september 29, 2018

Po edinstveno doživetje na Roglo

Na Rogli se obeta turistična atrakcija, kakršne v Sloveniji še ni. Sprehodili se boste lahko med krošnjami dreves. Predvidoma že prihodnje poletje. Pri izvedbi 4,5 milijona evrov vredne naložbe so se povezali občina Zreče ter podjetji iz tujine.

V Zrečah so nov turistični projekt predstavili tudi vizualno. (Foto: Občina Zreče)

S stolpa spust po toboganu
Novo turistično zgodbo bo pomagalo uresničiti podjetje Zážitková Akademie (ZAK), ki je v stoodstotni lasti nemškega podjetja Erlebnis Akademie (AG). S takšnimi produkti imata obe izkušnje. Upravljata s štirimi potmi med krošnjami v Nemčiji, z dvema na Češkem in eno na Slovaškem. Povsod so deležne zelo dobrega odziva med obiskovalci oziroma turisti. Projekt na Rogli bo specifičen, zasnoval ga je arhitekt Josef Stöger, občina Zreče bo dala v najem zemljišče. Kaj bodo torej uredili na Rogli? Leseno prehajališče in stolp. Sprehajališče bo dolgo približno 560 metrov in visoko do 20 metrov. Obiskovalca bo pot vodila do 35 metrov visokega stolpa, znotraj katerega bo dodatna 440 metrov dolga pot. Ob stolpu bo tobogan, s katerega se bo lahko spustil na sprehajališče. Pri izhodu bo trgovina s spominki.

Doživetje z informativno noto
Začetek gradnje bo odvisen od vremena. Če bo ugodno, bodo delovni stroji zabrneli še pred koncem letošnjega leta, konec julija naslednje leto naj bi turistična novost sprejela prve obiskovalce. Pot med krošnjami na Rogli bo dostopna tudi ljudem na vozičkih. Zreški župan Boris Podvršnik je poudaril, da s to naložbo pravzaprav nadaljujejo tradicijo lesenih razglednih stolpov na Rogli. Prvi je bol bil zgrajen leta 1934. Novosti pa se veselijo tudi zreški turistični delavci. Barbara Soršak, izvršna direktorica Uniturja, meni, da najnovejša turistična pridobitev ne bo ponujala le možnosti za sprostitev in zabavo, ampak bo nudila tudi izobraževalno noto, saj bo gostom omogočila spoznavanje flore in favne v tem delu Pohorja. Projekt nadzira tudi naravovarstvena stroka. "S potjo med krošnjami ustvarjamo vzorčni model, ki kaže, kako lahko stroka in turizem sodelujeta in sledita vsak svojim ciljem, čeprav je pot skupna. Mi bomo izvedli strokovni del. Najbolje pri tem pa je, da pri projektu sodelujemo že od začetka," poudarja direktor zavoda Teo Hrvoje Oršanič. (BF)

Galerija slik