julij 10, 2018

Piščančja farma v Konjiški vasi občini nakopala tožbo

Napovedana gradnja piščančje farme v Konjiški vasi še vedno razburja. Proces se zdaj seli na sodišče – zaradi občinskega obvestila, ki je po mnenju tožnika napačno in protizakonito.

Zgodba piščančje farme v Konjiški vasi bo gotovo še dolga ... (Fotografija je simbolična, foto: solarpowerworldonline.com)

Občinska uprava zavrnila pobudo krajanov
V Konjiški vasi načrtujejo gradnjo piščančje farme, ki pa je krajani ne želijo, saj da bo povzročala smrad. Podrobneje o tem smo že pisali, preberite TUKAJ. Krajani so – kot ljudska iniciativa – konec junija zahtevali razveljavitev sklepa občinskega sveta o sprožitvi postopka za spremembo podrobnega občinskega prostorskega načrta, ki bi omogočil gradnjo piščančje farme. Prvopodpisani Aziz Bradarič je prejšnji teden od konjiške občine prejel obvestilo, da občinska uprava pobudo zavrača, saj da sklepa ni mogoče razveljaviti z naknadnim zavrnitvenim referendumom. V obrazložitvi so med drugim zapisali: „Sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta je procesne narave in ne splošni akt“.

Niso zahtevali referenduma
Pobudniki poudarjajo, da niso zahtevali pobude za referendum in vodstvo občine obtožujejo manipulacije in izigravanja zakonodaje. „Občina Slovenske Konjice na čelu z županom Miranom Gorinškom je torej zavrnila zahtevo za zavrnitveni referendum, ki je gospod Bradarič, kot prvopodpisani, sploh ni vložil. Gospod Bradarič namreč ni zahteval naknadnega zavrnitvenega referenduma, ampak je zahteval razveljavitev splošnega akta ali druge odločitve iz pristojnosti občinskega sveta oziroma drugih občinskih organov – ljudska iniciativa. Pogoji za dopustitev ljudske iniciative so povsem drugačni kot pri naknadnem zavrnitvenem referendumu in, v konkretnem primeru, tudi vsi izpolnjeni,“ je v obvestilu za javnost zapisal občinski svetnik in sopodpisani pod zahtevo ljudske iniciative Jernej Štomajer.

Vložil tožbo
Ob tem je sporočil, da je Aziz Bradarič vložil tožbo zoper Občino Slovenske Konjice. „Občinsko obvestilo pobudniku je napačno in protizakonito, zato je sodišču predlagal, da odločitev župana preizkusi in razveljavi,“ je zapisal Štromajer in dodal, da je Bradarič tožbo vložil s pomočjo konjiške odvetniške pisarne odvetnika Primoža Pokliča. Sodišče mora o zadevi odločiti v 30 dneh. (AD)