maj 15, 2015

Poletje v Celje prinaša fotografski festival

Julija se v knežjem mestu znova obeta fotografski dogodek Celje FOKUS. V preteklosti je bil organiziran kot večdnevna delavnica, letos so jo nadgradili v festival avtorske fotografije.

Program letošnjega festivala avtorske fotografije Celje FOKUS so v Pelikanovem ateljeju v Celju predstavili direktor Zavoda FOKUS Matej Gorjup, umetniški vodja festivala Jaka Babnik in lastnik Galerije Plevnik-Kronkowska Matija Plevnik.

Uvod v poletno fotografsko dogajanje že danes
Čeprav bo festival šele poleti, so že danes pripravili dva fotografska dogodka, ki napovedujeta pestro julijsko dogajanje. Ekipa Zavoda FOKUS je v mestnem jedru v okviru projekta Street FOKUS mimoidoče spodbujala, da poskusijo z analognim fotoaparatom ujeti utrip mesta. Zvečer bo še fotografska razstava FOKUS v prerezu. Doslej je bila namenjena predstavitvi mentorjev fotografske delavnice, letos pa v ospredje postavlja presek delovanja fotografov mlajše generacije, Andreja Lamuta, Katre Petriček in Bojana Mijatovića, na katere je imela udeležba na minulih delavnicah pomemben vpliv.

Iz delavnice v festival
Zavod Fokus deluje že osmo leto in po uspešni lanski delavnici so se letos odločili, da jo razširijo v festival avtorske fotografije. Podrobnosti so predstavili na današnjem srečanju z novinarji. Ohranili so osnovno jedro delavnice, na kateri najrazličnejši fotografi nadgrajujejo svoje znanje. Dodali so ji še Masterclass za izkušene in uveljavljene avtorje, ki ga bo vodila priznana fotografinja Anastasia Taylor-Lind. „Festival predstavlja korak naprej od tradicionalne fotografske delavnice. Dogajanje bomo popestrili še z številnimi razstavami in Fokusovimi pogovori, kjer bomo spregovorili o razkoraku med analognim in digitalnim, fotoknjigah in dokumentarnih fotografijah“, je povedal umetniški vodja festivala Jaka Babnik. Sicer pa je festival namenjen širši javnosti, ki ji želijo predstaviti bistvo kakovostne fotografije in odgovornega odnosa do nje. (NS)