maj 11, 2020

PONEDELJEK in koronavirus v naših krajih

Ponedeljek prinaša novo rahljanje ukrepov v boju z epidemijo novega koronavirusa. Spet so dovoljeni javni prevozi, a ob strogih ukrepih. Vrata za stranke odpira tudi vse več občin. Kaj še prinaša ponedeljek, spremljajte na tej novici.

Uspešni smo v boju s covid-19, a pravila še vedno ostajajo in nujno jih je spoštovati, da ne bo drugega vala epidemije. (Foto: Pixabay)

BISTRICA OB SOTLI - Z ravnateljem OŠ Bistrica ob Sotli Bogomirjem Mačinkovičem smo se pogovarjali o tem, kako se bodo šole pripravile na vnovičen pouk in kako komentira ukrepe, ki jih narekuje država. Podrobnosti najdete TUKAJ.

VELENJE - Iz Velenja sporočajo, da bo avtomatiziran sistem brezplačne izposoje mestnih koles Bicy ponovno na voljo od ponedeljka, 18. maj. Registracija uporabnikov pa bo mogoča že od te srede. "Sistem Bicy vključuje 86 koles na 19 izposojevalnih postajah, od tega 14 v Velenju in 5 v Šoštanju. Lani smo v sistemu vzpostavili tudi izposojo devetih novih električnih koles. Za uporabo je potrebna osebna registracija uporabnika, ki bo do preklica mogoča na dveh lokacijah po prilagojenem delovnem času, in sicer v Turistično informacijskemu centru Velenje v Vili Bianci med 9. in 18. uro ter v prostorih Občine Šoštanj med 14. do 18. uro," so sporočili.

ŠMARJE PRI JELŠAH - V ponedeljek, 18. maja, v skladu z vladnimi ukrepi vrata znova odpirajo vrtci. Iz vrtca Šmarje pri Jelšah sporočajo, da morajo zaradi organizacije dela od staršev pridobiti podatke o številu otrok, ki bodo v ponedeljek prišli v vrtec. Izpolnjeno prijavnico, ki jo najdete TUKAJ, pošljite najkasneje do torka, 12. 5. 2020, do 10. ure na elektronski naslov: sabina.jurkosek@vrtec-smarje.si ali info@vrtec-smarje.si.

CELJE - Gledališča so med epidemijo poskrbela, da si lahko predstave ogledamo prek spleta. Gledališče Celje tokrat vabi na ogled drame Shocking Shopping.
Zanjo je Matjaž Zupančič prejel Grumovo nagrado. Predstavo najdete TUKAJ. 

OPLOTNICA - Delo ponovno začenjata obe zobni ambulanti v Oplotnici. A spremenjena sta tako režim dela kot naročanje pacientov. Navodila najdete TUKAJ.

SLOVENSKE KONJICE - Na cestah je spet veliko prometa, ob čemer medobčinski inšpektorat in redarstvo obvešča, da bo v prihodnjih dneh in tednih ponovno izvajal meritve hitrosti v cestnem prometu. Tako kot v preteklih obdobjih bodo spreljali promet na občinskih cestah in na odsekih državnih cest v naseljih, predvsem na odsekih cest, kjer so bile podane pobude Sveta za preventivo v cestnem prometu in kjer so že bile zaznane pogoste prekoračitve hitrosti. "Z nadzorom želimo vplivati na voznike, da vozijo v skladu s predpisi ter da so pozorni na ostale, predvsem šibkejše udeležence v prometu," sporočajo.

SLOVENIJA, ŠENTJUR - Prihodnji ponedeljek naj bi vrata znova odprli vrtci. Nekaj navodil so ravnatelji že dobili, kako jih komentirajo in ali jih bo mogoče izvajati v praksi, smo preverili v Vrtcu Šentjur. Preverite TUKAJ.

ŠENTJUR - Ljudska univerza Šentjur je med epidemijo novega koronavirusa našla čas, da uresniči idejo, ki je tlela že nekaj časa. Oblikovala je katalog najlepših del likovnega študijskega krožka LUŠ, ki ustvarja že od leta 2016. Prelistate ga lahko TUKAJ

SLOVENIJA
- Vlada je sporočila, da je bilo včeraj opravljenih 537 testov na covid-19. Trije so bili pozitivni. Na zdravljenju v bolnišnicah ostaja 42 oseb, med njimi 10 na intenzivni negi. Smrtne žrtve včeraj na srečo ni bilo. 


