julij 1, 2016

Po fotografsko znanje v Celje

V Celju se začenja letošnji festival avtorske fotografije Celje FOKUS. Uradno ga bo v galeriji AQ odprla razstava Knjiga dokazov avtorice Špele Škulj. Festival med drugim prinaša fotografsko delavnico s priznanimi slovenskimi fotografi in nabor različnih dogodkov, ki so namenjeni tudi širši javnosti. 

Na letošnjem festivalu Celje FOKUS bo svoje fotografije na ogled postavil tudi z World Press Award nagrajeni fotograf Matic Zorman. V fotografski objektiv je lovil podobe balkanske migrantske poti. (Foto: Matic Zorman)

O fotografiji tako ali drugače
Fotografska delavnica, ki se bo začela v ponedeljek, je osrednji dogodek festivala. Na njej se bodo udeleženci v družbi uglednih mentorjev iz fotografskega sveta izobraževali o fotografiji. Znanje bodo z njimi delili slovenski fotografski velikani kot so Matjaž Očko, Simon Koležnik, Uroš Acman in Primož Lukežič. FOKUS-ovi pogovori bodo trije. Posvečeni bodo modni fotografiji, fotografiji med novinarstvom in angažiranostjo ter avtorstvu v fotografiji. Letošnji FOKUS bo postregel še z razstavo z World Press Photo Award nagrajenega fotografa Matica Zormana, ki skozi fotografske podobe predstavlja balkansko migrantsko pot. V spremljevalnem programu za obiskovalce pripravljajo Camero Obscuro, ki bo pritegnila pozornost tako otrok kot odraslih. Z njo bodo širšo javnost seznanili s principom delovanja vseh fotografskih aparatov. Festival se bo 9. julija končal s predstavijo projekcije fotografij, ki jih bodo v Celju ustvarili udeleženci fotografske delavnice Celje FOKUS. (NS)