maj 4, 2020

PONEDELJEK in koronavirus v naših krajih

Novi teden prinaša dodatno rahljanje ukrepov v boju proti novemu koronavirusu. Vse več dejavnosti znova odpira vrata, a ob poostrenih varnostnih razmerah. Ob tem je drugi dan brez novo potrjenih okužb. Ponedeljkovo dogajanje spremljamo in to novico sproti osvežujemo. 

Ob obisku zaprtih javnih prostor je še vedno nujno nositi masko oz. si zakriti nos in usta. (Fotografija je simbolična, foto: Pixabay)

SLOVENIJA - Vlada je zvišala trošarine, a regulirani ceni pogonskih goriv se vseeno ob polnoči ne bosta spremenili. Tako cena 95-oktanskega bencina kot cena dizelskega goriva bo še naprej en evro za liter.

CELJE
- V SES-ovih nakupovalnih središčih, katerih del je tudi celjski Citycenter, je odprtih vse več prodajaln, gostinskih lokalov in salonov. "Z današnjim dnem je v Citycentru Celje odprtih 23 prodajaln in lokalov. Z veseljem lahko povem, da so svoja vrata odprle tudi terase gostinskih lokalov. Poskrbljeno je za izvajanje vseh predpisov in varnostnih navodil,“ sporoča center managerka Citycentra Celje Darja Lesjak.

SLOVENIJA - Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so danes v parlamentarni postopek vložile interpelacijo ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška. Očitajo mu nepregleden nakup zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, ter nespoštovanje zakonodaje, zlasti javnega naročanja. "Vsi, ki smo sodelovali pri nabavah zaščitne opreme, smo svoje delo dobro opravili. To bom zagovarjal tudi na interpelaciji, v kateri vidim priložnost, da enkrat za vselej predložim dokaze, za katere sedaj ni posluha, je na Twitterju zapisal minister Počivalšek.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 6 pacientov, okuženih s covid-19, od tega 2 osebi v enoti intenzivne terapije.

SLOVENIJA - Od danes lahko za enkratni solidarnostni dodatek zaprosijo tudi izredni študenti. Ministrstvo za izobraževanje je na strani eUprave objavilo obrazec za oddajo vloge za izplačilo dodatka v višini 150 evrov.

ŠENTJUR, ROGAŠKA SLATINA, CELJE, PODČETRTEK - Lokali in gostišča so lahko danes znova odprla vrata - a strežejo lahko le na terasah in vrtovih. Preverili smo utrip v nekaj gostiščih, in sicer na šentjurski Ramni in Levadi, slatinskem Central Cafeju, celjskem Mišku Knjižku in Jelenovem grebenu iz Olimja. Prisluhnite TUKAJ

SLOVENIJA - Policija je v času epidemije novega koronavirusa obravnavala 177 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

CELJE - Teden Evrope je. Informacijska točka Europe Direct Savinjska, ki deluje v okviru Celjskega mladinskega centra, je načrtovala več aktivnosti in dogodkov, a vseh zaradi trenutnih razmer in omejitev ne bodo mogli izvesti. Bosta pa dva dogodka, ki pa se selita na splet. V sredo, 6. maja, ob 16. uri bo spletna delavnica, ki je namenjena nevladnim organizacijam. Predstavili bodo razpise v okviru EU, ki omogočajo sofinanciranje različnih projektov na različnih področjih (kultura, mladi, sociala, okolje …), v ponedeljek, 11. maja, ob 19. uri pa bodo organizirali spletni koncert s skupino Spotless Minds, v počastitev Dneva Evrope. Podrobnosti najdete TUKAJ.  

ŠMARJE PRI JELŠAH - V šmarskem domu upokojencev so od danes znova dovoljeni obiski, a ob zelo strogem upoštevanju ukrepov, smernic in navodil. "Po usmeritvah epidemiološke službe in pristojnih ministrstev bodo možni obiski po predhodnem dogovoru s socialno službo na tel. številki 041 317 087 ali 031 739 747. Obiski bodo dovoljeni s stikom preko balkonov, teras, torej na prostem. Natančne smernice glede obiska vam bodo podane ob dogovoru. Telesni stiki bodo zaenkrat še prepovedani. Treba bo strogo upoštevati varnostno razdaljo. Obiski bodo tudi omejeni na posameznike in porazdeljeni časovno, da ne bi prihajalo do večjega združevanja obiskovalcev," so sporočili iz doma. 

SLOVENIJA - Podatki o številu okužb so še naprej spodbudni. Tudi včeraj v Sloveniji niso potrdili nobene nove okužbe z novim koronavirusom. To je že drugi dan zapored. Opravili so sicer 616 testiranj. Je pa virus včeraj zahteval novo življenje, skupaj je doslej tako umrlo 97 ljudi. 

Podatki, ki jih je na Twitterju objavila Vlada. 

