marec 16, 2020

Ponedeljek in koronavirus v naših krajih

Ponedeljek prinaša še dodatne stroge ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Življenje bo praktično obstalo, vrtci in šole zapirajo vrata, prav tako večina ostalih ustanov. Sproti spremljamo najpomemnejše dogajanje v Sloveniji in predvsem v naših krajih. Klikni, da izveš vse takoj.

K preprečevanju koronavirusa moramo prispevati vsi. Tako, da, če je le mogoče, ostanemo doma, se izogibamo stikom in skrbimo za higieno. (Foto: Pixabay)

Na tej strani zbiramo pomembne informacije v povezavi s koronavirusom ter jih sproti osvežujemo.  

SLOVENIJA - Po podatkih je bilo do ponedeljka do 14. ure v Sloveniji potrjenih 253 okužb s koronavirsom, testiranj je bilo 6712. Po podatkih NIJZ je bilo do 10. ure v Savinjski regiji 38 potrjenih primerov, v podravski 21. 

ŽALEC
- Štab Civilne zaščite Občine Žalec je za občane skupaj s CSD Žalec vzpostavil dežurno telefonsko številko 03 713 12 50, ki je namenjena občanom v stiski in njihovo oskrbo oziroma dostavo nujnih življenjskih potrebščin (hrana, zdravila). Telefonska številka je namenjena za oskrbo starejših občank in občanov, ki živijo sami in nimajo pomoči bližnjih oziroma občanom, ki so v karanteni in prav tako nimajo zagotovljene pomoči bližnjih oziroma občanom, ki so v stiski. Telefonska številka je na voljo 24 ur na dan, ali v času uradnih ur CSD Žalec pišete na elektronski naslov: gpcsd.zalec@gov.si. Štaba Civilne zaščite Občine Žalec je poskrbel tudi za nujno varstvo otrok staršev, ki delajo v kritični infrastrutkuri, organizirano bo s strani- prostovoljcev, ki bodo zagotovili varstvo na domu. V primeru potrebe po nujnem varstvu pišite na e-naslov:
zir@zalec.si

DOBRNA - 
Iz Občine Dobrna so sporočili, da do nadaljnjega v nujnih primerih s strankami poslujejo le po telefonu (03 780 10 50) in po elektronski pošti (obcina@dobrna.si). Prav tako do nadaljnjega ni uradnih ur v občinski upravi, vsi dogodki v Kulturnem domu Dobrna so odpovedani, zaprti so prostori Kulturnega doma Dobrna, TIC-a Dobrna in Knjižnice Dobrna. Vsi ukrepi veljajo do preklica. Morebitni oboleli, ki bodo v domači oskrbi in ne bodo imeli možnosti zagotovitve oskrbe s hrano in drugimi nujnimi zadevami (npr. zdravila), lahko pokličejo na telefonsko številko 03 780 10 50. Podrobneje si lahko o ukrepih v občini Dobrna preberete TUKAJ.

SLOVENSKE KONJICE - 
Tudi v Slovenskih Konjicah se je danes sestal Štab civilne zaščite. Med drugim so se dogovorili, da uvedejo spremembe v delovanju Zdravstvenega doma Slovenske Konjice, konjiške veterinarske postaje ter lekarne v Slovenskih KOnjicah in Ločah. Parkiranje je do nadaljnjega brezplačno, sprejeli pa so tudi ukrepe, ki spreminjajo potek pogrebov. Podrobnosti so zbrane TUKAJ.

ROGATEC - Štab Civilne zaščite občine Rogatec je od danes dosegljiv na drugi telefonski številki. Če njihovo pomoč potrebujete, lahko pokličete poveljnika civilne zaščite Milana Galuna na 040 311 166 ali njegovega namestnika Vilija Bukška na 040 374 047. Pišete jim lahko tudi na cz@rogatec.si.

