februar 5, 2015

Poljčanski občinski svet brez demokracije?

Agonija v občinskem svetu občine Poljčane se nadaljuje. Skupina osmih svetnikov si je v 15-članskem občinskem svetu zagotovila preglasovalno večino. Kljub ogorčenemu opozarjanju župana in preostalih svetnikov kadruje v občinske odbore in komisije izključno ljudi, ki so jim strankarsko lojalni.

Nemoč zmagovalne svetniške skupine

Spomnimo, da je na lokalnih volitvah znova zmagal župan Stane Kovačič, njegova Lista pa je s petimi svetniškimi mesti zmagovalka med strankami, ki so se potegovale za vstop v poljčanski občinski svet. A že na ustanovni seji se je pokazalo, da bodo imeli bore malo besede pri kreiranju lokalne politike. Županski poraženec Tomaž Kokot iz stranke SDS je takoj po volitvah s svetniki SDS-a, Nove Slovenije, SLS-a in z neodvisnim svetnikom Androm Razborškom sklenil zavezništvo, ki ima z osmimi svetniškimi glasovi večino. Že na decembrski seji so v Komisijo za volitve, imenovanja in administrativne zadeve (KVIAZ) imenovali člane iz svojih strank in povsem ignorirali predloge drugih svetniških skupin. Ostali svetniki in župan so razmere ogorčeni primerjali z demokracijo v Severni Koreji.

Imenovanja po ključu politične lojalnosti se nadaljujejo

KVIAZ je na januarski seji poskrbel za nov niz imenovanj po ključu strankarske lojalnosti. Tokrat v tri komisije ter nadzorni odbor občine. Med svetniki Županove liste, DeSUS-a je završalo. Svetnik Vladimir Ganziti je bil neposreden: "Gospod Kokot in njegovi somišljeniki očitno ne poznajo demokracije. To, kar počnejo, je absurd. To je politična manipulacija." Tudi neodvisni poslanec Vincenc Zobec ni skoparil z očitki: "Prepričan sem, da takšnega političnega enoumja še ni bilo v nobenem občinskem svetu. Zdi se, da ne morete preboleti poraza na volitvah in se maščujete." Svetnik Franc Valand pa jih je podučil: "Očitno ne veste, kaj je demokracija. Jaz vam povem - demokracija je upoštevanje manjšine."

Pri nadzornem odboru so popustili

KVIAZ je v nadzorni odbor predlagal Borisa Preskarja, Srečka Goriška, Vita Kunstka, Aleksandra Marzidovška in Sonjo Žitnik. Svetniki so  se obregnili predvsem v primernost slednje kandidatke. Poudarjali so, da Žitnikova nima zadostnih strokovnih kompetenc. Njeno nekajletno delo v šolskem sindikatu, so poudarjali, ne more biti primerljivo z 20-letnimi izkušnjami v računovodstvu in na področju revizije Melanije Potočnik, kandidatke Županove liste, ki pa jo je KVIAZ ignoriral. Zato je župan Stane Kovačič napovedal zadržanje sklepa o imenovanju nadzornega odbora. Poslati ga je nameraval v preverjanje Vladni službi za lokalno samoupravo. A takrat je Tomaž Kokot prosil za kratko prekinitev seje. KVIAZ se je ponovno sestal in svetnikom predlagal v potrditev novo sestavo nadzornega odbora. Iz komisije so umaknili Sonjo Žitnik in jo nadomestili z Melanijo Potočnik. Takšno sestavo KVIAZ-a so svetniki potrdili. (BF)