marec 30, 2020

PONEDELJEK in koronavirus v naših krajih

V tretji teden strogih ukrepov v boju proti novemu koronavirusu vstopamo. In ponedeljek prinaša še zaostrene razmere. Po zadnjih podatkih je v državi 756 oseb, potrjeno pozitnivnih na novi koronavirus. V Splošni bolnišnici Celje so to jutro zdravili 16 pacientov, od tega 3 v enoti intenzivne terapije.

Nov teden je in tudi tega bo zaznamoval boj proti koronavirusu. (Foto: Pixabay)

SLOVENSKA BISTRICA - Komunala Slovenska Bistrica gre nasproti podjetjem in gospodarskim družbam ter javnim zavodom, ki so zaradi vladnega odloka morali zapreti svoja vrata. Oprostila jih bo plačila odvoza odpadkov. Kot so sporočili iz slovenjebistriške komunale, jim bodo za marec zaračunali polovico običajnega zneska, za naslednje mesece do razglasitve konca epidemije pa jim te storitve ne bodo zaračunavali. Do oprostitve plačila bodo upravičeni le tisti gospodarski subjekti, ki bodo podali zahtevo preko posebnega obrazca, ki je objavljen na spletni strani bistriške komunale. Zahtevo lahko pošljejo tudi po elektronski pošti. 

OBSOTELJE IN KOZJANSKO - Center za socialno delo, enota Šmarje pri Jelšah, prosi, da v času epidemije novega koronavirusa zaradi zagotavljanja zdravja vseh uporabnikov in zaposlenih v prostore centra vstopate le v nujnih primerih. Vloge za pravice iz javnih sredstev lahko na CSD vložite:
-prek e-uprave brez kvalificiranega digitalnega potrdila,
-po elektronski pošti brez kvalificiranega digitalnega potrdila (smarje@gov.si)
-po navadni pošti (Aškerčev trg 14, 3240 Šmarje pri Jelšah) in
-v nabiralnike na centrih za socialno delo
-v izjemnih primerih po telefonu (tel. 'št 03/81 81 650)
Predlagajo, da na vlogo napišete svoj elektronski naslov in telefon, kjer boste za strokovne delavce CSD dosegljivi v primeru nejasnosti ali pomanjkljive vloge. Vlogo najdete TUKAJ, v fizični obliki pa pred vhodom enote, pri čemer je treba pozvoniti. 
"Prav tako lahko posamezniki ali družine, ki so se znašli v položaju ogroženosti zaradi epidemije COVID-19, ki predstavlja višjo silo, uveljavlja izredno denarno pomoč v višini treh njihovih minimalnih dohodkov za izredne stroške, nastale zaradi naravne nesreče ali višje sile,# sporočajo ter dodajajo, da se za vse oblike izredne denarne socialne pomoči po Zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in Zakonu o socialno varstvenih prejemkih obrnite na CSD Celje, enoto Šmarje pri Jelšah in ne na štab civilne zaščite občin Kozjanskega in Obsotelja.

DOBJE - Danes je vsako gospodinjstvo v občini Dobje na dom dobilo zaščitno masko z navodili za uporabo. Pralne maske so sešile domače gospodinje. Nekaj mask je bilo na razpolago tudi v trgovini, a so jih že danes trgovke razdelile.

ŠMARJE PRI JELŠAH - 
Zdravstvenemu domu Šmarje pri Jelšah so pri zagotavljanju zaščitne opreme tudi za zahtevne razmere v Domu upokojencev v Šmarju vsaj malo pomagala lokalna podjetja Vzdrževanje in popravilo motornih vozil Avtovak Valentin Kuljanac s.p, MOS Servis d.o.o. in AS System d.o.o., ki so se odzvali povabilu Območne Obrtno-podjetniške zbornice Šmarje pri Jelšah. Zbralo se je nekaj zaščitnih oblek, zaščitnih očal in mask različnih vrst. "Verjamemo, da bodo porabili vse do zadnjega kosa, kot verjamemo tudi, da bomo še pomagali v dnevih, ki so pred nami. Zahvaljujemo se podjetjem za pomoč in prijazen odziv," so sporočili iz šmarske OOZ ter pridali spodnjo fotogafijo.