SPLOŠNA BOLNIŠNICA CELJE - Od danes v bolnišnicah opravljajo le še nujne storitve. Tako je tudi v Splošni bolnišnici Celje, kjer bodo nudili le še zdravstvene storitve s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro, sprejemali bodo tudi onkološke bolnike, nosečnice in bolnike, ki potrebujejo kontrole po invazivnih posegih ali operacijah. Kontaktirali jih bodo po telefonu, spletni pošti ali pošti - odvisno, kateri kontaktni podatek so bolniki pustili v bolnišnici.
Ker so prejemali številna vprašanja s strani bolnikom, pa so uredili posebne komunikacijske kanale. "Vsem pacientom, ki so v dvomih, ali njihova zdravstvena storitev spada v eno od naštetih kategorij, predlagamo, da od ponedeljka dalje svoje vprašanje skupaj s kontaktnimi podatki (št. telefona) pošljejo na e-naslov: enarocanje@sb-celje.si in v roku 24 ur bodo prejeli odgovor če bodo zdravstveno storitev lahko opravili. Od ponedeljka do petka med 7. in 14. uro lahko pokličejo tudi na telefonsko številko 03 423 30 08," so še zapisali.

VOJNIK - "Ni prostora za paniko, egoizem in osebne interese. Uspešni smo lahko le skupaj," poudarjajo na vojniški občini. Zato so tudi tam sprejeli dodatne ukrepe zaradi koronavirusa. Poleg šol in vrcev so zaprli tudi otroška igrišča, aktivirali so štab civilne zaščite. Vse pozivajo, naj upoštevajo sprejete ukrepe na ravni občine in države ter ostanejo doma. Če pa potrebujejo pomoč, naj se obrnejo na pristojne. Za občane, ki ne morejo sami kupiti hrane ali zdravil ali si ne morejo sami pripraviti hrane, naj pokličejo na 03 78 00 620 ali 03 78 00 640. Na občini so dosegljivi tudi na elektronskem naslovu obcina@vojnik.si. Prav tako so v pripravljenosti prostovoljci Rdečega križa in Karitas.

CELJE - Celjska občina zapira vsa otroška igrišča v občini. Ljudi pa pozivajo, naj se v skupinah ne zadržujejo niti na igriščih, ki niso ograjena. Sicer pa v Celju ni javnega potniškega prometa, na občini so le dežurni zaposleni. Kot drugod po državi ne delujejo zobozdravstvene ambulante - izjema je dežurna ambulanta, okuženi s koronavirusom pa lahko nujno zobozdravstveno pomoč poiščejo v izpostavi na Dobrni. Več o delovanju celjskega zdravstvenega doma in bolnišnice pa najdete na njunih spletnih straneh.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Tudi šmarska enota Centra za socialno delo Celje je do nadaljnjega na voljo preko telefona ali elektronske pošte. Tamkajšnji zaposleni pozivajo, da če ni nujno, v prostore centra ne vstopate. Če morate oddati vlogo ali drugo dokumentacijo, jo oddajte v nabiralnik pri glavnem vhodu v stavbo ter dokumentaciji pripišite telefonsko številko, na kateri ste dosegljivi.

ŠTORE - V domu za starejše občane v Štorah, Domu LIPA, so potrdili prvi primer koronavirusa. Okužena je zaposlena delavka doma, ki prihaja iz Šmarja pri Jelšah. 12 zaposlenih, ki so bili v stiku z omenjeno delavko so poslali na testiranje. Zaenkrat se vsi dobro počutijo in ne kažejo znakov okužbe. Podrobneje o tem preberite TUKAJ.


