avgust 11, 2020

Policisti do nedelje poostreno nad prehitre voznike

Neprilagojena hitrost ostaja med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo zato ta teden po vsej državi poostreno nadzira prehitre voznike.

Policisti hitrost v prometu poostreno nadzirajo še do nedelje. (Foto: Radio Štajerski val)

Prehitre čakajo sankcije
Namen preventivne akcije Hitrost je zmanjšati število prometnih nesreč in hudih posledic do katerih pride zaradi neprilagojene hitrosti. Ta še vedno predstavlja tretjino vseh kršitev, ki se zgodijo na slovenskih cestah. Med 1. januarjem in 31. julijem letos se je na naših cestah zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 1.499 prometnih nesreč. Čeprav je bilo v času strogih ukrepov in omejitev za zajezitev epidemije covida-19 na slovenskih cestah manj prometa, pa so policisti obravnavali 64.687 kršitev omejitev hitrosti. V enakem obdobju lani je bilo takšnih kršitev 71.584. Policisti bodo v času preventivne akcije po vsej državi poostreno spremljali upoštevanje omejitev hitrosti, prehitre voznike, ki ogrožajo prometno varnost, pa bodo tudi ustrezno sankcionirali.

Agencija za varnost prometa svetuje
Na Agenciji za varnost prometa so skupaj s policisti pripravili napotke za večjo varnost v prometu, svetujejo, da: „bodite v naseljih pozorni na ranljivejše udeležence, pešce in kolesarje ter upoštevajte omejitve hitrosti. Zmanjšajte hitrost vožnje v bližini otroških igrišč, šol in vrtcev, domov za starejše ter pred prehodi za pešce. Na regionalnih cestah in pri zavijanju oz. vključevanju dodatno preverite, da se ne približuje motorist ali drugo vozilo. Ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo, da se lahko pravočasno ustavite. Ko so pogoji vožnje slabši npr. v mraku, megli ali močnih nalivih, zmanjšajte hitrost zaradi slabe vidljivosti in podaljšane zavorne poti na mokri podlagi. Če se vam mudi ne vozite prehitro, raje sporočite, da boste prišli kasneje.“ Ob tem policisti še dodajajo, da spoštujte omejitve hitrosti in druge cestnoprometne predpise ter vozite zmerno in odgovorno do vseh udeležencev v prometu, da bo pot do cilja varna. (EP)