julij 6, 2015

Plaz v Laporju bodo sanirali

V občini Slovenska Bistrica so v minulih letih ob finančni pomoči države uspešno sanirali plazove. Poslej bo šlo počasneje, saj je država za te naložbe finančno pipico začasno zaprla. A plaz v Laporju bodo letos kljub temu zaščitili. 

Za sanacijo plazov bo občina Slovenska Bistrica posegla v občinski rezervni sklad (fotografija je simbolna).

Lani sanirali šest plazov
Prednost pri sanaciji imajo plazovi, ki ogrožajo bodisi stanovanjske hiše bodisi prevoznost cest. Samo lani so v občini Slovenska Bistrica sanirali šest najbolj ogrožajočih in tako preprečili najhujše. Vse ob finančni podpori države oziroma Agencije za okolje. Zaradi vsesplošnega varčevanja pa država financiranja za tovrstne naložbe do nadaljnjega ne bo več zagotavljala. "Tako smo občine prepuščene lastni iznajdljivosti. Ob tem se zavedamo, da je ključno hitro ukrepanje. Vsako odlašanje stroške sanacije le še poveča," poudarja župan Ivan Žagar.

Kaj pa letos?
Po zagotovilih župana Žagarja bodo še v tem letu sanirali obsežen plaz v Laporju: "Zanj smo že pred časom dobili odobren državni denar. Na sanacijo sicer čaka še nekaj manjših plazov. Za njihovo zaščito smo primorani zagotoviti denar iz rezervnega sklada." Tako kot v številnih drugih občinah, si tud v slovenjebistriški želijo, da bi država čim prej znova zagotavljala sofinanciranje sanacije plazov.  Ob obilnem deževju se namreč sprožajo novi. Izjavi župana Ivana Žagarja lahko prisluhnete v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

IVAN ŽAGAR O SANACIJI PLAZOV