SPLOŠNA BOLNIŠNICA CELJE - Za krvodajalce prihaja sporočilo iz Splošne bolnišnice Celje. V tamkajšnjem transfuzijskem centru pravijo, naj ljudje, ki želijo darovati kri, najprej pokličejo na 03 423 35 97 ali 03 423 35 93. Njihovi zaposleni bodo po telefonskem pogovoru ocenili, ali lahko k darovanju krvi pristopite.
Prav tako je do nadaljnjega v celjski porodnišnici prepovedana prisotnost očeta pri porodu. Ob tem pa v bolnišnici pozivajo:



ŽALEC - 
Marsikje so zaradi izrednih razmer, povezanih s koronavirusom, civilne zaščite organizirale prostovoljce, ki ljudem nudijo različne oblike pomoči. V Žalcu je pomoč ob osebnih stiskah in pri zagotavljanju potrebščin tistim, ki se zdaj sami težje odpravijo po njih, na voljo na številki 03 713 12 50. Številko so vzpostavili s centrom za socialno delo.

CELJE - Kljub ustavitvi javnega življenja odprte ostajajo trgovine z živili, pošte, banke in lekarne. A ponekod spreminjajo delovni čas. V Citycentru Celje so že zdaj odprte le trgovine z živili, lekarna in banka, ki imajo tam svoje poslovalnice. Od jutri, 17. marca, bo od ponedeljka do sobote Citycenter odprt od 10. do 18. ure, ob nedeljah pa od 9. do 15. ure. V tem času so odprti megamarket Interspar, DM in Müller. Od ponedeljka do sobote je odpra lekarna v Citycentru, prav tako prodajalna Biotopic. Abanka je odprta od ponedeljka do petka od 10. do 17.30. ure, ob sobotah pa od 10. do 18. ure. Otroški park Džungla ostaja zaprt.

SLOVENIJA - 
Z današnjim dnem se je ustavilo javno življenje v Sloveniji. Obstal je javni prevoz, zaprti so gostinski obrati, vzgojno-izobraževalne ustanove. Vrata svojih poslovalnic po Sloveniji do nadlajenjega zapira tudi Telemach. Ob tem uporabnikom sporočajo, da vse ključne storitve delujejo nemoteno, saj zaposleni še opravljajo operativna dela.

CELJE - Koronavirusu se prilagaja tudi celjski Simbio. Iz podjetja sporočajo, da bodo sicer še naprej nemoteno zbirali in odvažali embalažo, mešane komunalne odpadke in biološke odpadke ter prazniki javne koše in ekološke otoke.
Odprta ostajata zbirna centra Žalec in Bukovžlak, kjer pa veljajo ukrepi, kot je posamični vstop in razkuževanje. Vsi ostali zbirni centri bodo odprti le ob sobotah po običajnem sobotnem delovnem času.
Odpovedujejo pa zbiranje kosovnih odpadkov na klic, praznjenje greznic in menjavo posod, prav tako so prestavljene pomladanske čistilne akcije in pomladanska akcija zbiranja nevarnih odpadkov.
S strankami poslujejo le preko pošte, elektronske pošte ali po telefonu.

ROGAŠKA SLATINA - Lekarna
Rogaška Slatina ima od danes do preklica nekoliko drugačen čas obratovanja. Odprta je od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure, ob sobotah od 8. do 12. ure ter ob nedeljah od 9. do 12. ure.

ŠMARJE PRI JELŠAH - V Šmarju pri Jelšah so po občini vzpostavili mrežo prostovoljcev, ki pomagajo pri dostavi hrane in zdravil ljudem, ki sami ne morejo ali težje pridejo do trgovine ali lekarne.

