marec 11, 2016

Petrovič vztraja na čelu Sindikata policistov Slovenije

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič ne bo odstopil. Poudaril je, da afera Koprivnikar ne sme vplivati na nadaljevanje pogajalskega procesa. Na novinarski konferenci v Celju sicer dogajanja, povezanega s postopki izrednih odpovedi, zaradi interesa vpletenih ni želel komentirati. 

Zoran Petrovič bo na čelu sindikata vsaj do kongresa, ki ga bo sindikat sklical po koncu pogajalskega procesa.

Komunikacija o spornem nadzoru je dejstvo
Da so se v Sindikatu policistov Slovenije dogovarjali o prometnem nadzoru nad ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem, ni več vprašanje. Kot so povedali na Generalni policijski upravi, so ugotovitve dosedanje preiskave potrdile obstoj komunikacije. S tem je več policistov huje kršilo pogodbene obveznosti, kršitve pa so po njihovem mnenju povzročile veliko škodo za vse policiste in policijo kot institucijo. Na podlagi tega so zoper kršitelje, dva policista, ki sta izvedla prometno kontrolo, in pet predstavnikov sindikata, ki so prav tako zaposleni v policiji, uvedli postopke izredne odpovedi delovnega razmerja. Vsi so morali vrniti policijske značke in orožje, do konca postopkov ne smejo opravljati dela. "Odločitev, ki je bila sprejeta, je plod naše načelnosti in naših stališč, da morajo policisti predstavljati moralno avtoriteto že zaradi poslanstva, ki ga opravljajo, in od tega ne bomo odstopali. Ščitili bomo policiste, ki bodo delali zakonito, takšnih motivov pa ne moremo zagovarjati," je sporočil generalni direktor policije Marjan Fank. Vseh sedem se bo ob isti uri 31. marca zagovarjalo na različnih policijskih upravah po Sloveniji.

Petrovič: „Pri pogajalskem procesu bom sodeloval“
Na novinarski konferenci v Celju je Zoran Petrovič povedal, da dejansko stanje ni takšno, kot ga opisujejo mediji in kot je bilo navedeno v obvestilih o nameravanih odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Spornega dogovarjanja o prometnem nadzoru nad ministrom Koprivnikarjem ni zanikal, a ga ni želel komentirati. Kot pravi, so v teku delovno pravni postopki, napovedani so tudi predkazenski postopki, zato se sindikat glede navedenih ravnanj v interesu vseh, zoper katere teče postopek, ne bo dodatno javno opredeljeval. Odstopil ne bo, zaupnico pa bo vezal na kongres, ki ga bo Sindikat policistov Slovenije sklical po končanem pogajalskem prosesu med vlado in policisti. Pri pogajanjih bo sodeloval. „Ključno je, da zadeva ne bo vplivala na pogajanja, ki jih je treba izpeljati do konca. Kar se tiče znanja, ki ga imam, sem se zanesljivo sposoben verodostojno pogajati glede strokovnosti zahtev,“ je zatrdil Petrovič. Sindikat je sicer vsem vpletenim v t. i. afero Koprivnikar zagotovil ustrezno pravno pomoč. (NS)