Podčetrtek gostitelj prireditve Entente Florale 2017

27.09.2015

Podčetrtek je bil leta 2013 proglašen za najlepši manjši kraj v Evropi.

Občina Podčetrtek bo gostila zaključno tekmovanje Entente Florale 2017. Za gostiteljico je bila izbrana kot dobitnica laskavih nazivov za najlepšo evropsko vas in najlepši manjši kraj v Evropi.

Priložnost za še večjo prepoznavnost
Podčetrtek je zlat naziv osvojil leta 2013, Olimje pa je priznanje istega leska prejelo leta 2009. Po besedah župana Petra Misje gre za edinstven uspeh, saj se v Evropi še ni zgodilo, da bi v tako kratkem času kar dve sosednji vasi dobili tako prestižno priznanje. Kot priznava, so se za organizacijo zaključne prireditve potegovali že lansko leto, a jim takrat žal ni uspelo, zato so toliko bolj veseli povabila za organizacijo Entente Florale 2017. V kraju, ki je v zadnjih letih postal prava turistična blagovna znamka namreč vedo, da je vsako priznanje, vsak odmeven dogodek priložnost za promocijo in prepoznavnost kraja. »Tudi ta prireditev je izredno velika promocija. Veliko uglednih krajev bi si želelo gostiti tako prestižen mednarodni dogodek, saj se bo na njem zbralo nekaj sto gostov iz cele Evrope,« razlaga Misja. Gostiti predstavnike evropskih držav za naziv najlepšega kraja Entente Florale je spodbuda, da tudi v prihodnje navdušujejo s svojo ponudbo, urejenostjo in domačnostjo. 

Uspeh v medsebojnem povezovanju
Jedro turistične ponudbe sicer v Podčetrku tvorijo Terme Olimia, prav tako pomembni so številni manjši ponudniki prenočišč in domačih dobrot na območju celotne občine. Vsi turistični subjekti so po županovih besedah zgleden primer povezovanja turistične ponudbe, kar je v Sloveniji prej izjema kot pravilo. Občina ima nekaj manj kot 2 tisoč turističnih postelj, kjer letno zabeležijo okoli 360 tisoč nočitev. Kljub temu, da so veliko postorili na področju turizma, jih čaka še nekaj velikih izzivov. Po končanju kolesarske steze med Podčetrtkom in Rogaško Slatino je pred občino največji projekt na področju turizma, oživitev Vonarskega jezera. Veliki želji sta tudi ureditev podčetrteškega gradu in vzpostavitev železniške povezave med Imenim in Zagrebom. (SP)
Štajerski val v sliki