april 18, 2018

Policisti poostreno na več kot 600 lokacijah po državi

Slovenski policisti danes opravljajo maratonski nadzor hitrosti v prometu. Poostreno bodo prehitre nadzirali na kar 617 lokacijah po vsej državi. Ob tem pozivajo, da vozite previdno, hitrost prilagodite razmeram na cesti in tako ohranite dragocena življenja!

Policisti bodo maraton hitrosti po vsej državi izvajali med 6. uro zjutraj in 18. uro popoldne. (Fotografija je simbolična.)

Policisti na hitrost še posebej pozorni do nedelje
Slovenski policisti maraton nadzora hitrosti pripravljajo že četrto leto zapored. Kot so sporočili z Generalne policijske uprave je v preteklosti pokazal pozitivne učinke. Na dan, ko so v prometu še posebej pristotni namreč gotovijo bistveno manj prekoračitev hitrosti kot sicer. Namen akcije ni, kot poudarjajo, zgolj kaznovati voznike, pač pa jih ozavestiti in spremeniti njihove navade za volanom. Kraje, kjer jih lahko danes pričakujete, preverite TUKAJ. Skupaj bo na 617 lokacijah med 6. uro zjutraj in 18. uro popoldne prisotnih več kot 200 policistov. Maraton nadzora hitrosti je sicer del vseevropske akcije Hitrost, ki traja še do nedelje.

Za varnost moramo poskrbeti vsi
Prevelika hitrost je še vedno eden ključnih razlogov za prometne nesreče, tudi tiste s tragičnim izidom. Policisti zato ob tem vse voznike opozarjajo, da so za varnost na cestah odgovorni predvsem sami. Upoštevanje cestnoprometnih predpisov in predpisane hitrosti sta dva najpomembnejša dejavnika. Zelo pomembna sta tudi zbranost in psihofizično stanje tistega, ki sede za volan, zato ni treba posebej poudarjati, da uporaba mobilnega telefona in alkohol nikakor ne sodita za volan.

Začela se je motoristična sezona
V teh dneh so se na ceste znova vrnili tudi motoristi, kar velja upoštevati, ko smo v prometu. Policisti vse udeležence opozarjajo, da so zlasti na začetku motoristične sezone nanje še posebej pozorni. Njihove prisotnosti smo se namreč v zimskih mesecih odvadili. Ker motoristi pogosto dosegajo visoke hitrosti, v vidnem polju voznika osebnega vozila pa so pogosto zelo majhni, bodite še posebej pozorni pri vključevanju v promet. Previdni pa morajo biti tudi motoristi. Policistih jih pozivajo k upoštevanju cestnoprometnih predpisov in omejitev hitrosti, predvsem pa da, naj ne precenjujejo svojih sposobnosti. Prav tako jim svetujejo, naj poskrbijo, da bodo njihova vozila izpravna in naj poskrbijo za svojo vidnost. To lahko zagotovijo s svetlo in odsevno motoristično opremo. Ne bo odveč, če še enkrat ponovimo, da moramo za to, da bi bile naše ceste bolj varne, poskrbeti predvsem udeleženci v prometu sami. (NS)