CELJSKO
- Društvo Slojenčki in obiskovalci restavracij McDonald's so zbrali sredstva za EKG aparat za obravnavo novorojenčkov v celjski porodnišnici. »Ritem našega trenutnega vsakdana določa epidemija, a ritem porajanja novega življenja v naši porodnišnici ostaja enak. In z doniranim EKG aparatom humanitarnega društva Slojenčki bomo ugotavljali, kaj določa srčni ritem naših novorojenčkov," so ob prevzemu aparata zapisali v celjski porodnišnici. 

Pred porodnišnico ob prevzemu donacije. (Foto: SB Celje)

ZREČE - Zdravstvena postaja Zreče z današnjim dnem uvaja nekaj sprememb pri svojem delu. Še vedno je sicer zaklenjena ves dan, vstop je dovoljen samo naročenim osebam oz. po vnaprejšnjem dogovoru prek telefona ali elektronske pošte. Podrobnejša navodila najdete TUKAJ

ŠMARJE PRI JELŠAH - 
V ponedeljek se na delo v prostore občinske uprave ponovno vračajo vsi zaposleni tudi v občini, kjer je v Savinjski regiji največ okuženih oseb. Pri tem opozarjajo, da bo osebno poslovanje s strankami še naprej omejeno. "Občane prosimo, da z zaposlenimi kontaktirajo po telefonu ali elektronski pošti. Za nujne zadeve bo občanom omogočen osebni obisk, a le ob predhodnem dogovoru z javnim uslužbencem ter ob upoštevanju vseh navodil in priporočil za preprečitev širjenja covid-19," so sporočili. 

CELJE - V Celju s ponedeljkom znova uvajajo plačevanje parkirnine na javnih parkiriščih. 4. maja vrata znova odpira tudi Mestna blagajna, kjer je mogoče plačevanje nekaterih položnic brez provizije. 

ROGATEC - O
bčinska uprava bo od danes ponovno poslovala vsvojih upravnih prostorih. A poslovanje bo še naprej praviloma preko telefona ali elektronske pošte. Vstop v občinske prostore bo možen le po predhodnem telefonskem dogovoru z občinskim uslužbencem.

CELJE - Splošna knjižnica Celje, tako kot tudi ostale, danes znova odpira svoja vrata. Ob tem opozarjajo, da bo še nekaj časa treba spoštovati omejitve in zaščitne ukrepe. "Priporočamo vsem, da ob obisku knjižnice, ki naj bo nujen in premišljen, upoštevate naslednja priporočila:

  • gradivo, ki si ga želite izposoditi, rezervirajte v katalogu Cobbis ali s klicem v knjižnico (03 426 17 17, 03 426 17 16), le-tega boste prevzeli pri izposojevalnem pultu, ko boste prejeli obvestilo, da vas čaka,
  • izposojeno gradivo, ki ga imate doma vrnite v knjigomat (to gradivo mora biti namreč po novem navodilu NIJZ v karanteni 7 dni, preden bo varno predano naprej v izposojo), a vedite, da zamudnin ne bo vsaj do 18. maja, zato se vam v knjižnico zaradi vračila gradiva ni potrebno odpraviti že takoj prvi dan odprtja,
  • v knjižnico se odpravite posamično, prav tako tudi vstopajte in poskrbite za varnostno razdaljo 1,5 m, vstop v knjižnico bo do nadaljnjega možen le pri glavnem vhodu,
  • med obiskom knjižnice NUJNO nosite zaščitno masko, pred vstopom si obvezno razkužite roke,
  • v knjižnico vstopajte le, če ste zdravi,
  • upoštevajte omejitve gibanja (Študijska čitalnica, računalniška učilnica, časopisna čitalnica in učilnice bodo zaprte, posedanje in branje v knjižnici ne bo dovoljeno), čas, ki ga boste preživeli v knjižnici, pa naj bo čim krajši (5-10 min),
  • upoštevajte navodila in pomoč knjižničarjev in varnostnika," sporočajo iz celjske knjižnice. 

SLOVENIJA - S ponedeljkom vrata znova odpirajo katoliške cerkve. Slovenska škofovska konferenca je ob tem pripravila navodila za ponovno vzpostavitev javnega bogoslužja. Nujno je upoštevanje higienskih ukrepov in razdalje, starejšim in kroničnim bolnikom pa za zdaj obisk cerkva še odsvetujejo. Več podrobnosti najdete TUKAJ.

SLOVENIJA – Novi teden prinaša novo sproščanje ukrepov. Znova bodo lahko začeli delati v frizerskih in kozmetičnih salonih, prav tako trgovine do 400 kvadratnih metrov, fotokopirnice, urarji, zlatarji, čevljarji in fotografi. V gostinstvu je od danes dovoljena strežba na prostem, torej na terasah lokalov. Ob tem je še vedno treba špoštovati varnostne ukrepe, NIJZ jih je za različne dejavnosti zbral TUKAJ.