marec 23, 2020

Ponedeljek in koronavirus v naših krajih

V drugi teden strogih ukrepov v boju proti koronavirusu vstopamo. Pričakovati je, da bo prinesel še kak dodaten ukrep in omejitev. Dogajanje spremljamo in vas o njem sproti obveščamo. Kliknite na novico. 

Kaj bo prinesel današnji ponedeljek?

VOJNIK - Z novim koronavirusom sta po poročanju POP TV okužena tudi zdravnik in zdravstveni tehnik v Psihiatrični bolnišnici Vojnik. Oba sta se okužila od člana družine, ki je bil v tujini. V bolnišnici so vse, ki so bili z njima v stiku, testirali. Večina testov je bila negativnih, na nekaj rezultatov pa še čakajo.

SLOVENSKE KONJICE
- Občina Slovenske Konjice obvešča vse zavezance za NUSZ (nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča), ki so prejeli informativne izračune NUSZ za leto 2020, da je rok za podajo pripomb podaljšan, in sicer do vključno 17. aprila 2020. "Podatek o neto tlorisni površini stavbe oz. stavbnega dela ali podatek o dejanski rabi stavbe oz. stavbnega dela lahko uredite na pristojni Območni geodetski upravi. Vse ostale podatke (zavezanec, odmera nezazidanih stavbnih zemljišč ali odmera zemljišč, ki se uporabljajo za poslovni namen) uredite na Občini Slovenske Konjice. Šele po tem roku bo Občina posredovala podatke FURS, ki bo izdala odločbe zavezancem. Vse do izdaje odločb boste lahko urejali podatke. Tudi po prejemu odločbe boste lahko na FURS posredovali pritožbo v roku 15 dni od prejema odločbe.

Še vedno velja, da zaradi trenutnega stanja in zmanjševanja možnosti prenosa koronavirusa SARS-CoV-2, podate pripombo oziroma pridobite dodatne informacije pisno, preko elektronske pošte ali telefonske številke Občine Slovenske Konjice, in sicer:
Občina Slovenske Konjice, Stari trg 29, 3210 Slovenske Konjice;
telefon: 03 757 33 90 Boštjan Mlakar, 03 757 33 51 Urška Udovičič;
e-naslov: bostjan.mlakar@slovenskekonjice.si."

ROGAŠKA SLATINA - 
Tudi športnikom in športnim delavcem se zaradi koronavirusa ne piše dobro. Praktično vsa tekmovanja v vseh športih so prekinjena, nekatera že tudi končana. Da se sezona zaključuje, so že v petek sklenili na Košarkarski zvezi Slovenije. Iz KK Rogaška Slatina so danes sporočili: "V klubu bomo po prekinitvi klubskih aktivnosti najprej poskrbeli za varno vrnitev vseh igralcev domov. Zaradi predčasnega zaključka vseh aktivnosti bo dovolj časa za podrobno analizo opravljenega dela v tej sezoni in po analizi in normalizaciji razmer bomo kar kmalu začeli z razgovori s posameznimi igralci glede nadaljevanja sodelovanja. V klubu bomo skladno z odločitvijo o zaključku prvenstva zaradi višje sile pripravili sklepe o sporazumni prekinitvi vseh pogodb na dan zadnje klubske aktivnosti, za tiste igralce in osebje, ki imajo večletne pogodbe, pa ustrezne anekse k pogodbam. S strani FIBA in KZS bo pripravljeno pravno mnenje glede te problematike in pri pripravi sklepov se bomo držali tega mnenja, ki ga pričakujemo v teh dneh.

CELJE - Splošno bolnišnico Celje je danes obiskal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki ga je zanimalo stanje zaščitne opreme. V bolnišnici so mu med drugim predstavili tudi sodelovanje z Domom upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer pomagajo z organizacijo timov.

Foto: TW Zdravko Počivalšek

SAVINJSKA, PODRAVSKA IN POSAVSKA REGIJA
– Znani so sveži podatki o okužbah s koronavirusom. V savinjski regiji je bilo do danes do 10. ure 78 potrjenih primerov. Največ še vedno v občini Šmarje pri Jelšah, 46, kar je eden več kot včeraj. V Rogaški Slatini je 13 potrjenih okužb, v Celju se je številka povzpela na 7. V Žalcu sta še vedno 2 primera, prav tako v Šentjurju. Po 1 potrjen primer v občinah Vitanje, Vojnik, Dobrna, Podčetrtek, Kozje, Mozirje, Nazarje in Šoštanj. V Bistrici ob Sotli, ki sodi v posavsko regijo, sta 2 potrjeni okužbi. V podravski regiji je skupaj 44 potrjenih primerov, največ v občini Maribor, 12. V Slovenski Bistrici ostaja 6 okužb, na Ptuju 2. V celotni Sloveniji je 442 potrjenih okužb.