PODRAVJE - RIC Slovenska Bistrica je objavil posodobljen seznam kmetij in lokalnih ponudnikov, pri katerih je v ćasu epidemije bolezni COVID-19 možno kupiti lokalne pridelke in izdelke na domu. Najdete ga TUKAJ.  

LAŠKO - Župan Franc Zdolšek je na podlagi Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin izdal sklep, ki prepoveduje uporabo otroških igral, fitnesov na prostem, otroških igrišč, klopc in ostale urbane opreme na celotnem območju Občine Laško. Prepoved velja do preklica. V Laškem je prav tako zaprt javni sistem izposoje koles Kolesce.

ŠMARJE PRI JELŠAH - V šmarski knjižnici bi moralo biti to popoldne predavanje dr. Karla Gržana, a ga zaradi koronavirusa in strogih ukrepov ne bo. Vsaj ne v kulturnem domu. So se pa prilagodili razmeram in ga bodo predvajali prek Youtube kanala, točno ob 18. uri, povezavo najdete TUKAJ. Naslov predavanja bo Kako (pre)živeti ta čas. 

CELJE - Tudi v javnem sistemu izposoje koles KolesCE so uvedeni zaščitni ukrepi, s katerimi želijo zajeziti širjenje koronavirusa. V podjetju Nomago, d. o. o., zagotavljajo, da dosledno upoštevajo navodila NIJZ in Ministrstva za zdravje. Njihova ekipa ob vsaki razporeditvi ali servisu držala koles razkuži. Na vsaki postaji čistijo tudi zaslone terminalov. Ker pa ne morejo zagotavljati, da bi bila držala koles razkužena po vsaki uporabi, svetujejo uporabnikom, naj si po vožnji skrbno umijejo roke in si jih razkužijo. Obvestilo o zaščitnih ukrepih so uporabnikom poslali tudi preko mobilne aplikacije. Iz celjske občine ob tem sporočajo, da se je zaradi širjenja koronavirusa število uporabnikov sistema KolesCe bistveno zmanjšalo. V dneh pred razglasitvijo epidemije je KolesCE na dan najelo od 200 do 250 uporabnikov, v zadnjih dneh pa beležijo okoli 60 najemov na dan. 

SAVINJSKA in PODRAVSKA REGIJA
- Po zadnjih uradnih podatkih je v Sloveniji potrjenih 756 primerov okužbe s koronavirusom, od tega v Savinjski regiji - 151. Največ jih je v občini Šmarje pri Jelšah, 95 – številka je v zadnjem dnevu zrasla za 8 novih primerov. Šmarju sledi Rogaška Slatina, kjer je okuženih 23 ljudi. V Celju je 12 primerov, v Žalcu in Šentjurju so po štirje potrjeni primeri, v Bistrici ob Sotli, ki je sicer del Posavske regije, trije. Po 1 potrjena okužba je med drugim v občinah Vojnik, Slovenske Konjice, Vitanje, Kozje, Rogatec, Podčetrtek in Dobrna. V Podravju je uradno skupaj 64 potrjenih primerov, od tega v Mariboru 18, v Slovenski Bistrici pa 9.


ŠENTJUR - 
Na Štab Civilne zaščite Občine Šentjur so v minulih tednih prejeli več vprašanj glede zaščitne opreme s strani posameznikov in številnih trgovskih, gospodarskih in drugih podjetij. "Obveščamo vas, da štab v skladu z javnim sistemom razdeljevanja opreme s strani državne uprave za zaščito in reševanje lahko sprejema in zagotavlja tovrstno opremo le za operativne člane štaba s podporo, izvajalce nujnih javnih storitev ter obveznih služb. Svoje opreme NE SME razdeljevati posameznikom in podjetjem," so sporočili.

SLOVENIJA - V Društvu onkoloških bolnikov Slovenije, kjer se zavedajo, da epidemija novega koronavirusa močno vpliva na vsakodnevno življenje in povečuje stiske ljudi, še posebej bolnikov, so angažirali več prostovoljcev z izkušnjo raka. Ti so bolnikom na voljo za pogovor in svetovanje. Pokličete jih lahko po telefonu, in sicer: 
Jožica, 041 706 595,
Breda, 041 640 435,
Marjan, 030 998 264,
Mojca, 040 123 332.
V društvu so za ostale informacije dosegljivi na telefonski številki 041 835 460. Ob tem pozivajo bolnike, naj ne prihajajo na inštitut, če so okuženi z novim koronavirusom sami ali njihovi bližnji družinski člani, če imajo kakršen koli znak prehlada ali okužbe dihal ali če imajo družinskega člana, ki ima znake prehlada, okužbe dihal, vročino. V teh primerih svetujejo, da pokličejo za posvet družinskega zdravnika ter obvestijo svojega onkologa preko klicnega centra 080 29 00.