Foto: Vlada

ROGAŠKA SLATINA - Mrežni podjetniški inkubator Vrelec pripravlja tematski dogodek "IZZIVI ŽENSKEGA PODJETNIŠTVA". Zaradi epidemije ga bo tokrat brezplačno izvedel prek videokonference, vabi ta petek ob 12. uri. Predavala bo direktorica Vrelca Branka Aralica. "Vljudno vabljeni ljudje višjih razredov osnovnih šol v regiji, študentske organizacije in mladinske organizacije, inštitucije znanja, ljudje s podjetniško idejo, ki so zaposleni, a razmišljajo o lastni podjetniški poti, brezposelni, ki se odločajo o ustvarjanju lastnega delovnega mesta s podjetniško idejo," sporočajo iz Vrelca. Prijave sprejemamo do četrtka po elektronski pošti na recepcija@inkubator-rs.si.

ŽALEC - Župan Občine Žalec je pred dnevi razveljavil sklep, s katerim je prepovedal zadrževanje, zbiranje in sprehajanje v okolici Doma Nine Pokorn ter na Tržnici Žalec. Še vedno je sicer v veljavi državni Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih, površinah in mestih.

CELJE - V Zdravstvenem domu Celje danes začenjajo delo v vseh ambulantah, ki v času epidemije niso delovale. Kot sporočajo, bo obseg naročenih naraščal počasi in postopoma, saj bo v prvi fazi naročenih le nekaj bolnikov na dan na posamezno ambulanto. Naročeni pacienti bodo izbrani po presoji zdravnika. Ostale bodo obravnavali kot do sedaj. Obveščanje vseh pacientov o terminih pregledov bo urejeno preko SMS obveščanja ali e-pošte. V prostore bodo lahko vstopili 5 minut pred dogovorjenim terminom. Uporaba zaščitne maske je obvezna za vse. Bolniki prinesejo masko s seboj, sicer pa bodo masko prejeli na triaži ob vstopu v ZD Celje (zadnji vhod). Pripravljeni protokoli zahtevajo tudi preverjanje zdravstvenega stanja pacienta, in sicer po vprašalniku ob naročanju, na triaži ob vstopu v zdravstveni dom in ob prihodu v ambulanto, kjer se bo pacient tudi podpisal in tako jamčil, da navaja resnične podatke o svojem zdravstvenem stanju.

LAŠKO - Od danes bo parkiranje v občini Laško spet plačljivo. Voznikom, ki imate plačano dovolilnico za marec, pa sporočajo, da bo ta veljala meseca maja.

POLJČANE
- Občina Poljčane je med občinami, kjer še niso odkrili nobene okužbe s covid-19. Gost naše ponedeljkove druge jutranje kave bo - zaradi ukrepov še vedno po telefonu - župan Stanislav Kovačič. Prisluhni po 9. uri, na 93,7 in 87,6 MHz.


CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje nimajo več hospitaliziranega bolnika z dokazano Covid okužbo. Do nadaljnega jih bodo bolniki v skladu s protokolom premeščali v ostale Covid bolnišnice, o čemer več TUKAJ.


ZREČE
- Občina Zreče bo od danes znova sprejemala stranke, a ob določenih zaščitnih pogojih. Katerih, preberite TUKAJ

SLOVENIJA - S ponedeljkom bodo pošte med tednom ponovno poslovale po običajnem delovnem času, ob sobotah bodo še naprej zaprte. 

PODČETRTEK - Lekarna Podčetrtek od danes spet obratuje po običajnem pogodbenem delovnem času. 

SLOVENIJA - Od danes je spet dovoljen javni potniški promet. "Voznik, vozno osebje na vlaku in potniki, razen otrok do dopolnjenega 12. leta starosti, morajo od vstopa v vozilo in ves čas, ko so v vozilu, nositi zaščitne obrazne maske ter upoštevati pogoje za dovoljeno izrabo kapacitet vozila in čiščenje vozila," je med drugim zapisano v odloku. Treba je upoštevati varnostno razdaljo, kako je z nakupom kart, pa minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec: 



Podrobnejša navodila na vlakih Slovenskih železnic najdete TUKAJ, na avtobusih prevoznika Nomago pa TUKAJ.