avgust 1, 2017

Po ohladitev v Škocjanske jame

Zajel nas je vročinski val in vsi iščemo ohladitev. Morda namesto skoka v morje ali bazen izberete obisk katere od jam. Vabimo vas v Škocjanske jame, kjer je vse leto 12 stopinj Celzija. Poleg ohladitve je tam tudi kaj videti, med drugim ponvice in najvišji kanjon v Evropi.

Škocjanske jame najdemo na seznamu Unescove svetovne dediščine. (Foto: Park Škocjanske jame)

Letos rekorden obisk
Škocjanske jame so priljubljen izletniški kraj, kar dokazuje tudi podatek o številu obiskovalcev v letošnjem letu. "V Škocjanskih jamah beležimo povečan obisk že zadnjih nekaj let. Je pa letos res rekordno leto in je obisk kar precej velik. Obiskalo nas je že približno 80 tisoč obiskovalcev," pove Jana Martinčič iz parka Škocjanskih jam.

Na seznamu Unesca 
Škocjanske jame so velika posebnost tako v Sloveniji kot v svetovnem merilu. Po besedah Jane Martinčič ne gre za tipično jamo s kapniki, saj v njej najdemo tudi ogromen podzemni kanjon. "Reka je tukaj ustvarila najvišji kanjon v Evropi, ki je visok tudi do sto metrov. Da pa je jama edinstvena, dokazuje tudi to, da je ravno ta jama vpisana na seznam svetovne dediščine Unesco". Poleg najvišjega kanjona v Evropi ima jama sicer še eno veliko posebnost. To so ponvice. "Gre za eno izjemno redko kapniška obliko, ki se jo vidi v redkih jamah. V Škocjanskih jamah imamo en lep primerek teh ponovic, ki si jih lahko ogledamo čisto od blizu," pravi Martinčičeva in dodaja, da so Škocjanske jame tudi polne edinstvenih jamskih živali. Katere vse najdemo tam, prisluhnite v spodnjem posnetku. Z Jano Martinčič se je pogovarjala Polona Žučko. (PŽ)

Datoteke

O privlačnosti Škocjanskih jam