november 5, 2019

Po poteh slovenjebistriške vinogradniške tradicije

Tudi na Slovenjebistriškem imajo bogato vinogradniško tradicijo in dediščino. Tamkajšnji vinogradi so del podpohorske vinsko-turistične ceste, a je številne zaradi njihove razpršenosti težko najti. Odslej turiste do slovenjebistriških vinogradnikov usmerjajo nove označevalne table.

V Slovenski Bistrici so dopoldne med drugim predstavili dogajanje prihajajočega tradicionalnega martinovanja. (Foto: Radio Štajerski val)

V pričakovanju tradicionalnega martinovanja
Slovenjebistiški vinogradi so na zelo razvejanem območju, pokrivajo pa večja območja na Zgornji Polskavi, Gaberniku, Ritoznoju, Kovači vasi, Visolah, Tinjski Gori in Vinarju. Številni vinogradniki, ki se povezujejo v vinogradniška društva in Konzorcij Ritoznojčan, za svoja vina dosegajo visoka priznanja in nagrade na številnih ocenjevanjih, zato so se na Slovenjebistriškem odločili, da jih predstavijo čim večjemu številu turistov in obiskovalcev. V sklopu projekta Promocijsko–degustacijski prostor – VTC 17, pri katerem je vodilni partner občina Rače-Fram, so že maja postavili usmerjevalne oziroma označevalne table, ki vodijo do lokalnih vinogradništev. Stojijo na 63 lokacijah, pri čemer Ivana Pečovnik iz Razvojno-informacijskega centra Slovenska Bistrica razlaga:



S pomočjo usmerjevalnih tabel bodo turisti odslej našli vinogradnike tudi na Slovenjebistriškem.

Namen označevalnih tabel je tako prav promocija vinogradništva in lokalnih pridelovalcev vina. Na tem bodo v Slovenski Bistrici v prihodnje še bolj intenzivno razvijali tudi ostalo turistično ponudbo. Vinogradnike bodo spodbujali, da turistom ob vinu ponudijo še kaj več, denimo kulinarične dobrote in doživetja. Župan občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar pravi:

Sicer pa se tudi na Slovenjebistriškem v teh dneh pospešeno pripravljajo na prihajajoče martinovanje, prihodnji ponedeljek. Predsednik Društva vinogradnikov Ritoznoj Jože Pečovnik pravi:

Martinovanje v Slovenski Bistrici bo v ponedeljek, 11. novembra, na osrednjem mestnem trgu. (NS)