SLOVENIJA
- Pogonsko gorivo se bo sredi epidemije koronavirusa opolnoči močno pocenilo. Za liter 95-oktanskega bencina bo treba na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest po novem odšteti 1,029 evra, kar je 17,6 centa manj kot doslej. Liter dizelskega goriva se bo pocenil za 12,9 centa na 1,017 evra. Gre za najnižje cene v več letih.


CELJE
-
V Cinkarni Celje  so ves konec tedna sami izdelovali zaščitne maske za svoje zaposlene.  Kot so sporočili, je nadaljevanje proizvodnega procesa pomembno za ohranitev delovnih mest, hkrati želijo zaposlene zaščititi pred morebitno okužbo s koronavirusom. Ker je dobava zaščitnih sredstev upočasnjena, so se dela lotili sami. V podjetju so imeli na zalogi nekaj gosto tkanega tekstila, ki ga sicer uporabljajo za popravilo zaščitnih oblačil. Maske so v nedeljo do poznih ur šivali prostovoljci, zaposleni v podjetju oziroma njihovi svojci. Še danes naj bi dobavili več materiala, da bodo lahko maske začele šivati tudi poklicne šivilje.  Najprej so maske zagotovili tistim, ki so zaradi narave dela najbolj izpostavljeni medsebojnim stikom. Današnji izmeni sta že dobili nove maske. 

CELJE IN OKOLICA
- V teh težkih časih je ljudem v stiski na voljo pomoč, ki jo nudijo različni deležniki. Dnevni center Slovenskega združenja za duševno zdravje - Šent Celeia Celje je do nadaljnjega zaprt, oba zaposlena, svetovalka Nives Kodela in mentor Željko Zule, pa sta vsak delovni dan dosegljiva po telefonu in elektronski pošti. Pomoč v obliki pogovora je za ljudi v stiski na voljo med 9. in 13. uro po telefonu (03) 428 88 91 in elektronski pošti: nives.kodela@dc.sent.si, zeljko.zule@dc.sent.si.

Psihosocialna pomoč je na voljo tudi v Zdravstvenem domu Celje. Psihologinja Maruša Naglič je dosegljiva od ponedeljka do petka, od 7. do 15. ure, po telefonu 051 636 192 in elektronski pošti marusa.naglic@zd-celje.si. Staršem, otrokom in mladostnikom je na voljo tudi Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov Celje, in sicer na telefonski številki 03 543 4323 ali e-pošta: cdzom@zd-celje.si, vsak delovni dan, od 7.30 do 14.30;

Psihosocialno pomoč nudi tudi Javni zavod Socio. Psihologinja in logoterapevtka Tanja Peček je dosegljiva po telefonu 031 350 344, in sicer vsak delovni dan, med 10. in 13. uro ter med 15. in 18. uro.

CELJE
- Iz Mestne občine Celje so sporočili, da Mestna tržnica Celje je in ostaja odprta. Kot pravijo, so sprejeli vse potrebne ukrepe za varnost prodajalcev in kupcev. Zagotovili so priporočeno razdaljo med branjevkami, jih opremili z razkužili in rokavicami, zaprli sanitarije, gostinske lokale in preklicali prodajo neživilskih izdelkov. Kmete vabijo, da svoje izdelke ponudijo na tržnici. Obrnejo naj se na javno podjetje Simbio: 041 328 008, trznica@simbio.si.


Foto: MOC

CELJE -
V Splošni bolnišnici Celje so danes na bolnišnično zdravljenje sprejeli drugega bolnika okuženega s COVID-19, bolnik ne potrebuje intenzivne terapije. Oba sta na navadnem oddelku, kjer zdravijo bolnike s COVID-19. Ob tem so iz celjske bolnišnice še sporočili da zagotavljajo vso nujno medicinsko pomoč osebam, ki jo potrebujejo. Delo so organizirali tako, da so kar se da zmanjšali tveganje za prenose okužb. Zdravstvena obravnava je tako za vse varna. "Vse paciente z nujnimi zdravstvenimi stanji zato pozivajo, da z obiskom Urgentnega centra Celje ne odlašajo in pravočasno poiščejo nujno medicinsko pomoč," so še zapisali.

