november 3, 2017

Podprite movember in si pustite rasti brke!

Mesec november, ki je bil proglašen za movember, je mesec boja proti raku prostate. Vsako leto zaradi te bolezni umre več kot 350 Slovencev. Moški si zato v simbolično podporo vsem, ki se spopadajo s težko boleznijo, puščajo rasti brke.

Gibanje Movember se je leta 2003 začelo v Avstraliji in preraslo v globalno gibanje, ki o vsem svetu združuje več kot 5 milijonov ljudi.

Obolevnost za rakom v porastu
S spodbujanjem moških, da si s 1. novembrom začnejo puščati rasti brke, želijo v mednarodnem gibanju Movember osveščati o moških zdravstvenih težavah, predvsem o najbolj razširjenima, raku na prostati in na modih. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje za rakom na prostati letno umre več kot 350 Slovencev, na novo pa vsako leto zboli približno 1.300 moških. Kot kaže statistika, število obolelih narašča. Leta 2013 je imelo v Sloveniji raka na prostati 13.717 moških, letos bo po ocenah strokovnjakov teh bolnikov okoli 14.800. Kot še izpostavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je rak prostate predvsem bolezen starejših ljudi. Prizadene moške po 45. letu in strmo narašča med 60. in 70. letom. Zato je priporočljivo, da se moški, starejši od 45 let, testirajo in posvetujejo z urologom. Člani Movembra svojo podporo gibanju izražajo z nošenjem brk v mesecu novembru, od koder tudi ime. Movembru se pridružujemo tudi radijci Štajerskega vala s Kristjanom Šmidom. Nekaj priporočil za lepe in negovane brke mu je podala frizerska in brivska mojstrica Minka iz Šmarja pri Jelšah. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku. (SP)

Datoteke

Kristjan Šmit in Minka