avgust 1, 2019

Podčetrtek, Kozje in Bistrica so evropska destinacija odličnosti

Destinacija Podčetrtek je prejela novo, prestižno turistično priznanje. Postala je Evropska destinacija odličnosti 2019. Tokratna tema je bila Turizem dobrega počutja. V finalu je Podčetrtek premagal Dolenjsko.

Turizem dobrega počutja v destinaciji Podčetrtek temelji na naravnih danostih, ki so osnova za zdraviliški, športni, pa tudi kulinarični turizem. (Foto: Visit Podčetrtek)

Kaj je dejala komisija?
„Evropska destinacija odličnosti (EDEN) je največja evropska platforma za promocijo trajnostnega in odgovornega turizma,“
pravijo v Slovenski turistični organizaciji (STO) in dodajajo, da: „Evropska komisija s projektom EDEN nagrajuje destinacije, ki se usmerjajo v razvoj trajnostnega turizma.“ V finalu sta bili tokrat destinaciji Podčetrtek in Dolenjska, komisija je naziv Evropska destinacija odličnosti podelila prvi. „Podčetrtek je značilen primer tako imenovane turistične industrije na mikro ravni, ki je močno povezana s Termami Olimia. Prijavitelji so strokovni komisiji predstavili tudi Občino Kozje, ki je povezana z biosfernim območjem in prireditvijo Praznik kozjanskega jabolka. Podčetrtek sicer ponuja nekaj že ˝klasičnih˝ vsebin in lokacij, kot so na primer domačija Amon, jelenja farma, čokoladnica, lekarna in samostan v Olimju, z izpostavitvijo zajtrka na domačiji Amon, ki je lahko šolski primer za zajtrke v dveh hotelih v Podčetrtku. Seveda pa dobro počutje ne pomeni le kulinarične ponudbe, ampak vse vsebine turističnega prizadevanja, ki jih je strokovna komisija vrednotila z vidika letošnje razpisane teme,« je v odločitvi strokovne komisije zapisal prof. dr. Janez Bogataj.

Šolski primer uspešnega povezovanja občin
Župani treh občin, Peter Misja iz Podčertrtka, Franjo Debelak iz Bistrice ob Sotli in Milenca Krajnc iz Kozjega so prejeto priznanje pospremili s temi besedami: »Destinacija Podčetrtek je šolski primer povezovanja občin na področju turizma. Skozi visoko razvito turistično ponudbo Občine Podčetrtek in skrito, vendar kakovostno turistično ponudbo občin Bistrica ob Sotli in Kozje smo postali destinacija, ki raznolikim turistom omogoča aktivno in zdravo življenje ter doseganje osebnega zadovoljstva in notranjega miru. Turistična ponudba temelji na naravi in kulturi, vključuje lokalno ustvarjene dobrine in storitve. Je visoke kakovosti, profesionalna, tradicionalna in ima pridih domačnosti, s čimer omogoča kakovostno sobivanje domačega prebivalstva in turistov.« Priznanje pa ne bo le na papirju, STO bo namreč poskrbela za intenzivno promocijo obeh finalistk. Slavnostna podelitev priznanja bo 6. septembra v Podčetrtku. O priznanju in turizmu prisluhnite županu Podčetrtka Petru Misji, z njim se pogovarjala Anja Deučman: