april 20, 2020

PONEDELJEK in koronavirus v naših krajih

Še en teden boja proti novemu koronavirusu je pred nami, a zaradi ugodnih številk vlada že nekoliko rahlja ukrepe. Nekatere dejavnosti so danes tako znova odpirle vrata. V celjski bolnišnici ob tem začenjajo postopno povečevati izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev. Kaj še prinaša ponedeljek?

Vlada nekoliko rahlja ukrepe, a številna pravila še ostajajo. Upoštevajte jih! (Foto: Pixabay)

SLOVENIJAMinistrstvo za izobraževanje, znanost in šport je objavilo nova rokovnika za prijavo in vpis v srednje šole in dijaške domove za naslednje šolsko leto. Nov roki za prijavo za vpis je 11. maj, sam vpis pa bo od 30. junija do 6. julija. 

CELJE - Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot pošilja zahvalo vsem, ki kakorkoli in komurkoli pomagajo v teh težkih časih:  


ŠMARJE PRI JELŠAH - V domu upokojencev je stanje po podatkih štaba Civilne zaščite Zahodne Štajerske stabilno. "V zadnjih 24 urah se je po podatkih NIJZ število okuženih povečalo za eno osebo, skupno na 172. Pomoč pri oskrbi v domu je danes izvajalo 19 oseb," sporočajo. 

SLOVENIJA - Iz zavoda za zaposlovanje sporočajo, da so do včerajšnjega dene prejeli 32.000 vlog delodajalcev za povračilo nadomestila plače za več kot 262.000 zaposlenih. Načrtujejo, da bodo prva izplačila delodajalcem po interventnih zakonih lahko izvedena 11. maja 2020. Predvideva se mesečno izplačevanje povračil nadomestila plače, in sicer 10. v mesecu za izplačana nadomestila zaposlenim iz predhodnega meseca. 

ROGAŠKA SLATINA - Z današnjim dnem je spet odprt spodnji del lekarne (vhod s promenade), ki je bil od 20. marca zaprt.  

ŠENTJUR - V Domu starejših Šentjur so se doslej na srečo uspeli uspešno ubraniti pred vdorom novega koronavirusa v dom. Opozarja pa direktorica Vesna Vodišek Razboršek: "Izražam veliko zaskrbljenost, saj sem bila seznanjena, da posamezni svojci in prijatelji prihajajo do ograje Doma in prinašajo stvari mimo veljavnih ukrepov. Tovrstno neodgovorno početje predstavlja veliko tveganje za zdravje in življenje stanovalcev in zaposlenih Doma starejših Šentjur. V kolikor imate posamezne potrebe, se prosim predhodno obrnite na nas, da poskrbimo za ustrezen protokol in ohranimo zdravo stanje v Domu."

SAVINJSKA REGIJA - Pošta Slovenije odslej nudi dodatno izbiro za enostaven in udoben način prejemanja paketov. Svoji obstoječi mreži 24 paketomatov v večjih slovenskih mestih dodaja mrežo 450 pametnih paketnikov Direct4.me, ki bodo nameščeni na več kot 113 lokacijah ob poštah po Sloveniji. Trenutno je aktivnih že 42 lokacij z 156 paketniki. "Pametni paketniki so nameščeni v neposredni bližini pošt. Primerni so za pošiljke, ki ne presegajo dimenzije 45 cm x 25 cm x 20 cm. Uporaba paketnika je zelo preprosta - ko je pošiljka sprejeta v mrežo Pošte Slovenije, uporabnik prek SMS ali elektronskega sporočila prejme povezavo do spletne aplikacije »Moja dostava – moja izbira«, kjer kot način dostave izbere opcijo »Dostava v paketnik Direct4me«. Ob dostavi pošiljke v paketnik uporabnik prejme informacijo o dostavi. Uporabnik pošiljko iz paketnika lahko prevzame v 72 urah, po preteku roka pa ima na voljo še pet dni za prevzem pošiljke na pošti. Paketnik enostavno odpre z mobilnim telefonom. Elektronsko ključavnico namreč odklene s klicem na posebno telefonsko številko ali z mobilno aplikacijo," sporočajo iz Pošte Slovenije. V Savinjski regiji so pametni paketniki že nameščeni v Šmarju pri Jelšah, v Žalcu, na Polzeli in v Mozirju

ŠENTJUR - Med petimi novimi okužbami, ki so bile v Sloveniji potrjene v zadnjem dnevu, je 1 iz našega dela države, iz občine Šentjur. V tej občini je zdaj skupaj 13 potrenih primerov novega koronavirusa. Številke iz ostalih občin najdeš TUKAJ 

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 18 pacientov, od tega 6 oseb v enoti intenzivne terapije. Enega pacienta so odpustili v domačo oskrbo.

SLOVENIJA - Vlada je prek Twitterja sporočila, da je bilo včeraj potrjenih 5 novih okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 537 testiranj. Umrli so trije ljudje, skupaj je virus v Sloveniji zahteval 77 življenj. 

Trend naraščanja števila potrjenih okužb v Sloveniji. (Foto: Vlada)

BISTRICA OB SOTLI - Pogodbena pošta v Bistrici ob Sotli od danes deluje s spremenjenim delovnim časom. Odprta je od ponedeljka do petka med 8. in 10. uro ter med 11. in 14. uro. 

CELJE - V Zdravstvenem domu Celje začenjajo izvajati tudi nenujne ambulantne specialistične dejavnosti. Kot so sporočili, bodo začele delovati ambulante psihiatrije, pulmologije, kardiologije, fiziatrije in rentgen. Paciente bodo na preiskavo poklicali in jim določili datum ter uro pregleda. Vsi bodo v dom morali priti 5 do največ 10 minut pred načrtovano obravnavo. Pred vstopom v zdravstveni dom bodo pregledani, saj je vstop dovoljen le bolnikom brez znakov akutne okužbe dihal. V kolikor bo kdo od klicanih pacientov bolan, mora to sporočiti medicinski sestri, ki mu bo zagotovila drug termin.

ROGATEC - Občina Rogatec je vse najemnike poslovnih prostorov v lasti Občine Rogatec, ki na podlagi Odloka ne morejo opravljati svoje dejavnosti, oprostila placila najemnine, za obdobje od 16. 3. 2020 do izteka veljavnosti vladnih ukrepov za preprečevanje epidemije.

CELJSKO - Družba Simbio sporoča: "Od ponedeljka, 20. aprila dalje, bodo vsi zbirni centri v upravljanju naše družbe ponovno odprti po običajnem odpiralnem času. S tem dnem bo možen tudi odvoz kosovnih odpadkov do 1 m³ na klic. Tako se bodo ponovno izvajale vse dejavnosti na področju ravnanja z odpadki z izjemo praznjenja greznic in malih komunalnih čistilnih naprav. Zbirni centri Vojnik, Vransko in Prebold, ki so bili od 16. 3. 2020 odprti samo ob sobotah, bodo od 20. 4. 2020 odprti tudi med tednom, in to po običajnem poletnem urniku. Ob sobotah ostajata odprta tudi ZC Braslovče in Polzela. Zbirni center Žalec bo od 20. 4. 2020 odprt po poletnem odpiralnem času. Ob predaji odpadkov bodo še vedno veljali določeni varnosti ukrepi. V zbirni center bo sočasno lahko stopilo do 5 avtomobilov, pri čemer morajo uporabniki nositi zaščitno masko in si obvezno pred vstopom in po izstopu razkužiti roke. Medsebojno bodo morali tudi vzdrževati varnostno razdaljo najmanj 2 metrov. Praznjenje greznic in MKČN se bo nadaljevalo po 1. 6. 2020."

