junij 11, 2019

Po poteh Žive coprnije Pohorja in Istre

Kaj imata skupnega Pohorje in hrvaška Istra? Živo coprnijo oziroma Živo štrigarijo, projekt, ki oživlja njuno bogato bajeslovno dediščino. Odslej jo lahko spoznavate v knjigi Živa coprnija Pohorja in Istre ter istoimenski mobilni aplikaciji. Najbolje pa jo boste spoznali, če boste šli na izlet po poteh pripovednega izročila.

Če se boste podali po poteh Žive coprnije, boste lahko znane kraje videli v povsem novi luči. (Foto: Radio Štajerski val)

Knjiga, aplikacija, tematske poti in spominki
Slovenija in Hrvaška sta moči v čezmejnem turističnem projektu Živa coprnija/Živa štrigarija, ki temelji na obujanju in ohranjanju bajeslovne dediščine Pohorja in hrvaške Istre, združili maja 2017. V projektu v sklopu programa Interreg Slovenija-Hrvaška, ki ga finančno podpira Evropski sklad za regionalni razvoj, je sodelovalo šest projektnih partnerjev. Na slovenski strani: Razvojno-informacijski center (RIC) Slovenska Bistrica kot nosilec projekta, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, mariborska založba Beletrina, na hrvaški pa Etnografski muzej Istre, občina Pićan in Združenje Val kulture. Rezultate projekta so predstavili na dopoldanski novinarski konferenci. Jana Jeglič iz RIC Slovenska Bistrica našteva pridobitve, ki so odslej na voljo obiskovalcem Pohorja in Istre:



Zemljevida poti Žive coprnije.

V okviru projekta Živa coprnija je nastalo šest turističnih oziroma tematskih poti. Tri so na Pohorju, tri pa v Istri. Namenjene so trem različnim ciljnim skupinam: skupinam mladih (vrtčevskim otrokom, osnovnošolcem, srednješolcem), družinam z otroki in posameznim obiskovalcem. O poteh, na katerih boste spoznali bogato bajeslovno dediščino, Jegličeva pravi:



Na tematskih poteh, ki jih bodo obiskale skupine otrok, bodo lutkarji ali gledališke skupine v živo predstavili bajeslovno zgodbo, značilno za tisti kraj. Prikaza ene izmed njih so bili deležni tudi novinarji na današnji novinarski konferenci v Gradu Slovenska Bistrica.

Obe turistični destinaciji, Pohorje in Istra, se lahko pohvalita z bogato nesnovno dediščino in imata na tem področju veliko ponuditi. Njuno bajeslovno izročilo je odslej ohranjeno in živi v projektu Živa coprnija. (NS)