marec 14, 2017

Podčetrtek najbolj prodorna slovenska občina

Nagrado Zlati kamen za razvojno najbolj prodorno občino je letos dobil Podčetrtek. Kot so pojasnili organizatorji, je Podčetrtek zgleden primer razvojnega modela uspešnega manjšega kraja, ki je znal izkoristiti večino svojih danosti in zgraditi močno blagovno znamko. 

Komisija: “Podčetrtek je na robu Kozjanskega, ki je bilo pred nekaj desetletji sinonim za nerazvitost in revščino. Zdaj pobira evropske nagrade za urejenost kraja."

Glavno vodilo ljudje in ne kapital
Nagrado občini Podčetrtek je na 6. tradicionalnem srečanju občin in županov v ljubljanski festivalni dvorani podelil minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Pri izbiri letošnjega nagrajenca je bila rdeča nit turizem. Kot so v utemeljitvi zapisali organizatorji, je Podčetrtek zgleden primer razvojnega modela uspešnega manjšega kraja. Obmejna občina ob Sotli je namreč znala izkoristiti večino svojih danosti in s pomočjo prepleta najrazličnejših elementov zgraditi relativno močno blagovno znamko, ki Podčetrtek umešča kot kraj telesnega in duhovnega zdravja. »Najpomembnejše gonilo razvoja v kraju ni bil kapital in niso bile investicije. Vse to je bilo pomembno, toda kot orodje. Glavno gonilo so bili preprosto ljudje z dobro idejo in odprtostjo za sodelovanje. Ne denar in ne beton, ampak ljudje s pametjo in srcem,« so še svojo odločitev utemeljili organizatorji.

Ključno medsebojno sodelovanje in povezovanje
Župan občine Podčetrtek Peter Misja ob prejemu laskavega priznanja ni skrival zadovoljstva. „Seveda smo pozitivno presenečeni, glede na to, da je v raziskavo vključenih več kot 50 indikatorjev razvoja uspešnosti, ki so jih ocenjevali skozi minula štiri leta, prav tako so v izbor vključene so vse slovenske občine. Priti na vrh pomeni, da smo v preteklosti dobro delali," je za naš radio dejal Misja in ob tem poudaril, da je ključ do uspeha predvsem sodelovanje in povezovanje lokalne skupnosti in gospodarstva. Podrobneje mu lahko v pogovoru s Snežano Prebil prisluhnete na spodnji zvočni povezavi. Med 11-imi finalistkami je bila med občinami iz Savinjske regije še občina Laško. (SP)  

Datoteke

Misja o podelitvi Zlatega kamna