januar 24, 2019

Po Celju zapeljal CELEBUS

V Celju so vendarle dočakali nov javni potniški promet – CELEBUS. Celjani in Celjanke, pa tudi obiskovalci mesta, ga bodo lahko začeli uporabljati prihodnji ponedeljek, novinarji pa so se lahko z novimi avtobusi na stisnjen zemeljski plin zapeljali že to dopoldne.

Od ponedeljka se boste lahko po opravkih v Celju odpravili s CELE BUS-om. (Foto: Radio Štajerski val)

Prvi teden brezplačno!
Celje je v zadnjih nekaj mesecih dobilo kar nekaj novosti na področju mobilnosti. Po sistemu javne izposoje mestnih koles KolesCE in polnilnih postajah za električne avtomobile, zdaj še javni potniški promet CELEBUS-om in novo polnilo postajo za stisnjen zemeljski plin na Bežigrajski cesti. Prve potnike so avtobusi na stisnjen zemeljski plin zapeljali že danes. Od ponedeljka, 28. januarja, ko bodo sistem tudi uradno zagnali, pa bodo javni mestni potniški promet lahko uporabljali tudi občani in drugi obiskovalci Celja. Prvi teden bo vožnja s CELEBUS-om brezplačna. Avtobusi bodo sicer vozili na petih linijah. Miran Gaberšek, vodja oddelka za okolje in prostor ter komunalo na Mestni občini Celje, razlaga, katerih:

Na linijah 1, 2 in 3 bodo avtobusi vozili na 20 minut, na liniji 4 na 40 minut, na liniji 5 pa na eno uro.

S cenami naproti uporabnikom
Ne le s pogostimi prihodi avtobusov, celjska občina želi uporabnike k uporabi javnega mestnega potniškega prometa spodbutiti tudi z dostopnimi cenami vozovnic. In kakšne so cene?

Poleg desetih novih avtobusov in CNG polnilnice na Bežigrajski cesti, ki bo na voljo tudi drugim uporabnikom, ki imajo vozila na stisnjen zemeljski plin, je celjska občina vzpostavila tudi tri nova avtobusna postajališča. Na sedemnajstih je postavila nove nadstrešnice, 42 pa jih je opremila z digitalnimi prikazovalniki najave prihoda avtobusov. Celotna naložba je vredna okoli 3 milijone evrov, celjska občina jo je uresničila s precejšnjim deležem evropskega sofinanciranja. (NS)

CNG polnilnico za zemeljski plin na Bežigrajski cesti bodo poleg CELEBUS-ov lahko uporabljali tudi drugi uporabniki.

Za primer: Poln rezervoar zemeljskega plina za avtobus stane 4,26 evra.