maj 27, 2019

Po doživetja med drevesne krošnje

Sredi letošnjega avgusta se boste obiskovalci Rogle lahko sprehodili med krošnjami dreves. Gre za edinstveno doživetje v slovenskem prostoru, saj projekt predvideva gradnjo stolpa s speljanimi lesenimi potmi med drevesnimi krošnjami. Več kot 4 milijone evrov v ta namen zagotavlja nemški Erlebnis Akademie.

Na takšen stolp na Rogli se boste lahko povzpeli že to poletje. Letno naj bi ga obiskalo 200.000 ljudi.

Hit doživljajskega turizma v Evropi
Ker v turistični destinaciji Rogla - Zreče ponudbo gradijo na doživljajskem turizmu, je projekt Pot med krošnjami Pohorje izvrstna dopolnitev njihovih prizadevanj. Priprave nanj segajo osem let nazaj, saj je nemški investitor, podjetje Erlebnis Akademie, terjal številne podatke in analize, na osnovi katerih so se odločili, da bodo svoj deveti tovrstni projekt uresničili prav na Rogli. Osem stolpov so že postavili v Nemčiji, Avstriji in na Češkem, samo lani jih je obiskalo več kot 2 milijona ljudi. "Na Rogli letno pričakujemo okoli 200.000 gostov, predvsem Slovencev, pa tudi s Hrvaške in iz Avstrije. Stolp bo odprt vse dni v letu in bo dostopen tudi za osebe z invalidnostjo," je ob dopoldanski položitvi temeljnega kamna za začetek gradnje povedal Bernd Bayerköhler, izvršni direktor podjetij Zážitková Akademie in Erlebnis Akademie. Stolp bo visok 35 metrov, leseno konstrukcijo pripravlja avstrijsko podjetje, prihodnji teden je predviden začetek zemeljskih del, sredi julija pa naj bi leseno konstrukcijo začeli postavljati. Iz osrednjega stolpa bodo med drevesne krošnje, 20 metrov nad tlemi, speljali lesene poti. Prvi del poti bo dolg 560 metrov, drugi del pa 440 metrov. Adrenalina željni se boste s stolpa lahko spustili po toboganu. 

Projekt trajnostno naravnan
Občina Zreče je na Rogli zagotovila zemljišče za postavitev stolpa in je ves čas vpeta v vodenje projekta. Po besedah župana Borisa Podvršnika je Pot med krošnjami najboljši način, da ljudem pokažejo naravne danosti Pohorja še z druge perspektive. Ob tem priznava, da brez številnih projektnih partnerjev takšnega izziva ne bi zmogli:



Pri pripravi na gradnjo doživljajske atrakcije je poleg občine Zreče in Zavoda za varstvo narave sodeloval tudi Unitur. "Najnovejša turistična pridobitev na Rogli obiskovalcem ne bo zagotavljala le sprostitev in zabavo, temveč bo z naravovarstvenimi vsebinami kakovostna dopolnitev turistične ponudba Uniturja. Trajnostna naravnanost projekta zagotavlja še eno uspešno turistično zgodbo," je prepričana izvršna direktorica Uniturja Barbara Soršak. Tako na Rogli kot v Termah Zreče vsako leto gostijo okoli 500.000 obiskovalcev. (BF)

Galerija slik