ROGATEC - Štab Civilne zaščite občine Rogatec obvešča, da je plačilo položnic v občini Rogatec možno na Pošti Rogatec, v trgovini Mercator Rogatec, na bencinskem servisu Petrol Rogatec ter na bankomatih pri trgovini Jager in trgovini Mercator. Na bankomatih je ravno tako možen dvig gotovine, ki jo lahko preko POS terminala dvignete tudi na Pošti Rogatec. Kljub uveljavljeni prepovedi gibanja izven občine stalnega ali začasnega prebivališča lahko dostopate do bank v Rogaški Slatini. Če v nobenem primeru ne najdete rešitve, sporočajo, da pokličite po telefonu 041 296 858 in bo za rešitev poskrbela Civilna zaščita občine Rogatec. Če potrebujete kakršno koli drugo pomoč, je štab Civilne zaščite dosegljiv po telefonu 040 311 166 (Milan Galun, poveljnik Civilne zaščite) in 040 374 047 (Vili Bukšek, namestnik poveljnika Civilne zaščite) ter na e-naslovu cz@rogatec.si.

CELJSKO
 - V Splošni bolnišnici Celje so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 16 pacientov, okuženih z novim koronavirusom, od tega so bile 3 osebe v enoti intenzivne terapije.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Gostila Krpan je danes začela dostavo hrane na domove, ki bo mogoče vsak dan v tednu. Več TUKAJ. V Šmarju dostavo že od petka omogoča tudi Pivovarna in pivnica Lipnik, podrobnosti najdete TUKAJ.   

CELJE - Center sodobnih umetnosti Celje spodbuja vse otroke in starše h kreativnemu preživljanju časa v izolaciji. "Naj vaš dom postane atelje in prostor eksperimentov. Vabimo vas, da z nami delite vašo iznajdljivost in nam predstavite svoje izdelke. Iščemo raznovrstne oblike kreativnosti, od klasičnih likovnih del do multimedijskih zapisov (kratki filmi, animacije, zvočni posnetki). Vaša umetniška dela bomo enkrat tedensko objavili na našem Facebook profilu. Po koncu izrednih razmer bomo najbolj domiselnim podelili privlačne nagrade," sporočajo. Podrobnosti najdete TUKAJ

SLOVENIJA - Agencija za varnost prometa opozarja: "Vse udeležence v prometu, ki se morajo odpraviti na nujno pot, pozivamo k doslednemu spoštovanju prometnih predpisov. Ne obremenjujmo zdravstvenega sistema in bolnišničnih kapacitet s posledicami tveganih in nepremišljenih odločitev, z neprilagojeno in neprevidno vožnjo. Naj vas ne zavedejo prazne in bolj pretočne ceste, ki marsikoga lahko zvabijo k prehitri ali tvegani vožnji. Voznike pozivamo k zbrani, trezni, strpni, umirjeni vožnji in dosledni uporabi varnostnega pasu, ki velja za vse potnike v vozilu. Letos sta od 10 umrlih voznikov osebnih avtomobilov le dva umrla uporabljala varnostni pas. Obenem pa skupaj s Policijo pozivamo, naj prebivalci dosledno spoštujejo vse ukrepe iz odlokov za zajezitev širjenja epidemije."

VOJNIK -
V teh dneh so nepogrešljivi vsi, ki lahko pomagajo, denimo prostovoljci. Iščejo jih tudi v občini Vojnik, za pomoč pri nujnih opravkih, kot so oskrba z živili in zdravili za tiste, ki nimajo svojcev in tega ne zmorejo sami. Pomagali bodo tudi pri varovanju otrok tistih, ki opravljajo dela na nujnih delovnih mestih ključnih za delovanje sistema ter morebitne druge naloge, ki bodo nastale v času pandemije. Prostovoljci se lahko prijavite pri koordinatorki mreže Lidiji Eler Jazbinšek. Pokličete jo lahko od 9. do 15. ure, na telefonsko številko 041 677 685.