ŠMARJE PRI JELŠAH, PODČETRTEK, ŽALEC - Po tem ko je vlada včeraj preklicala izredno varstvo za vrtčevske in nekatere osnovnošolske otroke, rešitve iščejo lokalne skupnosti. V občini Šmarje pri Jelšah, kjer je ena večjih osnovnih šol v državi, za to skrbi civilna zaščita. Njen poveljnik Anton Stoklas nam je povedal, da so njihovi prostovoljci dosegljivi po telefonu in bodo, če bo to potrebno, nudili varstvo otrok na domovih. Zaenkrat izrednega varstva ni potreboval še nihče. Kontaktne podatke najdete TUKAJ.
Civilna zaščita varstvo otrok zaposelnih v zdravstvu, policiji, vojski in komunalnih službah ureja tudi v občini Podčetrtek. Varstvo bodo zagotavljali le zdravim otrokom. Tudi tam se starši za zdaj niso obrnili na njih. Če pa bodo potrebovali varstvo, jih pozivajo, naj jih o tem obvestijo na številko 03 8182780 od 10. do 14. ure ure. Varstvo jim bo pripadlo le, če bodo predložili potrdilo ali izjavo delodajalca.
V Žalcu se lahko starši, ki varstvo za svoje otroke nujno potrebujejo, obrnejo na civilno zaščito. Ti so vzpostavili mrežo prostovoljcev, večinoma vzgojiteljic, ki bodo poskrbeli za varstvo na domu. Zaenkrat starši pomoči pri njih še niso iskali.
Sicer pa podobne rešitve iščejo vse občine ter ukrepe objavljajo na svojih spletnih straneh.


ZREČE - Občina Zreče preklicuje javno obravnavo dopolnjenega osnutka Občinskega podrobnega prostorskega načrta za stanovanjsko naselje ob Ilirski poti - Vinter2, ki je bila sklicana za to sredo. O novem terminu bodo obvestili naknadno.       

SLOVENIJA
- Zveza svobodnih sindikatov Slovenije poziva vse delodajalce, da v skladu z navodili vseh pristojnih in kompetentnih institucij v največji meri omejijo delo na način, da delavcem ni treba prihajati na delo.


ŠENTJUR - V Zdravstvenem domu Šentjur od danes velja poseben režim, med drugim bo vhod zaklenjen, postaja na Planini bo zaprta. Podrobnosti preverite TUKAJ

ROGAŠKA SLATINA - Občinski štab Občine Rogaška Slatina in Občina Rogaška Slatina objavljata SOS elefonsko številko 041 372 298 za starejše občane in občanke, ki se bodo zaradi šibke socialne mreže zaradi nastale epidemije znašli v stiski v zvezi z dobavo hrane in zdravil. Na to številko se lahko prijavijo tudi vse zdrave polnoletne osebe, ki bi lahko pomagale v procesu prostovoljstva. Poziv najdete TUKAJ.

SLOVENIJA -
Pošta Slovenije uvaja še poostrene varnostne ukrepe. Pošto obiščite le, če je to nujno, pri čemer upoštevajte navodila, najdete jih TUKAJ.

SLOVENIJA - S ponedeljkom za 14 dni vrata zapirajo vsi vzgojno-izobraževalni zavodi. V vrtcih in šolah ne bo nujnega varstva. Bodo pa ponekod za izjemne primere varstvo priskrbeli, a to je v rokah lokalnih skupnosti. Podrobnosti preverite na spletni strani svoje občine.

SLOVENIJA - Ob polnoči je začela veljati prepoved in omejitev javnega prevoza. Prav tako je začela veljati prepoved neposredne prodaje blaga in storitev. Med drugim velja za nastanitvene, gostinske, velnes, športno-rekreacijske, kulturne, frizerske, kozmetične in pedikerske storitve. Še vedno pa ostajajo odprte prodajalne z živili, lekarne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike.Bodo pa omejili število ljudi, ki so lahko naenkrat v prostoru. Priporočila bo izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje v 24 urah.

CELJSKO - Po zadnjih razpoložljivih uradnih podatkih je bilo do nedelje do 14. ure v celjski regiji 33 potrenih primerov okužb s koronavirusom, Največ jih je v Šmarju pri Jelšah, 20, v Mozirju 1, v Rogaški Slatini 3, v Grobelnem 3, v Pristavi pri Mestinju 1, v Podplatu 3, v Šempetru v Savinjski dolini 3 in v Šoštanju 1. V vsej državi je bilo do nedelje do 14. ure 219 potrjenih okužb, testiranih je bilo 6156 oseb.