februar 16, 2020

Po vetrolomu grozi lubadar, previdno pri delu!

Močan veter, ki je 10. februarja prizadel nekatere dele države, je na območju mariborske enote Zavoda za gozdove Slovenije poškodoval za 25 tisoč kubičnih metrov drevja, večinoma smreke. Čeprav se s sanacijo zaradi razvoja lubadarja mudi, je potrebna velika previdnost pri delu v gozdu.

Najbolj so na udaru smrekovi gozdovi. (Foto: Zavod za gozdove Slovenije)

Najbolj prizadeti iglavci
Močan veter, ki je v ponedeljek pustošil po državi, je na območju mariborske enote Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) poškodoval najmanj 25 tisoč kubičnih metrov drevja. Največ škode je nastalo na Slovenjebistriškem, ostalo na pobočjih Pohorja in Kozjaka, razlaga Jožef Mrakič, vodja Območne enote Maribor - ZGS, in izpostavlja, da so bili najbolj prizadeti smrekovi gozdovi.

Nevarnost lubadarja, prioriteta varnost 
Na zavodu po vetrolomu opozarjajo na nevarnost širjenja lubadarja, proti kateremu je učinkovit le pravočasen poseg. "Najprej je treba sanirati smrekova drevesa. Smreke pa zato, ker se zdi, da bo tudi letošnje leto ugodno za razvoj podlubnikov. Vsaka podrta smreka bo potencialno žarišče za razvoj lubadarja. Okvirni datum za spravilo smreke je konec marca. Vendar naj ljudje ne hitijo, najprej je treba poskrbeti za varnost, potem pa za vse ostalo," razlaga Mrakič.

 K sanaciji poškodovanih gozdov naj gozdni delavci in lastniki gozdov pristopajo karseda previdno, pozivajo na zavodu. (Foto: Zavod za gozdove Slovenije)

Vsako leto umre 12 delavcev
Sanacija vetroloma je eno od najnevarnejših opravil v gozdarstvu, zato na zavodu opozarjajo naj se dela lotijo le dobro opremljeni delavci, vendar nikoli sami. Če presodijo, da sami niso dovolj usposobljeni za delo, Mrakič svetuje, naj odstranjevanje poškodovanega drevja prepustijo usposobljenim delavcem. Polomljeno drevje namreč predstavlja veliko nevarnost, zato lahko pri nepravilnem delu pride do usodnih poškodb. V zadnjih desetih letih v gozdu umre vsak mesec en človek, povprečno 12 ljudi na leto, še opozarja Mrakič. (SP)

Datoteke

KMETIJSKA ODDAJA - Mrakič - Sanacija vetroloma v gozdu