februar 25, 2019

Po vsej državi prepovedano kurjenje v naravi

Uprava za zaščito in reševanje je zaradi dlje časa trajajočega suhega vremena z visokimi temperaturami za ta čas, ki se bo v naslednjih dneh še nadaljevalo, razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Do nadaljnega je prepovedano vsakršno kurjenje v naravi.

Velika požarna ogroženost v naravnem okolju je za Primorsko začela veljati že v petek 22. februarja, od danes, 25. februarja, pa velja na območju celotne Slovenije. (Fotografija je simbolična.)

Suho vreme se bo nadaljevalo
V Upravi za zaščito in reševanje Republike Slovenije (URSZR) so na svoji spletni strani zapisali, da je desetdnevno obdobje suhega in za ta letni čas nadopvprečno toplega vremena, že ustvarilo pogoje za povečano možnost nastanka požarov v naravnem okolju. Število požarov v naravnem okolju se je v zadnjih dneh precej povečalo, predvsem na račun intenzivnejšega odstranjevanja suhih ostankov kmetijskih rastlin in drugega rastlinja z vrtov, njiv, travnikov in gozdov, pogosto s kurjenjem in požiganjem. Ker naj bi se suho in za ta čas toplo vreme še nadaljevalo, so v URSZR razglasili veliko požarno ogroženost na območju celotne države.

Kaj je prepovedano?
V času, ko velja velike požarna ogroženosti, je v naravi poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar. Denimo ognjemeti. Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor. (NS)