Na drugi strani pa so njihove telefonske linije in zaposleni obremenjeni s številnimi klici in vprašanji, kdaj bo konec epidemije, kdaj bodo prejeli nadomestne termine za odpadle operacije in preglede ter podobna vprašanja... Nanje v tem času nimajo odgovorov, zato vse, katerih zdravstvena obravnava je zaradi epidemije odpadla, prosijo, da počakajo na čas po epidemiji, ko bodo lahko izdelali načrt, kdaj in kako bodo lahko izvedli odpadle zdravstvene storitve.

CELJE -
Mestna občina Celje je s pomočjo prostovoljca do danes oskrbela 13 občanov, ki so se nanje obrnili za pomoč zaradi obiska trgovine ali lekarne. V klicnem centru na celjski občini je, kot so sporočili, danes relativno mirno, sprejeli so le nekaj klicev.


RIMSKE TOPLICE
- Iz družbe Rimske Terme so sporočili, da so zaradi trenutnih izrednih razmer v zvezi s pandemijo koronavirusa do preklica zaprli vrata hotelov Zdraviliški dvor, Rimski dvor in Sofijin dvor. Ob tem goste, ki so imeli v naslednjih tednih pri njih rezervacijo obveščajo, da je odpoved brezplačna oz. jo lahko pod istimi pogoji prestavijo na drug termin. Vsem, ki so že vplačali akontacijo rezervacije, bodo znesek priznali kot darilni bon, ki ga bodo lahko uporabili pri naslednji rezervaciji.


EVROPSKA UNIJA
- V sedmih evropskih državah so včeraj, kot poroča STA, začeli klinično testiranje štirih eksperimentalnih zdravljenj bolezni COVID-19, ki jo povzroča novi koronavirus. V testiranje je vključenih okoli 3.200 bolnikov iz Belgije, Francije, Luksemburga, Nemčije, Nizozemske, Španije in Velike Britanije, ki so bili hospitalizirani zaradi covida-19. Klinični testi vključujejo kombinacijo zdravil remdesivir, lopinavir in ritonavir, pri čemer zadnjega dozirajo z inteferonom beta in hidroksiklorokinom ali brez njiju.

ŠMARJE PRI JELŠAH -  Število okuženih s COVID-19 v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah po pričakovanjih zdravniške stroke narašča. Trenutno je okužba potrjena pri 19 stanovalcih in 5 zaposlenih. Še se pojavljajo znaki pri osebah, ki so bile v možnem kontaktu z zaposlenimi ali obolelimi stanovalci v času inkubacijske dobe. Vročina se je od včeraj pojavila še pri 8 stanovalcih, po izraženih kliničnih znakih in oceni zdravnika infektologa bo bris predvidoma potreben pri 7 osebah in ena ponovitev zaradi nejasnosti predhodnega brisa. Zdravstveno stanje obolelih je relativno stabilno, večina stanovalcev v tem trenutku ne kaže niti znakov povišane temperature, niti drugih znakov prehladnega obolenja. Zaradi osnovnih obolenj se stanje lahko spreminja, tako se je čez vikend pojavilo bistveno poslabšanje zdravstvenega stanja pri eni stanovalki. Vsi stanovalci so pod nadzorom zdravnikov primarnega nivoja in infektologa, ki dnevno opravlja vizite pri okuženih.

SLOVENIJA
- Uprava RS za informacijsko varnost je povzela nekaj nasvetov Europola za varno delo od doma, varno nakupovanje preko spleta in drugih praktičnih napotkov. Ob tem dodaja, da v kolikor postanete žrtev kibernetskega kriminala, to prijavite policiji, bodite pa previdni tudi glede novic, ki ne prihajajo iz uradnih virov.


Foto: Uprava RS za informacijsko varnost

SLOVENIJA, ŠMARJE PRI JELŠAH
– Na Občini Šmarje pri Jelšah občane prosijo, da upoštevajo pravila pri obisku trgovin, vse omejitve in da racionalno načrtujejo nakupe. Priporočajo, da si doma pripravite nakupovalni seznam in v trgovini kupite izključno stvari s seznama. Nakupe naj opravi SAMO ENA ZDRAVA oseba iz skupnega gospodinjstva. Osebe s potrjeno okužbo in vsi, ki so v izolaciji oziroma karanteni, NE SMEJO hoditi po nakupih! Zdravi hodite v trgovine sami - BREZ SPREMSTVA OTROK - in čim manj pogosto, ko pa se tja odpravite, kupite dovolj živil in potrebščin za nekaj dni, zase in po potrebi tudi za svoje bližnje. Prosijo tudi, da strogo upoštevate navodila osebja pri vstopu v trgovino kot tudi pri nakupovanju in plačevanju artiklov. Živilske prodajalne v tem trenutku ne morejo biti prostor za druženje in klepet. Nakupe osnovnih živil lahko opravite tudi pri lokalnih ponudnikih, informacije in seznam TUKAJ. Vsi, ki se boste zaradi samoizolacije ali predpisane karantene znašli v stiski glede dobave osnovnih potrebščin in zdravil, lahko pokličete občinski štab civilne zaščite na številko 041 441 227 ali pišite na smarje.stabcz@gmail.com.

