maj 15, 2019

Pol stoletja sodelovanja celjskih obrtnikov

V Celju Območna obrtno-podjetniška zbornica že pol stoletja združuje podjetnike in obrtnike iz štirih občin. Ob jubileju so se ozrli na svoje začetke in pripravili razstavo znamk, ki je njihovo delo na pismih in razglednicah ponesla v svet.

Število članov je skozi leta nihalo. V zadnjih letih se obrtniki in podjetniki vračajo. (Foto: Štajerski val)

Območna obrtno-podjetniška zbornica Celje praznuje 50 let. Leta 1969 se je v Obrtno združenje Celje združilo 156 podjetnikov in obrtnikov. Danes ima celjska območna zbornica 600 članov. Pomaga jim z delavnicami, seminarji in svetovanji, prav tako pa organizirajo karierne dogodke, na katerih mladim predstavljajo možnosti zaposlitve v obrtništvu in podjetništvu. Sekretarka zbornice Martina Rečnik našteva:

Pomemben del gospodarstva
Po besedah predsednika celjske zbornice Mirana Gracerja je v sektorju obrti in podjetništva zaposlenih več kot 80 odstotkov vseh slovenskih proizvodnih delavcev, kar se odraža tudi na Celjskem. Celjska območna obrtno-podjetniška zbornica deluje na območju občin Celje, Štore, Vojnik in Dobrna. Gracer poudarja, da je zbornica pomemben člen gospodarstva vseh štirih občin:

Tudi Rečnikova opaža, da se zanimanje mladih za obrtništvo in podjetništvo povečuje:

Obrt na znamkah
Tudi to dokazuje, da se je od začetkov celjske zbornice pred 50 leti odnos do obrti spremenil na bolje. Spoštovanje do obrtnikov in njihovega dela pa so ob jubileju obeležili tudi razstavo znamk z motivi obrti in podjetništva. 233 znamk iz 17 držav Amerike in Evrope je zbral Tone Petek. Med drugim so v prostorih zbornice na ogled znamke San Marina, Nemčije, Madžarske in Poljske, zbiratelj in avtor razstave pa posebej izpostavlja prav domače znamke:

Razstava bo 30. in 31. maja na ogled v Celjskem domu, v začetku junija pa bo gostovala v celjskem CityCentru. Uradno praznovanje 50-letnice bo 31. maja. Nekaj utrinkov je zbranih na spodnjih fotografijah. (TMG)

Galerija slik