april 29, 2018

Pomivanje posode vam lahko uniči zvezo

Znanstveniki, ki preučujejo družinsko dinamiko, so ugotovili, da lahko pomivanje posode močno vpliva na kakovost in trajanje razmerja. Primerjali so več hišnih opravil – od nakupovanja do pranja perila in čiščenja ter ugotovili, da je delitev dela najbolj pomembna prav pri pomivanju posode.

Po napornem delu v službi, čiščenju in pogosto tudi skrbi za otroke, pride na vrsto kuhanje, ki za sabo pusti umazano posodo ter večno vprašanje, kdo jo bo tokrat pomil.

"Žensko" in "moško"
Najmanj priljubljena hišna opravila so tista, ki so tradicionalno dojeta kot ženska. Stoletja so namreč ženske čistile za drugimi člani družine in prale zanje. Za moška opravila pa po drugi strani veljajo košnja trave, odnašanje smeti, pranje avtomobila – opravila, ki moških ne postavljajo v neposreden stik s tujo umazanijo. Tako ženske, ki morajo "ženska" opravila opraviti same, menijo, da so obsojene na opravila, ki jih nihče drug noče opraviti.

Pohvala šteje
Poleg tega so raziskovalci ugotovili, da rezultati pomivanja posode ne ponujajo pretiranih možnosti za pohvalo kot na primer kuhanje ali vrtnarjenje. "Kaj pa naj rečemo? Oh, pribor se tako lepo blešči?" se sprašuje Dan Carlson, eden od raziskovalcev z ameriške University of Utah. Ženske, ki posodo pomivajo večkrat od svojih partnerjev, svoje zveze dojemajo kot bolj konfliktne in so v njih manj zadovoljne od žensk, ki jim pri pomivanju posode pomagajo partnerji.

Moški pomagajo več, a tudi dovolj?
V zadnjih nekaj desetletjih sicer moški vse pogosteje pomagajo pri hišnih opravilih. Danes za gospodinjska dela porabijo približno štiri ure na teden, medtem ko so si za pomoč v gospodinjstvu leta 1965 vzeli le dve uri tedensko. Izsledki raziskave dokazujejo, da je prav pomivanje posode tisto opravilo, ki si ga deli največ, od 16 do 29 odstotkov parov. To pa lahko zaneti prepir v domovih, kjer si opravil ne delijo. "Če bo že ženska opazila, da prijateljičin partner pomaga pri pomivanju posode, njen partner pa to delo prepusti njej, bo v svoji zvezi manj zadovoljna," razlaga Carlson.

Pomivanje posode je timsko delo
Posodo lahko namreč naenkrat čistita oba partnerja – eden kuha, drugi pomiva posodo, eden od njiju posodo pomiva, drugi jo pobriše, ali pa si pomivanje posode razdelita po dnevih. Tako partnerja krepita timski duh, sodelovanje pred umivalnikom pa okrepi zvezo tudi izven kuhinje, poudarjajo raziskovalci. (TMG, vir: The Atlantic)