oktober 9, 2019

Planino pri Sevnici obiskala tetka Jesen

Učence na Planini pri Sevnici je včeraj obiskala tetka Jesen. Poleg jesenskih dobrot je že 10. leto prinesla tudi medgeneracijsko druženje in obujanje starih opravil.

Učenci pravijo, da so tetke Jeseni veseli tudi zato, da se med sabo spoznajo različne generacije. (Foto: Štajerski val)

Osnovna šola in društvo upokojencev sta na Planino pri Sevnici že 10. leto poklicala v jesenske barve odeto tetko Jesen, kot pravi sama, prinaša veliko pisanih barv, veselja in pridelkov. Jesen namreč poskrbi za mirno zimo:

Učenci in upokojenci
Jesen pa je prinesla tudi druženje ob večerih, ki so, ko se bliža zima, vse daljši. In druženje je v ospredju tudi, ko tetka Jesen obišče Planino in združi vse generacije. Idejo o medgeneracijskem druženju sta pred desetimi leti udejanjila učiteljica Urška Tisel in njen oče, ki je bil takrat predsednik planinskega društva upokojencev. Od takrat vsako leto šola in upokojenci združita moči, da skupaj učencem približata življenje in delo njihovih prednikov, pripoveduje Tislova.



"Planinski praznik"
Tako so učenci spoznavali nekatera stara opravila, na primer ličkanje koruze, žaganje z dvoročno žago, ribanje repe, izdelovali so tudi ptičje hišice, pa tudi pekli koruzo in kostanj. Pravijo, da je takšna prireditev pomembna:



Nekaj utrinkov z obiska tetke Jeseni najdete tudi v spodnji galeriji. (TMG)