SLOVENIJA
- Iz Agencije za varnost prometa sporočajo, da so vozniška dovoljenja, ki jim veljavnost poteče do 16. aprila, so podaljšana do 16. maja. Ustavljeno je pridobivanje vozniških izpitov, tehnični pregledi in delovanje šol vožnje.

SLOVENIJA -
Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko informacije o novem koronavirusu dobite vsak dan med 8. in 20. uro. Če kličete iz tujine, je klicni center dosegljiv na +386 1 478 7550.

CELJE
– V Osrednji knjižnici Celje želijo dijake in študente spomniti na domače branje in drugo literaturo, ki je, kljub temu, da so knjižnice zaprte, dostopna in na voljo. Na Biblosu je namreč kar nekaj knjig iz seznamov obveznega branja, preko oddaljenega dostopa pa lahko uporabljate več baz podatkov različnih strokovnih področij. Na telefon si lahko naložite aplikacijo, ali do knjig dostopate na računalniku preko naše spletne strani www.knjiznica-celje.si Vpišete predpono SIKCE in številko članske izkaznice (sikcexxxxxx) in geslom za Mojo knjižnico. Za informacije glede e-knjižnice lahko v Osrednjo knjižnico Celje pokličete vsak delavnik med 9. in 17. uro, in sicer na 03/ 426 17 14.

ZREČE
- Iz Uniorja so sporočili, da so morali zaradi epidemije novega koronavirusa omejiti obseg proizvodnje. Od danes je večinoma ustavljen program odkovkov, na programu ročnega orodja bodo, da dobavijo že naročeno, v zmanjšanem obsegu delali še ta teden, strojegradnja, kjer delajo za avtomobilsko industrijo, pa še naprej obratuje normalno. Kjer proizvodnja še teče, so za zagotavljanje varnih delovnih razmer preventivno zmanjšali število zaposlenih in jih razporedili v več izmen.

MAKOLE - Občina Makole
sporoča: "Kljub že sprejetemu proračunu trenutno še ne bomo objavili raznih razpisov za društva in druge prijavitelje, saj želimo preprečiti nepotrebne stike med ljudmi v času strogih ukrepov za zajezitev širjenja virusa Covid 19. Priprava vlog na različne razpise ter pridobitev raznih dokazil namreč terja več stikov med različnimi člani društev in drugimi ljudmi, kar menimo, da je glede na trenutne razmere popolnoma nepotrebno. Razpisi bodo objavljeni takoj, ko se bodo zadeve pričele postopoma umirjati."


LAŠKO
– V Laškem bo od danes znova dovoljena prodaja kmetijskih živilskih izdelkov tako na tržnici kot zgornjem vrtu Savinje. Tako sta sklenila župan Občine Laško Franc Zdolšek in poveljnik Civilne zaščite Matjaž Pikl. »Za ta ukrep sta se odločila, ker se prodaja na tržnicah izvaja na odprtem prostoru, med stojnicami bo še več razmika kot poprej, omejeno bo število kupcev, kupci bodo morali biti tudi ustrezno zaščiteni (preko ust, nosu in nositi bodo morali rokavice), potrebno pa bo tudi razkuževanje. Vsekakor je to način, s katerim je lažje zagotoviti bolj varno oskrbo občank in občanov s hrano kot v zaprtih prostorih,« sporočajo iz Občine Laško.

SLOVENIJA – Otroci, dijaki in študentje tudi ta teden ne bodo sedli v šolske klopi, še naprej bodo imeli pouk na daljavo. Ta je največji izziv v osnovnih šolah, a šolska ministrica Simona Kustec je po prvem tednu izkušenj dejala:

 

SLOVENIJA – Po aktualnih podatkih je v Sloveniji potrjenih 414 primerov okužb z novim koronavirusom. Med posameznimi občinami je največ obolelih, 92, v Ljubljani. Sledi Šmarje pri Jelšah s 45 potrjenimi primeri, na tretjem mestu je Metlika s 25 primeri. Sledi Rogaška Slatina, kjer so potrdili 13 okužb. Dva človeka s koronavirusom sta v Sloveniji umrla.