dvema negativnima brisoma, do takrat pa ostajajo v izolaciji. Danes smo prejeli drugi negativni izvid pri 20 stanovalcih, ti so ozdravljeni," sporočajo iz doma.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili 1315 testiranj, 7 je bilo pozitivnih. V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 78 ljudi, od tega 24 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 4 ljudi. Včeraj je umrla ena oseba.

ROGATECMinister za notranje zadeve Aleš Hojs se je srečal z župani občin Rogatec, Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli, da se seznani z obmejno in prometno problematiko. Zatem bo obiskal še mejni prehod Dobovec in se srečal s policisti.

LAŠKO - V Laškem so pred 31 leti učiteljice oživile jurjevanje - ljudski običaj, ko zeleni Jurij hodi od hiše do hiše in njihovim prebivalcem z zelenimi vejicami prinaša srečo in dobro letino. Tudi letos bodo običaj izvedli, a bo potekal drugače. Zeleni Jurij se letos zaradi ukrepov, ki veljajo med epidemijo, ne bo sprehodil od Podružnične osnovne šole Debro do občinske stavbe. Učenci bodo letos jurjevali doma in učiteljicam poslali foto in video utrinke praznovanja.

SAVINJSKA DOLINA - Hmeljarjem, ki so zaradi epidemije koronavirusa ostali brez tujih sezonskih delavcev, še danes pomagajo slovenski športniki. V akciji Pivovarne Laško Union je včeraj in danes kmetom v Savinjski dolini na pomoč priskočilo več kot 40 športnikov, med njimi iz Rokometnega kluba Celje Pivovarna LaškoNogometnega kluba Maribor in Košarkaškega kluba Zlatorog, pridružujejo se tudi biatlonci in smučarski skakalci z Jakovom Fakom in Petrom Prevcem na čelu. Takole sta se na delo odpravila laška košarkarja.

Foto: KK Zlatorog Laško

SLOVENIJA - Samostojni podjetniki, kmetje in verski delavci, ki so do 18. aprila na finančno upravo oddali izjavo za pridobitev mesečnega temeljnega dohodka zaradi oškodovanja ob epidemiji, bodo danes dobili nakazan denar za marec. 

SLOVENSKE KOJNICE - Občani občine Slovenske Konjice, ki morda še nimate zaščitne maske, jo lahko prevzamete v prostorih Rdečega križa v Slovenskih Konjicah, in sicer vsak delovni dan med 9. in 12. uro.

ROGATEC - Občinski štab Civilne zaščite občine Rogatec želi med občane razdeliti še nekaj medicinskih zaščitnih mask. Občani, ki maske nujno potrebujete, se lahko ponje zglasite to popoldne od 16. do 18. ure. Maske bodo delili na treh lokacijah, in sicer v Grajski pristavi pri dvorcu Strmol, v Vaško-gasilskem domu Donačka Gora in v Gasilskem domu Dobovec. Glede na omejene količine in potrebe bodo delili pakete po dve maski. 

SLOVENIJA - "Domovi za starejše smo epidemijo pričakali povsem zasedeni in kadrovsko podhranjeni, pri skrbi za preprečevanje in zajezitev širjenja virusa Sars-CoV-2 pa ostali prepuščeni sami sebi," pravijo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Zaposleni v vseh domovih za starejše in zavodih za odrasle s posebnimi potrebami bodo tako danes izrazili nestrinjanje s stanjem, in sicer tako, da bodo ob 13.30 za 15 minut zapustili prostore doma. "S tem odločevalcem mirno, a jasno in odločno povejmo, da imamo dovolj njihove samovolje, neustreznih, nestrokovnih in nedoslednih navodil ter sistemske diskriminacije naših stanovalcev," še sporočajo.