ROGAŠKA SLATINA - Družba TOTAL MONT d.o.o. iz Rogaške Slatine in Mladinsko društvo Kostrivnica sta skupaj s člani in simpatizerji društva izvedla dobrodelno akcijo. Otrokom iz socialno ogroženih družin so za učenje na daljavo donirali 17 prenosnih računalnikov, skupaj s tiskalniki, miškami, barvami za tiskalnik in papirjem za tiskanje, in sicer v občinah Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek in Rogatec. 

Ena od družin, ki so ji pomagali z računalnikom in ostalo potrebno opremo za šolanje na domu. (Foto: Občina Šmarje)

ŠENTJUR - V Knjižnici Šentjur danes začenjajo izposojo gradiva v posebnih razmerah. Vsi, ki karkoli potrebujete, pokličite v šentjursko knjižnico ob delovnikih med 8. in 12. uro ter se s knjižničarkami dogovorite za prevzem. Izposojo so sicer omejili na 5 knjig na uporabnika, sporočajo pa še, da vračilo gradiva do preklica ni mogoče.

ROGAŠKA SLATINA – Občina bo v sodelovanju z vrtnarskimi podjetji občanom tudi v letošnjem letu omogoča nakup okrasnih rastlin za balkone in gredice z 20 % popustom. A zaradi izrednih okoliščin epidemije ne bo razdeljevanja kuponov na občini, ampak bo popust neposredno obračunan ob nakupu okrasnih rastlin pri vrtnarskih podjetjih, ki imajo sedež v Občini Rogaška Slatina. Akcijo začenjajo danes, za vsa vprašanja so dosegljivi na (03) 81 81 716 ali (03) 81 81 728.

CELJSKO – V Splošni bolnišnici Celje danes začenjajo postopno povečevati izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev. Pri tem opozarjajo, da termini, ki ste jih dobili za specialistične preglede in posege pred epidemijo novega koronavirusa, ne veljajo več. Naredili so nove čakalne sezname. Kaj to pomeni in kakšen bo protokol izvajanja oskrbe, preveri TUKAJ.

V celjski bolnišnici je treba upoštevati veliko pravil - med drugim je posebej označeno, kam ne smete sesti. (Foto: SB Celje)

ROGAŠKA SLATINA, ŠMARJE PRI JELŠAH, SLOVENSKE KONJICE – V nekaterih knjižnicah si je spet mogoče sposojati knjige. Podrobnosti preveri TUKAJ.

ZREČE – Poštarji bodo danes v gospodinjstva razvozili 4.200 zaščitnih mask, ki jih je občina namenila varnosti občanom. Ob tem za danes napovedujejo razkuževanje pri trafiki na avtobusni postaji, kjer je mogoče plačevati položnice. Razkuževanje bosta zagotavljala dva prostovoljca.

SLOVENIJA – Danes lahko vrata znova odprejo ponudniki nekaterih storitev, in sicer prodajalne z gradbenim in instalaterskim materialom, tehničnim blagom in pohištvom. Prav tako specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice, vulkanizerji, avtoličarji in druge servisne delavnice. Prav tako bodo spet mogoče nekatere storitve na prostem, kot na primer krovska in fasaderska dela, možen bo tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki. Dovoljene bodo tudi športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi pa ob ohranjanju varne razdalje do drugih. Od danes so mogoči tudi tehnični pregledi, pri čemer pa minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec razlaga:

Z današnjim dnem je odpravljena tudi prepoved za nekatere oblike javnega linijskega prevoza. Pod posebnimi pogoji so dovoljeni posebni linijski prevozi potnikov, ki so trenutno namenjeni prevozu delavcev od doma do delovnega mesta in domov.

SLOVENIJA – Vabilo za sodelovanje v raziskavi o razširjenosti okuženosti s covid-19 so poslali 3000 prebivalcem z vseh koncev države. Prva testiranja načrtujejo že za danes. Pristojni povabljene pozivajo, da v raziskavi sodelujejo, saj bodo ugotovitve ključne za nadaljnje sproščanje ukrepov.