POLJČANE - Občina Poljčane
je objavila osvežen seznam lokalnih ponudnikov v občini, kjer lahko v teh kriznih časih kupite kakovostno, domačo in zdravo hrano. Ob tem sporoča: "Občanom priporočamo, da ponudnika pokličejo po telefonu in naročijo želeno. Naročeno naj gre iskat ZDRAVA oseba, brez kliničnih znakov obolenj zgornjih dihal ali drugih bolezni.

Preprečimo širjenje okužbe s koronavirusom. Ravnajmo odgovorno. Hkrati pozivamo preostale ponudnike, ki bi želeli, da jih pripišemo na seznam, da le to sporočijo na jelka.hribernik@poljcane.si." Seznam najdete TUKAJ

ŠMARJE PRI JELŠAH, ROGAŠKA SLATINA, ŠENTJUR, LAŠKO, žALEC, CELJE, VOJNIK, POLJČANE -
 
Telekom Slovenije je oskrbovancem domov za starejše na Štajerskem omogočil brezplačno klicno in video komunikacijo z bližnjimi. Vsakemu od domov za starejše so do 30. junija 2020 omogočili brezplačen najem treh mobitelov s storitvami, ki omogočajo uporabo najbolj aktualnih aplikacij za klicno in video komunikacijo. Med drugim so se ponudbi odzvali v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, Pegazovem domu Rogaška, Domu starejših Šentjur, Domu starejših Laško, Domu ob Savinji Celje, Domu starejših občanov Vojnik, v Domu Nine Pokorn Grmovje v Žalcu in Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane.

SLOVENIJA
- Do polnoči je bilo potrjenih 756 oseb, potrjeno pozitnivnih na novi koronavirus, to je 26 več kot dan prej. 115 oseb je po besedah zdravstvenega ministra hospitaliziranih, od tega 28 na intenzivni negi. Smrtnih žrtev je 11, dobra novica je, da ni v zadnjem dnevu zaradi koronavirusa umrl nihče. Med vsemi potrjenimi primeri je 
108 zdravstvenih delavcev, od tega 24 v domovih upokojencev.

CELJE - Zaradi novega koronavirusa že dolgo odpadajo številni dogodki, prav tako so zaprte turistične atrakcije. Tudi Drevesna hiška v celjskem Mestnem gozdu 1. aprila ne bo odprla svojih vrat. Iz Javnega zavoda za kulturne prireditve in turizem Zavod Celeia Celje sporočajo, da bo zaprta do preklica. Odpovedali so že tudi Velikonočni dogodek v Celju, ki naj bi bil 11. aprila. Zaprti so tudi Stari grad Celje, TIC center, Celjski dom in Center sodobnih umetnosti, ki so v upravljanju zavoda.

SLOVENIJA
– Zveza ŠKIS v sodelovanju s Študentsko organizacijo Slovenije za april pripravlja krvodajalsko akcijo v sklopu projekta »Častim ½ litra!«. Zaradi trenutnih razmer bo izvedena na drugačen način kot doslej. Med drugim sporočajo: »Na enotah Zavoda za transfuzijsko medicino RS bodo zaradi zaščite krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja možnih prenosov bolezni izvajali prilagojene krvodajalske akcije, na katere bodo vabljeni samo krvodajalci tistih krvnih skupin, ki jih bodo potrebovali. Krvodajalce, ki so v preteklosti že darovali kri, bodo tako na odvzem vabili preko SMS-vabil, v katerih bodo prosili za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje. Kljub izrednim razmeram je zadostna zaloga krvi pomembna, saj jo potrebujejo za nujna in neodložljiva zdravljenja.«

SLOVENIJA -
Danes začne veljati novo pravilo obiskovanja trgovin, ki določa: "Nakup v času od 8.00 do 10.00 ure lahko opravijo izključno ranljive skupine (npr. invalidi, upokojenci, nosečnice). Upokojenci lahko opravijo nakup samo v tem času."

SLOVENIJA
– Opolnoči je začel veljati Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin. Kaj prinaša, preverite TUKAJ.
SAVINJSKA REGIJA – Po zadnjih podatkih je v državi 730 oseb, pozitivnih na novi koronavirus. Od tega je v savinjski regiji potrjenih 141 okužb. Največ, 87, v občini Šmarje pri Jelšah. V Rogaški Slatini je 22 okužb, v Celju 12.